Hlavní stránka Hardware Skříně, zdroje, chladiče Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
autor: Pavel Boček , publikováno 4.5.2016
Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W

Zdroj Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) u nás sice najdete jen v nabídce jednoho obchodu, v zahraničí se ale stále prodává. A za slušné ceny s přihlédnutím k tomu, co nabízí – je to v podstatě přebalená verze Seasonicu M12II Bronze. A je škoda, že je hůře dostupný, protože rozhodně stojí za úvahu.


Hodnocení, závěr

Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v přetížení a zvládl jej dodat v souladu s normou ATX, díky tomu si tak zaslouží hodnocení. Musím přiznat, že mě tento zdroj překvapil. Zatímco je to vlastně jen takový mezikrok mezi klasickým skupinovým designem a synchronně usměrněnými platformami (když má interně jen +12V větev), výsledky jsou lepší než u mnoha jiných modelů Seasonic. A to i když tyto jsou, teoreticky, lepší. Regulace napětí tak byla na mainstreamový zdroj velmi dobrá a v absolutních hodnotách se může měřit i s S12G či G.

Podobný úspěch je i zvlnění které je – mimo větev -12 V – velmi nízké. Začalo pouze na několika milivoltech a ani v plné zátěži nešlo výš než nějakých 20 mV na všech kladných větvích. To je ještě lepší než u všech těch G/S12G, které jem zatím viděl. Navíc k tomu HCG-750M používá kvalitní, většinou japonské kondenzátory, což znamená, že se nemusíte starat o jejich životnost. Při o něco menší účinnosti (dosažené maximum je zhruba 86 %) a vysokém nominálním výkonu však musí vyfoukat spoustu odpadního tepla. V takovém případě je zdroj hlučný i se 135mm FDB ventilátorem, a i přesto si udržuje vyšší interní teploty. Nicméně s kvalitními kondenzátory opravdu teplo není problém, hlavně ten hluk.

Co víc, zdroj má i funkční OTP. A dále semi modulární kabeláž, přičemž většina jeho konektorů je zlacená! To snad vidím u mainstreamu prvně. A nad tím vším dostanete pětiletou záruku. Avšak kvůli hluku doporučuji se držet do 550 W, aby zdroj byl alespoň trochu tichý. Vedle OTP má i funkční OCP, což stále v mainstreamu není tak běžné. Avšak OPP nefunguje správně, a UVP je snad nejhorší, co jsem zatím viděl! Zdroj stále zkoušel jet, i když napětí na +12 V spadlo na 9 V. Něco tu asi bude špatně…což je jen další důvod, proč držet (stálý) odběr uživatelem na nižší hodnotě. Zdroj umí dodat plný výkon trvale, neříkám, že ne, ale kvůli tomu hluku to stejně ani sami nechcete.

Hodnocení zdroje Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) v segmentu mainstream je tedy následující:
  • použité součástky: 49 b. (− za OPP, - za OCP, + za funkční OTP, + za funkční OCP, + za pozlacené konektory, + za oflexování všech kabelů, + za kvalitní kondenzátory)
  • kvalita provedení: 5 b. (− za bordýlek po pájení)
  • regualce napětí: 16 b. (+ za kombinovanou zátěž, + za crossloading)
  • zvlnění: 14,5 b. (+ za kombinovanou zátěž, + za crossloading)
  • účinnost: 12 b. (+ za vyšší účinnost)
  • výdrž při mikrovýpadku napájení: 8 b. (- za kratší výdrž signálu power good)
  • ostatní: 12 b. (+ za modulární kabeláž, + za delší záruku)
Výsledek je velmi vysoký a je to zatím pouze druhý zdroj, který překonal stovku, ačkoli to bylo se všemi těmi pokročilými platformami s modulární kabeláží a dlouhou zárukou, které si našly cestu do mainstreamu, pouze otázkou času. Je pouze škoda, že ne všechny ochrany fungují, jak mají a zdroj opravdu není moc tichý. Jinak by to za tu cenu byl skvělý kup. Tentokrát tedy pouze stříbro.

Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W

Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W

V mainstreamu tedy dostává skóre 116,5. Za předpokladu, že cena je 2500 korun, pak poměr hodnota/cena by byl 100 × 116,5 / 2500 = 4,66. Po třech zdrojích ze segmentu mainstream je vidět, že Antec HCG-750M je na prvním místě v hodnocení (což dává smysl, když má oproti předchozím modelům kvalitní kondenzátory a zlacené konektory). Nicméně v poměru hodnocení/cena je na tom srovnatelně či hůře, než Cooler Master G550M, kteréžto v poslední době dost zlevnily.

Zdroj Hodnocení (high-end)
Antec High Current Gamer M 750 W 116,5
SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W 83
Cooler Master G550M 72,5

 

 

                                         
Antec High Current Gamer M 750 W
KLADY Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W ZÁPORY
semi-modulární kabelážOPP nefunkční
funkční OTP a OCPUVP nefunkční
dobrá regulace napětína plném výkonu hlučný
velmi nízké zvlněnína plném výkonu teplejší
dlouhá záruka 
solidní účinnost 
OK kvalita provedení, kvalitní komponenty 
všechny kabely oflexované 
Orientační cena s DPH: 2500 Kč

Poděkování

Děkuji společnosti Antec za poskytnutí zdroje Antec HCG-750M.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.



Tagy: zdroj  Antec  recenze  test  mainstream Seasonic  modulární kabeláž  80 PLUS Bronze  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
4.5.2016 07:19:51   178.20.137.xxx 60
Škoda, že se jedná o na trhu prakticky nedostupný zdroj. Za tu cenu je to zajímavý produkt.

Mimochodem, nemáte někdo informace, proč z velkých obchodů (Alza, CZC, TSBohemia) zcela zmizely zdroje značky SilentiumPC? Aktuálně hledám zdroj s délkou 140 mm a uvažoval jsem o Enduro FM1 Gold, jenže jej nemají.
4.5.2016 08:28:08   195.113.132.xxx 00
Poradte mi prosim zdroj do herniho PC, tento ne kvuli tomu hluku, jak pise recenzent.

Vybirame mezi:
Chieftec A90 Series GDP-650C 650W
EVGA SuperNOVA 650 G1 650W
EVGA SuperNOVA 650 GS 650W
EVGA SuperNOVA 650 G2 650W
Seasonic S12G-650 650W

Za recenzi diky.
4.5.2016 08:45:00   213.192.3.xxx 71
G2 nebo Corsair RMx
4.5.2016 09:21:17   195.113.132.xxx 08
Dekuju.

Proc dat prednost EVGA SuperNOVA 650 G2 pred Seasonic S12G-650?

Znacce Corsair neverim ani nos mezi ocima, takze ty ne.
4.5.2016 11:37:59   84.245.121.xxx 40
Prv si zisti pribliznu spotrebu tvojho PC v klude a zatazi. Napriklad tento recenzovani zroj pri 50W zatazi ma smiesnu ucinost 60% toto je spotreba 95% chodu PC. Buduce GPU 600€ budu mat spotrebu 150W + i7 350€ cca 60W vychadza ze v plnej zatazi bude mat max spotrebu nieco kolo 200W. Je dobre trosku PC predimenzovat ale zase to netreba prehanat
4.5.2016 11:40:38   84.245.121.xxx 00
Prv si zisti pribliznu spotrebu tvojho PC v klude a zatazi. Napriklad tento recenzovani zroj pri 50W zatazi ma smiesnu ucinost 60% toto je spotreba 95% chodu PC. Buduce GPU 600€ budu mat spotrebu 150W + i7 350€ cca 60W vychadza ze v plnej zatazi bude mat max spotrebu nieco kolo 200W. Je dobre trosku PC predimenzovat ale zase to netreba prehanat
4.5.2016 08:46:51   213.192.3.xxx 81
G2 nebo Corsair RMx
4.5.2016 09:00:19   77.236.203.xxx 20
zalezi na rozpoctu

ale G2 je dobra a novejsi HW revize uz maji i lepsi vetracek (ty stare se snad uz ani neprodavaji ale pro jistotu koukat jestli je na konci X2 nebo X3)

RMx/RMi jsou trosku drazsi/tissi ale zase maji Corsair link

z tech na seznamu urcite EVGA G2 ma az 10 let zaruku u vyrobce a perfekni kvalita...druhy Seasonic a pokud chces usetrit tak ten Chieftek ....
4.5.2016 09:08:23   77.236.203.xxx 20
pardon oprava *Y2/Y3 (myslel jsem ze budou mit stejne znaceni jako 750W verze)
4.5.2016 09:23:17   195.113.132.xxx 04
Diky.

Prave, ten Chieftec A90 Series GDP-650C me laka tou zajimavou cenou a s Chieftecem mam jen dobre zkusenosti, ale zase Seasonic beru jako zaruku 100% kvality, a o EVGA jsem cetl dobre recenze.
4.5.2016 19:08:40   77.247.224.xxx 02
http://www.enermax.co.uk/power-supplies/maxpro/
4.5.2016 19:10:25   77.247.224.xxx 01
zabudol som cenu- okolo 50 eur
tichy
4.5.2016 08:48:51   185.99.176.xxx 10
Měl jsem 850W Anteca z té samé červené řady. Tahala 2x R9 290 v plné zátěži bez ztráty kytičky. Dneska slouží na mainstream herním kompu novému majiteli dodnes.
Zajímavý test, já jsem vybíral podle letité recenze na techpowerupu, nicméně třeba ty ochrany tam nezkoušeli, jinak se to shoduje https://www.techpowerup.com/reviews/Antec/HCG-850M/11.html
4.5.2016 09:47:10   192.168.0.xxx 51
pavle, díky za již tradičně precizně vypracovanou recenzi.
Mám jedinou připomínku - již u předchozích recenzí jsem si všiml udávaných tloušek plechů zdrojů - to měříš nebo jen tak odhaduješ? Uváděná tloušťka plechů zdroje 1mm se mi moc nezdá, už 0,8mm by bylo na ocenění.
4.5.2016 09:53:49   77.236.203.xxx 20
dobry dotaz snad si ho i precte ...
ale asi to meri posuvnym meritkem ale jestli to meri vc. laku nebo to pred merenim oskrabe netusim
5.5.2016 12:06:40   81.30.243.xxx 10
Posuvné měřidlo UIK, obal SOMET. Měřím to v místě, kde je lakováno z obou stran. V místech, kde je uvnitř jen základní ošetření, to mívá tak o desetinku méně.
4.5.2016 15:57:29   188.175.35.xxx 50
750W, to je pro 99% lidí HPC sféra. Zkus se držet trošku při zemi, řekněme do 500W.
4.5.2016 17:44:09   90.176.40.xxx 10
To je těžké. Levnější modely má málokdo zájem do testů půjčovat, a kupovat to na testování, to se jaksi nedá.
4.5.2016 17:45:17   94.136.137.xxx 11
trocha zbytočna recenzia , je to zdroj robeny na "outdated" platforme , na dnešnu dobu ma nizku učinnosť , je malo dostupny a za jeho cenu sa predavaju zdroje robene na leadexovej platforme , alebo nove corsaire RMx alebo dokonca v niektorych e-shopoch aj RMi , ktore maju všetke goldovu učinnosť a modernejšie spracovane vnutornosti aj kabelaž. ked už niečo od antecu tak možno edge postaveny na G platforme od seasonicu: aj ked ani ten nedava velmi zmysel vzhladom na pomer cena/konkurencia .
5.5.2016 12:12:55   81.30.243.xxx 10
Dafuk? M12II Evo je normálně ve výrobě, že to Seasonic nestíhá je jiná věc…onehdá proběhl refresh, byť to bylo hlavně z hlediska značení na samolepce. Každopádně v blízké době nic nového v mainstreamu od Seasonicu nebude, tak bych to trochu zklidnil…

G/S12G je s ohledem na cenu ve všem velmi výrazně horší, přičemž S12G má už status EoL.
5.5.2016 17:34:54   94.136.137.xxx 10
ja viem , že EVO su vo vyrobe , je to plus minus taky mix G-čka a S12II , ale to nič nemeni na fakte , že tie zdroje "doživaju" a pri ich cenach ma konkurencia v ponuke lepšie a modernejšie veci .
chapem , že ked niekto zapožičia zdroj je fajn spraviť recenziu ( ked už nič tak aspon sa zaplnia nejake stranky a ludia čitaju) , ale tieto zdroje už dnes fakt nikoho nezaujimaju (su to stare dookola recyklovane prenalepkovavane veci , na ktore je na nete tona recenzii na jonnyguru , hardwaresecrets , hardocp , kit guru , silentpc
atd atd ..... ) daleko zaujimavejšia by bola napr. recenzia nejakeho RMx 550 , alebo noveho vengeance 650m , pripadne nejake menej recenzovane veci od chieftecu , be quietu a podobne ... ono ide o to , že ked ma človek 120e na zdroj (plus minus) tak si nekupi "stary" antec HCG bronze ale kupi si leadexovy zdroj od evgy alebo nove corsaire . skor je umenie najsť niečo skutočne dobre v cenovej kategorii 45-80e ... xfx core edition pro 550w alebo jeho "originalny" brat S12II su tu s nami predsa len už velmi dlho ...
12.5.2016 12:27:18   213.192.3.xxx 10
Eh? https://pctuning.tyden.cz/hardware/skrine-zdroje-chladice/38207-corsair-rm550x-nejnovejsi-semi-pasivni-zdroj-od-cwt
4.5.2016 20:35:11   86.49.110.xxx 14
Nemohli by proste zdroje zapujcit ctenari?
Myslim, ze dost z nas doma nejaky ten zdroj lezi, nebo nemaj problem koupit novej a pucit ho na tyden, 14 dni a az pak pripadne s nim postavit komp.
5.5.2016 03:42:48   90.176.40.xxx 140
Ty zdroje se v rámci testu otevírají => ztráta záruky, přetěžují a testují se na nich různé ochrany. Ty někdy nefungují, a občas ten zdroj i shoří. Najděte mi někoho, kdo vám půjčí svůj nový zdroj s tím, že tak automaticky přijde o záruku a možná i o ten zdroj.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

34 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 15.4Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.