Hlavní stránka Hardware Skříně, zdroje, chladiče Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření
Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření
autor: Michal Částka , publikováno 11.8.2009
Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření

Včera jsme si rozebrali teorií a problematiku počítačových zdrojů a hlavně toho, co vlastně budeme měřit. Dneska se podíváme na zařízení, pomocí kterého dokážeme zdroj příslušně zatížit a simulovat tak reálný provoz počítače. Navíc si ještě popíšeme, jakými přístroji budeme měřit.


Dneska jsme Vám ukázali, jak budeme testovat a hodnotit jednotlivé PC zdroje. Pokud jste četli celou recenzi pozorně a pochopili jednotlivé kapitoly, tak je Vám jasné, že problematika je opravdu rozsáhlá a v některých situacích velice složitá, přičemž to na první pohled tak nevypadá.

Jsem si jistý, že v diskuzi vznikne spousta námitky a různých faktů typu: "Ale na tomhle serveru testovali hodnotu účiníku a vyšla jim takhle...." nebo " Pane redaktore, na serveru xxx měřili hodnotu hluku s celým spektrem a vyšlo zase tohle, nebylo by lepší to tak udělat?" apod.

Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření

Moc dobře vím, že je spousta "kvalitních" serverů, kde měří hodnoty účiníku, hluku v protihlukové bedně pomocí analyzátorů, vymýšlejí různé bodové hodnocení apod. Ať už se jedná o zahraniční servery nebo naše české. Je pravda, že taková recenze se spoustou velice neobvyklých grafů a hromadou čísel vypadá z prvního pohledu dobře na "oko", ale málo kdo si uvědomuje, jakou má ve skutečnosti vypovídající hodnotu. Velice často malou, až nulovou, protože nikdo nezohledňuje při měření chyby, ať už přístrojů nebo použité metody nebo nedokáže popsat použité přístroje, postup apod.

Je vskutku hezké naměřit účiník 0.99 obyčejným wattmetrem a říci, že PFC funguje opravdu skvěle, zvlášť, když zkušený člověk ví, že obyčejným wattmetrem nezměříte hodnotu deformačního výkonu, ale leda tak velké kulové. Taková vypočtená hodnota účiníku je konec konců naprostý nesmysl.

Proto jsem se rozhodl jít jinou cestou při měření některých parametrů (např. při měření hluku nebo účiníku), abych se právě vyhnul těmto nesmyslům a omylům.

P.S: První recenze opravdového Zdroje bude na Nexus RX-8500.

 

Za zapůjčení naprosto exceletního osciloskopu M525, děkujeme společnosti  ETC s.r.o

Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření

 

Za pomoc při výrobě děkujeme mému kamarádovi Wroomovi - wroom.wz.cz

Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření

 
Za zapůjčení el. teploměru, otáčkoměru a kvalitního wattmetru děkujeme laboratoři CTTL.cz

Recenze PC zdrojů - zátěžové zařízení a detaily měření



Tagy: Recenze  PC  zdroj  PSU  zátěžové zařízení  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
11.8.2009 06:02:35   212.111.6.xxx 160
Hezká metodika, osobně bych ty zdroje ještě týral v teplotní komoře. Už se těším na test prvního zdroje.
11.8.2009 06:23:54   213.29.14.xxx 11
Produkování hluku může být výrazně ovlivněno konstrukcí skříně. protože se může výrazněji linout z nasávací části zdroje. Navrhuji akustické testy provádět se zdrojem mimo skříň. Dosažení konstatntních ot. nebude vyžadovat dlouhé intervaly zátěže. Asi by bylo vhodné měřit v konkrétní vzdálenosti před sáním a na výstupu.
Souhlasím s relativním vnímáním hluku a navrhuji ke stažení a individuálnímu posouzení záznam hlukového mikrofonu z fází testů.
Možná dobrým i když ne lehce proveditelným řešením by bylo nadefinovat vstupní teploty nasávaného vzduchu (25/35°) a regulací přídavných fanů nebo topných těles ji udržovat.
Jinak u mě dobrý...
11.8.2009 06:35:24   78.108.103.xxx 1015
co takhle otestovat takový podle mě průměrný zdroj corsair HX 620W??
11.8.2009 06:37:47   78.157.161.xxx 53
Michal ví co dělá.Ovšem :Testovací metoda a postup ,,,tam mi chybí měření zdroje při zkratu,jinak vypínací,někdy nazývaná odpojovací,charakteristika zdroje,dále pak měření přetížení zdroje a dále pak chování zdroje při kolísání sítě,páč pro OC,to považuji za podstatnější udaje,než učinnost ,např.některé zdroje,asi ty s lepším chlazením,umožnují přetížení,tzn. větší než deklarovaný odběr výkonu,jiné ne,
11.8.2009 06:59:39   89.102.5.xxx 61
jungvoj napsal:
Michal ví co dělá.Ovšem :Testovací metoda a postup ,,,tam mi chybí měření zdroje při zkratu,jinak vypínací,někdy nazývaná odpojovací,charakteristika zdroje,dále pak měření přetížení zdroje a dále pak chování zdroje při kolísání sítě,páč pro OC,to považuji za podstatnější udaje,než učinnost ,např.některé zdroje,asi ty s lepším chlazením,umožnují přetížení,tzn. větší než deklarovaný odběr výkonu,jiné ne,

Měření při zkratu můžu zavést, to je pravda, mohl bych zkusit, jestli ochrany fungují tak jak mají. Přetížení zdroje měřit nebudu - podle mě to nemá valný význam. Ten kdo chce svůj zdroj přetěžovat = koupí si zdroj malého výkonu tak je sám v rozporu s tím co deklaruje výrobce a to já dělat nechci. Kolísání sítového napětí budu simulovat časem, až na to dodělám testovací modul - ale je to v plánu.
11.8.2009 08:08:37   78.157.161.xxx 31
dík za odpoved,,,nejde mi opřetížení deklarovaného výkonu jako takového,ale o náhodné,typu porucha třeba CDmechaniky spojená s připojením externího HDD,USB nějakého zařízení a pod,kdy v idle je vše OK,a v zátěži pak je zdroj využíván + - 5% okolo Pmax----poměrně častý případ,zvlášt,kdy se používá OC profily na GK,tedy mi jde o to ,co zdroj udělá a po jak dlouhé době:restart,BSOD,vypnutí PC,přepálení pojistky atd,přetížení na 12V se může projevit jinak než na jiné větvi
Pak bych prosil o to,abyste upřesnil u testu to,zda uvedený udaj výrobce,např:500W,znamená výkon nebo příkon,ne vždy to je jasné pro odborníka,natož pro laika,leckdy ani pro výrobce,mnohdy pro testery.Věta:učinnost 500W zdroje je XY%....je samozřejmně nesmyslná,správně je:učinnost zdroje o příkonu 500W je 90%,a je schopen dodat výkon 450W trvale,nebo s časovým omezením,trvale např:400W
11.8.2009 08:57:04   89.102.5.xxx 30
jungvoj napsal:

Pak bych prosil o to,abyste upřesnil u testu to,zda uvedený udaj výrobce,např:500W,znamená výkon nebo příkon,ne vždy to je jasné pro odborníka,natož pro laika,leckdy ani pro výrobce,mnohdy pro testery.Věta:učinnost 500W zdroje je XY%....je samozřejmně nesmyslná,správně je:učinnost zdroje o příkonu 500W je 90%,a je schopen dodat výkon 450W trvale,nebo s časovým omezením,trvale např:400W

Jojo, jasně rozumím, tohle já považuji za samozřejmost a bude to vždy přesně napsané v tabulce u každé recenze...
11.8.2009 09:06:29   94.198.112.xxx 00
Diky Highlandere,
toto tema me velice zajima, tak se tesim na pokracovani a jeste brutalnejsi grafy nez na jake jsem zvykly z cttl webu
Jen tak dal!
11.8.2009 09:10:28   81.0.195.xxx 50
Chtěl bych se pana Částky zeptat, jestli má nějaký koncept připravovaných recenzí na zdroje, nebo zda půjde spíš o náhodnou volbu. Osoně bych totiž rád viděl víc testů zdrojů s nižší wattáží, protože ze zkušenosti vím, že jen málo PC překračuje spotřebou 250W. Zdroje v rozsahu 300-450 mi proto připadají nejvhodnější a měly by mít největší zastoupení.
11.8.2009 09:22:57   89.102.5.xxx 10
Na tohle téma jsem založil thread na našem fóru >>> http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=18&t=145065 ... Několik prvních recenzí bude na všechno možné co mě doma leželo... Od těch nejnovějších Enermaxu po Corsair HX620... Další zdroje budou záležet na Vás. Osobně se příkláním taky ke zdrojům o výkonech do 500-600W (nejběžnější třída mezi uživateli).
11.8.2009 10:04:29   81.0.195.xxx 30
Díky za odpověď. Určitě má smysl testovat i mimo rozsah normálu, třeba někdy vyzkoušet nějaký 180W mATX zdroj do ITX a mATX skříní, co se párují s Atomem, nebo naopak nějakou kW záležitost vhodnou na OC i7 a TriSLI. Ale všeobecně bych byl rád za užitečné testy zdrojů kolem těch 400W. Držím palce ať to vyjde
11.8.2009 10:15:35   89.102.5.xxx 21
jj souhlasím, určitě bych si chtěl odzkoušet i různé špeky v podobě super výkonných zdrojů, ale i ty, jak říkáš pro domácí HTPC ala Atom apod..., ovšem pro normální uživatele budou určitě nejzajímavější zdroje ve výkonech kolem 500W atd... díky ;)
11.8.2009 11:26:59   89.173.59.xxx 10
Velmi sa tesim na recenzie zdrojov testovanych touto metodikou, tiez sa priklanam za zvukovy zaznam hlucnosti zdrojov. Chcel som sa spytat, budete testovat zdroj Corsair CX400?
11.8.2009 11:31:16   91.127.99.xxx 10
velka poklona za článok, budete testovat aj AKASA 600w 80+?
11.8.2009 11:44:10   89.102.5.xxx 10
Pokud se ke mně tyhle zdroje dostanou do rukou, tak určitě ano. Především se budou testovat zdroje o které bude největší zájem.
11.8.2009 12:08:38   88.208.87.xxx 121
Abych se přiznal článek jsem četl s otevřenou pusou, první počítačový server v ČR si sehnal slušnou zátěž, kvalitní přístrojové vybavení a hlavně redaktora, co tomu rozumí na dostatečné úrovni. Uděluji velkou pochvalu.
11.8.2009 12:25:56   89.102.5.xxx 31
Díky, dalo mě to hodně práce, něco takového vyrobit a ještě to rozumně sepsat... Už jsem otestoval několik Zdrojů a myslím si, že výsledky budou stát za tu námahu.
11.8.2009 15:06:22   87.244.197.xxx 01
Podla mna to bude grafickou kartou,ktora kratkodobo zatazuje tvoj /asi/ opotrebovany zdroj
11.8.2009 12:41:24   83.168.175.xxx 00
Ked spominate to teplo, v poslednom case mi zdroj (Frotron Blue Strom 400W)robi cudne veci. Po vystupeni teploty v skrini nad urcitu hranicu, zacne zdroj zvukovo reagovat - piskanim - na dianie na obrazovke. Ked otvaram zatvaram okna, rolujem ich obsah, spustam programy, prezeram web... striedavo zacina a prestava piskat v zavislosti na tom co robim. Nezavisi to vsak od zataze CPU, to som overil. Zvuky sa ozyvaju zo zdroja, tak predpokladam, ze ide o jeho prejav. Zdroj ma uz skoro tri roky a robi to len od isteho casu, mal by som ho snad uz vymenit?
11.8.2009 13:34:15   88.208.87.xxx 00
Pískání na funkci nemá vliv. Pokud ve zdroji není nějaká jiná závada, můžeš ho používat.
11.8.2009 13:47:56   94.198.112.xxx 00
Mě vždycky začal pískat na hranici slyšitelnosti můj starý Hedy 600W, když jsem na maximum zatížil grafickou kartu pomocí utility AtiTool, na nic jiného trafo nereagovalo... Taky divný... Nedalo se to snést, vyměnil jsem...
11.8.2009 14:38:02   89.103.1.xxx 00
Dobrý den budete testovat také Seasonic M12 - 600 600W děkuji za odpověd.
11.8.2009 15:33:01   89.102.5.xxx 00
Ano je to možné;-)
11.8.2009 19:50:14   85.216.179.xxx 00
Nakolko je to piskanie casom dost neznesitelne, uvazujem tiez o vymene zdroja. Preto sa velmi tesim nanadchadzajuce testy. Obzvlast ma zaujima hlucnost. Teplotne testy by tiez neboli marne, ako reaguje zdroj na vyssiu teplotu je zaujimave.
11.8.2009 19:53:46   85.216.179.xxx 00
To piskanie mi tiez ide na nervy, uvazujem o vymene zdroja. Preto sa tesim na nadchadzajuce testy, zaujimaju ma najmma z hladiska hlucnosti. Teplotne testy by tiez neboli marne, i ked neviem co by sa mohlo merat, mozno hlucnost ventilatora pri zvysenej teplote.
11.8.2009 19:56:12   85.216.179.xxx 00
To piskanie mi tiez ide na nervy, uvazujem o vymene zdroja. Preto sa tesim na nadchadzajuce testy, zaujimaju ma najmma z hladiska hlucnosti. Teplotne testy by tiez neboli marne, i ked neviem co by sa mohlo merat, mozno hlucnost ventilatora pri zvysenej teplote.
11.8.2009 20:13:07   89.102.5.xxx 00
Stačí sí celý článek přečíst, než něco napišeš a budeš vědet, že jednotlivé vstupní/výstupní teploty nebo lokální budeme měřit také.
11.8.2009 16:28:41   80.250.251.xxx 11
Tak tymto dalo by sa nazvat serialom - v testovani PC zdrojov si u mna ziskal PCTUNING velky kredit a este viac autor clanku. Verim, ze si prestudovanim tohto clanku bude kazdy podla toho(aky parameter zdroja), poklada za doletity, vybere ten spravny zdoj. Ja napriklad som zvedavy hl. pomer cena/vykon(dosiahnute vysledky). Takze dakujem a tesim sa na dalsie casti zaujimaveho citania )
11.8.2009 18:17:31   94.112.138.xxx 12
Každopádně bych se přimluvil za testování chování ve zkratu, a to 5V - GND, 12V - GND a také 7V - GND a nebo větve mezi sebou. Jinak jedna z nejčastějších skrytých závad je kmitání zdroje, a to na frekvenci řádově v jednotkách Mhz, což je mimochodem nejčastější důvod nafukování kondenzátorů na desce. Tomuto problému bych se věnoval asi nejvíc.
Vaše umělá zátěž je dobrá, ale je charakteru spíše čistě ohmické, není příliš komplexní, což v praxi je mnohem častější (na kartách další spínané zdroje s kupou MOSFETů a cívek kolem) a dělá to mnohem více problémů. Také bych nechal zdroj běžet nějakou dobu a stále jej průběžně měřil při variabilní zátěži včetně náhlých vzrůstů a pádů (aby kolísal proud).
11.8.2009 20:12:04   89.102.5.xxx 11
Testy zkratů doplním a výsledky uvidíte v jednotlivých recenzích... Jestli se na výstupu zdroje objeví nějaké nepříjemné kmitání uvidíte z oscilografů. Jiná než ohmická zátež nemá u ss výstupu význam, stačí se nad tím trochu zamyslet. Variabilní zátěž a náhlé vzrůsty proudů budu realizovat dalším modulem, tak jak jsme psal v článku.
11.8.2009 21:53:33   78.45.111.xxx 31
1) Měření zkratu je pro normálního smrtelníka nedůležité, nesetká se tím. Je to jenom taková zajímavost.
2) Zdroj zaručeně nekmitá na jednotkách MHz a pokud náhodou ano, tak to neproleze přes výstupní LC filtry ven v takové míře, aby to něčemu uškodilo.
3) Kondenzátory na desce se nafukují jen a pouze kvůli teplu, jsou uzpůsobené pro vysoké frekvence.
4) Odezva ATX zdrojů na změnu zátěže bývá přijatelná, navíc už asi žádný důležitý obvod není napájen přímo z +12 a +5, ale přes další DC/DC měniče, tedy případný pokles nebo přesah nehraje takovou roli jako dříve.
5) Pro začátek úplně postačí odporová zátěž, i ta dle mého názoru odpálí tak 5-10 % zdrojů, když se zatíží na plné hodnoty co slibuje výrobce.
11.8.2009 18:27:09   88.102.218.xxx 20
Výborný článek a těším se testy nějakých levnějších zdrojů spadajících do kategorie 80+ abych mohl doporučovat do sestav známým co nemají moc finančních prostředků a vím že zdroj je nejdůležitější položka v sestavě..Přeji mnoho úspěchů a žádnou reklamaci...
12.8.2009 13:30:00   213.210.185.xxx 10
Nečetl jsem diskuzi, jen chci upozornit...
Dejte si pozor na měření osciloskopem !
Pokud budete měřit proud či napětí mezi zdrojem a deskou, je NUTNÉ připojit napájení osciloskopu na JINÝ NEUZEMNĚNÝ ZDROJ (nejlépe připojit osciloskop do notebooku, který jede na baterku, a napájení samotného osciloskopu provádět z baterie, trafa s neuzemněným výstupem, nebo zdrojem z nepřipojené UPS-ky) to vše platí, pokud máte klasický osciloskop, který propojuje všechny země dražší modely mají možnost napěťového oddělení do určité napěťové pevnosti. Jsou to jen praktické zkušenosti, ale jestli chcete, můžete zkusit změřit proud na +12V větvi tak, že do cesty zapojíte 0,001 OHM odpor (proudové sondy jsou drahé), a na jeden jeho konec připojíte stínění a na druhý konec střed osciloskopické sondy. Schválně za jak dlouho začnou ty kabely hořet.
Jinak chválím, a těším se na recenze.
15.8.2009 20:52:54   78.156.38.xxx 40
Moc se těším na takto profesionální recenze zdrojů, neboť ty jsou většinou HW webů dosti opomíjené a přitom nekvalitní zdroj umí zničit celé PC.

Velmi bych uvítal ještě nějaký "torture" test, alespoň 2 hodiny nechat zdroj běžet pod plnou zátěží, pokud čas dovolí. Ukáže se, zda se např. zdroj sám nevypíná přehřátím, nebo po 30 minutách odebírání plného výkonu neshoří, viz nechvalně známe zdroje značky Chill Inovation. Nebo 2 hodiny pod plnou zátěží přežije ale vysoká teplota vyfukovaného vzduchu, řev ventilátoru a linoucí se zápach spálených plastů naznačí, že to zdroji neudělalo dobře atd...
Děkuji
16.8.2009 15:17:18   213.192.22.xxx 70
Co takhle zkusit pro zajímavost testnout zdroj např 2 - 3 roky starý. Zajímalo by mně jak se po letech mění vlastnosti vzhledem k tomu že součástky (hlavně kondenzátory) mohou podléhat opotřebení nebo se mohou vytvořit studené spoje na desce zdroje atd. Schválně jestli i po 3 letech bude mít zdroj stejné parametry jako když byl nový.
29.8.2009 12:26:51   78.156.128.xxx 00
Zdravim. Již delší dobu uvažuji o koupy klešťáku FK1000A. Zajímala by mě praktická zkušenost. Hlavně měřící schopnosti a to DCA/ACA na nejnižším rozsahu. Je schopen měřit od 0A nebo nejnižší schopnost měření začína třebas na 40mA. Scháním o něm informace, ale na každé stránce se o něm píše něco jiného. Uvítal bych poznatky z praktického měření. Díky. Můžete i na email: koalap@seznam.cz
29.8.2009 15:50:56   89.102.5.xxx 00
longdrive napsal:
Zdravim. Již delší dobu uvažuji o koupy klešťáku FK1000A. Zajímala by mě praktická zkušenost. Hlavně měřící schopnosti a to DCA/ACA na nejnižším rozsahu. Je schopen měřit od 0A nebo nejnižší schopnost měření začína třebas na 40mA. Scháním o něm informace, ale na každé stránce se o něm píše něco jiného. Uvítal bych poznatky z praktického měření. Díky. Můžete i na email: koalap@seznam.cz

Je schopen měřit od 0A , ale s rozlišením 100mA. Na tom nejnižším rozsahu 400A měříš teoreticky s velkou chybou, ale prakticky tam žádná chyba není. Měří to velice dobře i malé proudy na tak velkém rozsahu. Pokud chceš měřit extra malý proudy, tzn. např do 2A s větším rozlišením, než 100mA, tak doporučuji koupit jiný přístroj, který má nižší minimální rozsah.
19.4.2010 20:30:37   85.132.162.xxx 00
Chtěl jsem se zeptat proč tam nejsou místo vypínačů použita relátka ? Ovládaná třeba ze začátku přes otočný bcd přepínač. Byla by pak šance to měření časem nějak modernizovat-spusitt program z pc. Takhle se ucvakáte. Ty vypínače jsou ze starých zdrojů nebo koupené ?
Děkuji za re.
1.11.2010 14:49:19   89.102.201.xxx 00
Co takhle Eurocase? Mohli by jste to spojit s crashtestem, stačí zapojit a zatížit

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

155 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 76.7Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.