shuttle-ss51g-porazi-pc-prcek-goliase
Hardware Článek Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 12. 2002 00:00 24

Seznam kapitol

1. To jsem zvědavý, co se tam vejde... 2. SS51G - celková koncepce 3. Vnitřní konstrukce 4. Chlazení a umístění disků 5. Systémové parametry a BIOS 6. Testy a závěr

Pokud máte koupenou futuristickou klávesnici Logitech Cordless Desktop a jako monitor modře opalizující TFT panel na chromové noze (od Herculesu), uvědomíte si velmi jasně, jak osobní počítače zaostaly v oblasti designu. I když si pořídíte drahou hliníkovou skříň, stále bude maximálně vypadat jako šumící luxusní hotelová minilednička. Vím, řeknete mi, že je to daň za možnost snadného upgradu systému, že pro výkon počítače je třeba nějaký ten hluk a rozměry obětovat... omyl, nemusíte!

Reklama

Osobní počítače odrážely dlouhá léta nápor designérů pokoušejících se marně zkrotit jejich nepřiměřené rozměry a nepěkný towerový naturel. Jako první zde byly nápady zkrášlit čelní panely. A výsledek? Kosmický, částečně oblý "obličej" skříně jen neuměle maskoval klasického velkého a hranatého PC cvalíka. To už si raději na nic nehrát a zůstat u klasiky.

Designově zdařilejší pokusy přicházely spíše od velkých výrobců počítačů, kteří začali vyrábět novou třídu minidesktopů (np. Dell, HP či Compaq se svým typickým stojatým modelem iPaq). Problémem však je, že se téměř vždy jedná o jakési pseudo-notebooky (tedy s minimální modularitou), než o počítače pro náročné uživatelé. Pokud uvažujete o počítači který má veškerá rozhraní (LAN, USB 2.0, audio 5.1, FireWire, SPDIF in/out + slot PCI), který umožní osazení např. 2.6GHz procesorem, DVD vypalovačkou a výkonnou grafickou kartou, o GeForce4 4600 nemluvě, klidně na tyto typy zapomeňte - nezbývá než zůstat u klasiky nebo si vyrobit minipočítač na koleně.

To však platilo pouze donedávna - přichází totiž nová vlna PC, a mezi prvními je Shuttle se svou inovovanou koncepci XPC.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

K testování jsme měli zapůjčený model SS51G pro platformu Pentium4. Firma Shuttle vyrábí i obdobné barebone počítače pro platformu AMD Athlon, stejně jako PC SLIX, identickou sestavu pro firmu Creative Labs.

Shuttle barebone SS51G

Pod pojmem "barebone" (nepleťte si to s Barbone - obdobně znějící značkou českých počítačů) si můžete obvykle představit polokompletní počítač zabudovaný do počítačové skříně. I naše sestava je typickým představitelem těchto počítačů - ke kompletnímu PC chybí instalovat procesor, paměť a disk. Navíc, instalací prakticky libovolné grafické karty AGP můžete vypnout integrovanou grafiku a využívat plné 3D akcelerace současných grafických karet.

Shuttle SS51G: porazí PC-prcek Goliáše?
i Zdroj: PCTuning.cz

Příjemná překvapení začínají elegantním a praktickým obalem, ve kterým systém obdržíte. Odolná kompaktní krabice je vybavena praktickým madlem - určitě ji bude možné použít k bezpečnému a pohodlnému přenášení celého systému (narozdíl od běžného "pecka" ji budete moci přepravovat ve vlaku jako příruční zavazadlo).

Uvnitř krabice naleznete miniaturní (18x20x28cm) předmontovaný PC systém, manuály, 2 CD a montážní set umístěný v kartónové krabici. O to, aby systém netrpěl otřesy se starají dvě přesné distanční vložky z měkkého pěnového materiálu (tedy žádný drolící se polystyrén ani kartón).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama