Hlavní stránka Hardware Multimedia, zvuk, TV Druhý díl megatestu zvukovek Asus Xonar – vyhodnocení
Druhý díl megatestu zvukovek Asus Xonar – vyhodnocení
autor: Jindřich Pirner , publikováno 26.5.2011
Druhý díl megatestu zvukovek Asus Xonar – vyhodnocení

V minulém díle našeho megatestu jsme se podívali na první čtyři zvukové karty Asus Xonar. Prošli jsme si situaci na trhu, ukázali trochu teorie a naměřili mnoho a mnoho hodnot. Dnes se podíváme na poslední testované karty a především vyhodnotíme všechny grafy. Takže – která zvukovka Xonar je právě pro vás?


Abych to shrnul, jen znovu zopakuji, že nevidím vítězů či poražených a že volba závisí na vašich preferencích, požadavcích a specifikách konečného použití, tedy toho, k čemu bude karta primárně používána. Zdálo by se jednoduché jen konstatovat, že jsou to všechno kusy hardwaru vyluzující zvuk a prostě se ptát, která z nich je nejlepší? Ale ne, to říct nejde.

Mně byla nejpříjemnější Xonar Xense a už jsem říkal, že především z toho důvodu, že je jaksi univerzální. To ale jen potud, pokud berete v potaz sluchátkový zesilovač i surround výstup jako celek. Jakmile budete sluchátkový zesilovač ignorovat, nepotřebujete ho, tak už Xense nenabízí nic extra. Nevyužijete kvalitní sluchátkový zesilovač? Nekupujte si Xense, a potažmo ani Essence, kde je možnost připojení takřka jakýchkoliv sluchátek též velmi podstatným rysem celého modelu. Essence je ve své verzi pro PCI skvělou volbou pro analogové audio hlavně v případě, že si přikoupíte kartu Xonar H6, která se dá sehnat za zhruba 900 korun, což je myslím výborná cena.

Model DX, respektive i D1, mi přijdou jako ideální volba, pokud je vaší prioritou hraní her. Jsou k tomuto účelu jaksi nejvhodnější a důvody, proč tomu tak je, už nemá smysl rozebírat, jelikož vycházejí zejména ze specifikací. Vlastně je to všechno jen o specifikacích a co se jich týče, je opravdu peklo se v nich přehrabovat vzhledem k faktu, že ani Asus na svých stránkách nemá specifikace zcela odpovídající realitě a není jim tudíž možno bezmezně věřit.

O specifickém určení karet HDAV 1.3 a HDAV 1.3 Slim už jsem uvedl dost a myslím, že si je prostě koupí ten, kdo přesně ví, co chce. Alespoň by to tak mělo být. Čili pokud potřebujete do HDMI kabelu dostat zvuk v nejvyšší kvalitě DTS-HD Master Audio, bude zejména HDAV 1.3 Slim zajímavou volbou. Varianta Deluxe má pak smysl v případě, že potřebujete využívat také analogový surround či stereo výstup, což Slim verze nenabízí.

No a na konec můžete samozřejmě zvolit třeba nejlevnější Xonar DG nebo DX, ale já spíše doporučuji si připlatit, jelikož v dražších Xonarech počínaje D1/DX, jsou použity řádově kvalitnější a modernější součástky. Vždy lze ale zauvažovat i o dnes již legendárním modelu D2, který je stále velmi zajímavý a zejména kvalitou zvuku je stále na výši. Kromě toho je tak trochu i určen pro základní tvorbu hudby a kdo chce hudbu nejen hrát, ale i tvořit a přitom nechce volit poloprofesionální zvukovku s nulovou podporou her, je D2 skvělá. Akorát už je dost archaická.

Druhý díl megatestu zvukovek Asus Xonar – vyhodnocení

A jakými doporučeními článek uzavřít? Při výběru nové zvukové karty, v tomto případě od Asusu, je důležité si uvědomit, na co jí převážně chcete používat, nastudovat dostupné modely, nasávat poznatky uživatelů a nějak se rozhodnout. Vyloženou chybu neuděláte s žádným Xonarem. Jenže, a to je nejpodstatnější, je konečné reprodukční zařízení a zejména jeho kvalita / nekvalita. To je určujícím faktorem toho, jestli vůbec má smysl novou zvukovku kupovat. Berte to asi tak, že pokud nyní fungujete na integrované zvukovce s lacinými Genius reproduktory za tisícovku, vůbec nic vám koupě špičkové zvukové karty nepřinese. Bohužel, s nekvalitními lacinými reproduktory nemá pořizování jakékoliv lepší zvukovky žádný smysl. A jelikož všechny testované Xonary jsou lepší, než integrovaná zvukovka, budou mít majitelé všemožných Genius a lacinější Logitech setů asi o čem přemýšlet. Ani pokud budete mít Logitech Z-5500, neuslyšíte žádné dramatické rozdíly v kvalitě reprodukce mezi integrovanou a přídavnou Xonar zvukovkou. Pokud máte dobrý sluch, asi si ledasčeho všimnete, ale pro radikálnější rozdíly jdou třeba řádově kvalitnější reproduktory. Nebo sluchátka.

Kdo hraje rád na sluchátkách, pro toho má pořízení jednoho z Xonarů s kvalitním a výkonným sluchátkovým zesilovačem dle mého názoru o dost větší smysl, než v případě, že si ho hodláte pořídit k laciným repráčkům. Vysoce kvalitní sluchátka totiž nejsou zdaleka tak finančně nedostupná, jako vysoce kvalitní reproduktory. Za ty dáte třeba 100 tisíc. Za sluchátka maximálně 5 a budete chrochtat blahem. A zde zejména Xonar Xense a Essence naprosto excelují, ačkoliv všechny Xonar karty disponují technologií Dolby Virtual Surround a Headphone, která dokáže velmi věrně simulovat prostorový zvuk ve sluchátkách.

Xonar karty byly vždycky známé tím, že mají perfektní zvuk pro filmové fajnšmekry a v tomhle se nic nezměnilo, vše spěje k ještě lepším výsledkům. Dle měření všem kartám nejvíc svědčí kvalita 48 kHz / 24-bit, což je kvalita SACD nebo DVD zvuku, tam jsou všechny jako ryba ve vodě. Nově pak Xonary nabízí i výborný poslech přes sluchátka, to je vážně skvělé. Ani hráči ale rozhodně nebudou zklamáni, jenže problém stejně je, že asi většina z nich nemá dostatečně kvalitní reproduktory k tomu, aby se kvalita Xonar karet mohla znatelněji projevit. No, a tím bych článek uzavřel, dál už zapřemýšlejte sami, jestli pro vás má přídavná zvuková karta smysl a pokud ano, u Xonaru chybu neuděláte. Asus ví, co dělá, Xonary jsou rozhodně povedený počin. 

První díl velké testu zvukovek Xonar najdete zde:

Za zapůjčení zvukových karet do testu děkujeme společnosti Asus

Druhý díl megatestu zvukovek Asus Xonar – vyhodnocení



Tagy: xonar  asus  zvuková  karta  xense  DG  essence  st  dx  D1  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
26.5.2011 07:03:59   85.135.163.xxx 70
Vie mi autor aspon trochu priblizit vyznam Xonar HDAV 1.3 Slim? Osobne si myslim, ze zvukovy rozdiel medzi Xonar HDAV 1.3 Slim -> receiver a graficka karta -> receiver je veskery zadny, ale rad sa necham poucit.
26.5.2011 08:13:25   89.176.142.xxx 31
Samozřejmě, že tato karta význam nemá. Pokud se něco tahá digitálem do recieveru, pak je jedno, jestli to jde ze základní desky, z grafické karty nebo z této zvukovky. Jediná výhoda by byla (a to bych si hned koupil), kdyby tato Slim měla v sobě nějaký převodník EAX do DD nebo DTS, abych si konečně mohl hrát hry v sorroundu a ne přiblblým stereu. Analogově to totiž tahat po obýváku opravdu nehodlám
26.5.2011 08:21:45   89.176.142.xxx 162
Vážně je tak těžký přidat editování komentářů? Člověku občas něco ujede (překlepl jsem se v písmenkách, samozřejmě má být "receiver") a pak vypadá jak analfabet, když to nemůže opravit...
26.5.2011 09:09:12   85.135.163.xxx 21
Moja integrovana zvukovka na zakladnej doske ma funkciu DTS Connect, cize do receivera dokazem bez problemov dostat 5.1 kanalovy zvuk po optike pri hrach. Ked to mam ale porovnat s 2.0 PCM + DTS Neo 6 alebo Dolby Prologic II na receiveri, tak to nie je velky rozdiel. V pripade HDMI netreba ani DDL ani DTS Connect, kedze drviva vacsina GK podporuje cez HDMI LPCM 7.1.
26.5.2011 09:50:20   89.176.147.xxx 01
DTS Neo 6 je pasé. Budoucnost leží v DTS Neo:X a podobných. Ale to asi až v době, kdy přijde i obraz v kvalitě Ultra HDTV a s tím příslušné nové televizory, kabely atp. Nicméně, receivery s podporou DTS Neo:X už míří na trh.
26.5.2011 10:11:09   89.176.142.xxx 12
Až na to, že ten DTS Connect není nic jinýho, než že se vezme stereo a rozhodí se to do více kanálů, tudíž to NENÍ EAX. Proto ti to připadne stejný, jako by sis to přepnul sám na receiveru. Co já žádám je vzití EAX a každý kanál jednotlivě přeprcat do každého jednoho kanálu třeba pod DTS.
26.5.2011 10:28:58   85.135.163.xxx 10
Ad. 1, EAX je uz v podstate mrtve (According to Creative's OpenAL 1.1 specification, EAX should be considered deprecated as a developer interface. New development should use OpenAL's EFX interface, which covers all the EAX functionality and is more tightly coupled with the overall OpenAL framework.) Ad. 2, ked porovnam zvuk hry priamo konvertovanej do DTS (pomocou DTS connect na PC) s DTS Neo pre ten isty stream v stereu, tak to znie takmer rovnako (nie je tam velky rozdiel) a preto DTS connect uz v podstate nepouzivam (jednoduchsie je prepnut receiver dialkovym do rezimu DPLxII alebo DTS Neo: 6, ako zapnut DTS connect v ovladacoch zvukovek karty).
26.5.2011 14:56:39   89.176.142.xxx 52
Pořád to nechápeš. Ať už DTS connect nebo DTS Neo dělají jednu věc. Vezmou STEREO zvuk a překopou ho do více kanálů. Jenže tento systém je na prd. A víme proč? Protože ani connect nebo Neo nemůžou rozeznat, jestli ten zvuk auta, co tě ve hře právě předjíždí, má znít zezadu, přesouvat se doleva a pak znít zepředu. Oni z toho udělají zvukový čurbes bez alokace jednotlivých zvuků v prostoru. A o to snad při prostorovém zvuku jde. Ne aby to nějak řvalo ze všech stran, ale abych věděl, jestli na mě někdo střílí zezadu nebo zepředu. A teď si vem hezky cinch-cinch káblíky, spoj receiver s PC analogově, hrej přes EAX a pak mi řekni výsledek... Ale občas se divím, že ti zvukaři u filmů se tak moc snaží, když to mohli nazvučit ve stereu a pak by si přeci každý na svém receiveru zapl Neo a měl by nádhernej sorround. Alespoň lidem jako ty by to asi stačilo
26.5.2011 15:57:27   85.135.181.xxx 10
Najskor si zisti, co DTS Connect je a potom sa tu mozes rozpisovat kolko chces. DTS Connect obsahuje 2 technologie DTS NeoC a DTS Interactive. Ta prva sluzi na rozlozenie 2 kanaloveho sterea do 5.1/7.1 (to je to o com pises). Ta druha sluzi na realtime enkodovanie zvuku do DTS. A prave ta druha ti zakoduje akykolvek zvuk v PC do DTS streamu. Ak je zvuk. signal stereo, tak zakoduje iba stereo, ak je multikanalovy, tak zakoduje multikanal. Kedze DTS Interactive sa nemusi kombinovat s DTS NeoC (resp. tato cast moze byt vypnuta), do DTS sa realtime enkoduje iba to, co sa prehrava (nic si to nevymysla, kedze DTS NeoC je vypnute).
26.5.2011 15:59:45   85.135.181.xxx 10
Ma to byt "DTS Neo: PC" (bez smajlov, tie tam dal Samo)
26.5.2011 16:21:51   89.176.142.xxx 20
Tak pokud DTS Interactive je to, co od začátku potřebuji a nikdo mi to nikdy neporadil (ani při prvním dílu megatestu), děkuji ti za osvětu a že jsem se poučil O tomto řešení jsem totiž nikdy neslyšel. Ještě jednou dík
26.5.2011 22:44:44   95.103.37.xxx 00
Ja som mal zatial 2 dosky, jedna s podporou Dolby Digital Live (DDL) aj DTS Connect, druha iba s DTS Connect. Obe technologie (DDL aj DTS Connect) maju 2 zlozky, jedna koduje stream (bud do ac3 alebo DTS) a druha rozklada STEREO do multikanalu a potom ho posle na zakodovanie. V oboch pripadoch bola ta druha funkcia vypinatelna (DTS Neo aj jej ekvivalent na DDL), takze som vzdy mohol enkodovat RAW zvuk v PC (stereo alebo multikanal) do DTS, resp. DD(ac3) streamu. Ak si o tom vazne netusil, tak som rad, ze som ti to objasnil. V kazdom pripade, kedze casto pocuvam muziku v STEREO, DTS Connect vypinam (predsa len ten 2-kanalovy stereo DTS stream je neporovnatelne horsi v porovnani s 2.0 LPCM streamom) a DTS Connect som zapinal len hry, lenze casom som zlenivel natolko, ze DTS Connect uz nezapinam vobec (nechce sa mi zakazdym liezt do ovladacov a zapinat ho, coskoro mi to aj tak nahradi 7.1 LPCM cez HDMI a prepinanie bude pase).
26.5.2011 09:39:25   89.176.147.xxx 02
Problém je v tom, že pokud z integrované zvukovky, nebo nějaké obyčejné,vytáhneš digitálem zvuk do HDMI na grafice, půjde ti tam maximálně DTS 5.1 či Dolby Digital. Čili nepošleš po digitálu 7.1 v DTS-HD Master Audio, například. 7.1 podporují některé hry a také Blu-ray filmy místy či možná vždy stopy v 7.1 obsahují. DTS je dělané pro DVD s jeho 5.1 zvukem. Karty jako HDAV jsou pro Blu-ray a vůbec HD filmy. Nevím ale, jestli u nových, třeba on-board, zvukovek, již není pro DTS-HD Master Audio podpora. To vážně netuším a pokud tam ta podpora vyšších datových toků pro HDMI u grafiky je, pak ano, pak věci jako HDAV smysl nemají. Já bych funkce HDAV nevyužili, ale líbilo by se mi třeba mít HDMI vstup, ze kterého jde nahrávat, což tyhle karty umějí.
26.5.2011 10:14:38   85.135.163.xxx 50
Myslim, ze takmer vsetky grafiky maju v dnesnej dobe podporu LPCM 7.1 a aj bitstream HD audia (aj Intel HD IGP). Takze osobne nevidim jediny dovod na kupu akejkolvek dalsej zvukovej karty (teda pokial sa bavime o prehravani audia).
26.5.2011 21:41:13   88.101.59.xxx 01
Do kamene tesat
26.5.2011 08:44:27   212.24.151.xxx 40
Neví někdo o porovnání intergovaných Zvukovek vs. Xonar/Sblaster ?
26.5.2011 08:51:36   212.24.151.xxx 20
p.s. je mi jasné že jsou podstatně horší, ale zajímalo by mne jak.... ^^
26.5.2011 09:09:16   85.207.111.xxx 40
Já bych zas raději recenzi Auzen X-Fi HomeTheater HD. Děkuji.
26.5.2011 09:15:36   90.178.127.xxx 30
pekacko napsal:
Já bych zas raději recenzi Auzen X-Fi HomeTheater HD. Děkuji.

Ono by stačilo jakoukoliv zvukovku od společnosti Auzen. Největší radost by mi udělal megatest jako je tento.
26.5.2011 09:29:14   89.103.28.xxx 10
No, neřekl bych že Creative má karty horší. Rozhodně s nimi má mnoholetější zkušenosti, ale dost pochybil nad softwarem, kde byly od Vist problémy se softwarovou podporou u her a tudíž pak bylo jedno zda máte ASUS kde je EAX pouze simulovaný, nebo X-fi kde je nativní, ale nebral Vám hru kvůli špatné soft podpoře. V hodně testech byl vždy upřednostňován SB jako výrobce karet pro hlavně hry a Auzen a ASUS zase jasnou volbou pro filmy a hudbu. Osobně jsem neměl šanci porovnávat, takže nemluvím z vlastních zkušeností.
26.5.2011 09:35:54   89.103.28.xxx 00
Je fakt, že osobně by mě taky zajímalo, jaké jsou přední rozdíly. Bodl by článek s porovnáním současných zvuk karet do několika tříd a podle zaměření použití. Už delší dobu přemýšlím, zda dokoupit nějakou PCI zvukovku namísto integrované via HD v případě, že nehodlám dávat 5000 za sluchátka a navíc když většina nových herních headsetů dnes přichází s USB rozhraním. Samotného by mě zajímalo, jaký by byl rozdíl ve zvuku třeba na současném lowend herním headsetu Creative Fatality při použití integrované VIA HD a třeba X-Fi titanium. Výhledově plánuji po 4 letech kupovat nový headset, ale víc jak 2000 za něj nedám a to kor v případě že k němu budu chtít ještě dokupovat zvukovku. Takový audiofil zase nejsem
26.5.2011 10:38:52   90.177.221.xxx 10
Malinko off topic. Dřív (10 let zpátky) byly zvukovky do PCI nutností. Když kámoš přivezl na kolej PC s integrovanou zvukovkou (nějaký ESS....), myslel jsem si že to neni možný, aby v tom tak praskalo a lupalo, ale bylo to tak, zlatej SoundBlaster.
Dneska je to přeci jen už trochu lepší. Celkem mě překvapil integrovaný zvuk u mého kancelářského PC. Jinak doma mám SB s externím boxem kde je spusta IO výstupů včetně regulace zesilovače a to mi vyhovuje nejvíc. Je to jen na hobby blbnutí. Dost mě Creative naštvalo, že se vyflákly na ovladače pod Win7 a hlavně na aplikace. Teď ta karta umí půl toho co pod XP.
26.5.2011 11:09:31   89.111.108.xxx 10
No třeba mě v UT3 nefungoval prostorový zvuk, dokud jsem si nepořídil SB X-Fi s podporou EAX. Takže na hry (alespoň ty s podporou EAX) je u mě karta pro prostorový zvuk nutnost, ale třeba už jsou na tom některé desky s integrovanou zvukovkou lépe.
26.5.2011 10:44:11   46.135.6.xxx 10
už to tu pár lidí psalo, ale vážně by se mi moc líbilo srovnání některých těchto karet s řadou X-Fi ... abych věděl jak moc velkou chybu jsem udělal když jsem tenkrát zvolil creative ale právě hry skoro nehraju, naopak často posloucham muziku přes sluchátka sennheiser
26.5.2011 11:20:59   90.181.108.xxx 11
Ahoj lidi chci se zeptat co je lepsi Asus Xonar Xense nebo Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional oboje v kombinaci se sluchatky Razer Chiamera 5.1 a Domacim kinem Samsung HT-C5550 vyuziti pro hry a filmy.
26.5.2011 11:27:38   90.181.108.xxx 20
Popr. me jeste napadla Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD taky dobra.
26.5.2011 11:21:30   94.230.156.xxx 01
JAJ! jsem myslel že se autor na ten článek už vysral tak mě včera dorazil domu FUBAR IVhttp://www.hifionline.cz/d-a-prevodniky/1671-fubar-4-da-usb-prevodnik/ no ale rozhodně si nestěžuju
26.5.2011 11:21:50   78.80.3.xxx 12
Takže asi nemá smysl uvažovat o koupi například Xonaru DX, když mám reproduktory M-Audio AV30 (http://kytary.cz/m-audio-av30/HN099998/)? Nemám z audiotechnikou moc zkušeností, ale jsou to studiové reproduktory, které nejsou snad úplně k zahození. Zatím je používám na interní zvukovce, na poslech hudby a při hraní her.

Nechce se mi vyhazovat peníze za zvukovku, když pak nepoznám rozdíl. :/

Navíc je ta kvalita zvukové reprodukce asi dost subjektivní...
26.5.2011 11:40:09   84.42.223.xxx 30
K tomuto tématu za mne tolik (kopíruji zde můj comment z CZC):
Takže ­- set dorazil ­(mimochodem v nádherném jakoby polootevřeném balení­) spokojenost.
Mohu porovnat s předchozím setem Creative Sound Blaster X­-Fi Titanium Fatal1ty Pro series a sluchátka Creative Fatal1ty HS­-800 ­(nebudu srovnávat s onboard zvukovkou ­- nemá to smysl­):
1­) Instalace ovladačů ­- jednoznačně vede Asus ­- klasická ­"blbuvzdorná­" instalace pořád jsem čekal co dalšího musím instalovat a ono nic. U Creative to funguje tak, že instalujete blbiny snad půl hodiny s tím že třeba 3DMark06 se nerozjel ­(musel jsem stahovat nějaké dll pro ALchemy.
2­) Ovládací rozhraní ­- půl na půl ­- Asus je o hodně svižnější na druhou stranu Creative má tři druhy vzhledů a zdá se mi taky větší možnosti nastavení.
3­) EAX ­- vede Creative ­(hardwarová podpora­)
4­) Samotná karta ­- jednoznačně Asus ­- zážitek u filmů nebo při hraní fps­(karta má pro fps přednastavený mód­) je nepopsatelný ­(v BF2BC dokonce poslední dobou dostávám na pr del, protože se motám po mapách a poslouchám zvuky :o­)­)
5­) Sluchátka ­- jednoznačně Seny ­- ze začátku se mi sice zdál zvuk dost plochý, ale pak jsem zjistil že je zapnutá klasická impedance ­(64 ohm a méně­) po přepnutí na příslušnou impedanci ­(v roletce je dokonce přímo odkaz na Seny PC 350­) se zvuk extrémně prokreslí ­- ten pocit se dá přirovnat asi ke stavu jako když posloucháte hudbu přes zeď a pak vstoupíte do pokoje. Někomu může vadit snad jen uzavřená konstrukce sluchátek a méně výrazné basy ­(oproti Creative Fatal1ty HS­-800­) já osobně si nestěžuji.
Celkově jsem spokojený, myslím že za ty peníze jsem dostal adekvátní produkt.
26.5.2011 12:19:19   89.111.108.xxx 00
Co máš od Asusu za kartu?
26.5.2011 19:16:41   84.42.223.xxx 10
Asus Xonar Xense
26.5.2011 16:04:49   89.176.147.xxx 13
Tak PC350, což jsou vlastně ty, které se přikládají ke Xense, rozhodně nějak výborně nehrají ani na jejich tovární impedanci nastavenou Sennheiserem speciálně pro Xense. A ani na tu vyšší. Možná jsi ještě neslyšel lepší sluchátka, tak si zkus někam zajít poslechnout třeba Beyerdynamic DT770 Pro a myslím, že názor na PC350 velmi přehodnotíš. A k EAX - to v době Windows 7 / Vista nemá smysl moc rozebírat (a já to v první části testu rozebral proto, že se o tom pořád i po letech vedou diskuze, že tam je Creative král atp.), v tom měl výhodu Creative u XP, teď už jí nemá a naopak musel narychlo splácat Alchemy nástavbu, aby to vůbec běhalo. Na něčem jako je Alchemy jsou postaveny Xonar drivery už od svého počátku, takže ti to mají odladěné od dob XP. Nicméně, co se týče rozhraní ovládacího panelu Xonarů - to je myslím dostačující a pokud jde o vzhled, tak na tom nesejde. Kdybys viděl ten ovládací panel bez toho skinu, vypadá ještě hůř, jako věci z doby Windows 3.11. Nicméně, když to Xonaru funguje na jedničku, není nač nadávat.
26.5.2011 19:29:13   84.42.223.xxx 40
Já myslím, že nejsme ve při Pokud jsi přečetl můj předchozí příspěvek celý pak jsi jistě zjistil, že srovnávám Seny PC 350 s Creative Fatal1ty HS­-800 tedy žádný Beyerdynamic apod... Hodnotil jsem jako user se zkušeností s výše uvedenými komponenty. Osobně si troufám říci, že PC 350 hrají lépe než HS-800 toť vše. Pochopitelně, srovnáváme třídu 800,-Kč a 3500,- Kč. A pochopitelně nemám tvé zkušenosti se zvukovkami a určitě nemám ani tak vytříbený sluch jako ty
26.5.2011 13:52:36   109.80.38.xxx 00
Mám HTPC skřín, kam můžu dát jenom low profile kartu. Koukal jsem, že ta DX se v téhle verzi dá sehnat. Nevíte, jestli by se dala sehnat i Essence? Jde mi právě jen o stereo...
26.5.2011 15:55:55   89.176.147.xxx 00
Ne, Essence se nedělá low-profile, ani Xense, ani D2. Low profile se dělají DX, D1, DG, DS a pak ta HDAV Slim.
27.5.2011 06:00:03   109.80.38.xxx 00
škoda. Ten essence by se mi asi líbil nejvíc
26.5.2011 16:39:15   78.141.84.xxx 00
zbynda napsal:
Mám HTPC skřín, kam můžu dát jenom low profile kartu. Koukal jsem, že ta DX se v téhle verzi dá sehnat. Nevíte, jestli by se dala sehnat i Essence? Jde mi právě jen o stereo...


A co toto http://www.digifi.cz/detail.php?prod=40&id=138
27.5.2011 06:00:26   109.80.38.xxx 00
a není to spíš na sluchátka? mám normální zesilovač a repro
27.5.2011 13:36:42   213.81.156.xxx 00
Na repro aj na sluchatka, ide o to ze je tam kvalitny prevodnik
27.5.2011 14:41:51   109.80.38.xxx 00
Koukám, že tyhle DAC převodníky jsem nějak přehlédnul. Asi si o tom něco zjistím. Nemáš nějaké zkušenosti a třeba osobní srovnání s klasickými PCI zvukovými kartami?
28.5.2011 11:39:26   78.141.84.xxx 01
DACom je v podstate aj kazda zvukovka, resp. kazde zariadenie, ktore prevadza digitalny zvuk na analog. Od urcitej hranice vsak moznosti kvalitneho zvuku u zvukovych kariet koncia, tam nastupuju externe DACy. Moznosti na vyber DACov je dost, od par euro az po highendy za desat-tisice eur. Ten udac je skvely prevodnik v zmysle cena/vykon. Ak chces rubat este vyssie, tak napr. do 400 Eur je najlepsi asi Arcam rDAC http://www.hifi-advice.com/Arcam-rDAC-review.html http://www.computeraudiophile.com/content/Arcam-rDAC-Asynchron ous-USB-DAC-Review
30.5.2011 14:38:32   109.80.38.xxx 10
dík za vysvětlení. Měl jsem na mysli, že mi unikly tyhle externí mašinky. Ty 3-4 je pro mě vcelku asi reálná cena. Těch 10 už je asi trochu moc...
26.5.2011 14:17:04   84.42.244.xxx 10
Zdravím vlastním zvukovku Asus Essence ST společně s repráky Logitech Z-2300 THX, ale ty jsou zvukově nic moc hodlám upgradovat na aktivní studiové monitory do 10 tis. za pár. Budu rád za jakýkoliv tip
26.5.2011 15:08:11   89.103.143.xxx 21
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=19&t=135451
Spíše bych ti ale doporučil koupit starší zesilovač Harman/kardon HK970/980 a k tomu starší JBL L830. Teoreticky by jsi se s tímto mohl dostat do 15k, kvalita zvuku již bude ale o výrazně někde jinde, než s kombinací receiveru nebo aktivních repro.
Popřípadě jako repro by jsi se zesilovačem (nikoli receiverem) mohl zvolit i Koda Harmony K-2000B http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=5924 nebo Wharfedale Diamond 9.3 http://www.hifipartner.cz/items/wharfedale-diamond-9-3.aspx
Samozřejmě nesmíš zapomenout na kabely od Essence do zesilovače (ideálně Cardass) a pak od zesilovače do beden, které by měly tvořit minimálně 10% hifi sestavy, tedy okolo 2k
26.5.2011 16:00:58   84.42.244.xxx 00
Díky za radu ale těch 10k jsem myslel jako absolutní strop, ale především jsem celkem omezený prostorem, takže receiver ani zesilovač by mi v tomto ohledu moc nepomohli. A co se týče repro tak rozměry maximálně 300x240x250 což ty Wharfedale Diamondy 9.3 drasticky převyšují. Spíš jsem měl namysli něco jako KRK RP5 G2, nebo Audioengine A5, popřípadě starší Adam Audio A5.
26.5.2011 16:07:03   89.176.147.xxx 00
Yamaha HS80M a budeš chrochtat blahem.
26.5.2011 16:25:05   84.42.244.xxx 00
Tak ty Yamahy budou skvělý chválej je snad všude, ale mám stůl jen 120cm a na něm 24" monitor tolik místa opravdu nemám. Jedině HS50M.
26.5.2011 16:56:28   89.176.147.xxx 01
Ty jsou taky ok, mají trochu lepší stereo než HS80M, ale pochopitelně slabší basy. Že máš malej stůl...vždyť to můžeš řešit poličkama, stojánkama, různě. Ale myslím, že i HS50M tě posadí na zadek a subwoofer si můžeš dokoupit vždycky, případně použít nějaký od lepších Logitechů atp.
29.5.2011 08:48:12   94.113.16.xxx 10
K nejlepším aktivním moniutorům za rozumné peníze patří Audioengine A5 (cena 7-10tis.). Já osobně mám Xonar HDAV1.3 píchnutý přes RCA do stereo zesilovače Yamaha A-S500 do kterého mám připojené pasivní repro Tannoy Senys DC1. raje to výborně, jen si musím ještě pohrát s odhlučněním PC.
29.5.2011 13:38:04   89.103.143.xxx 21
Na snížení hlučnosti je nejlepší T-Balancer BigNG, nic lepšího neseženeš Taky používám jako zdroj hudby PC, proto neslyšitelný chod je nutností a jinak než přes BigNG nedocílíš automatického spuštění ventilátorů na 300-500 otáček (pro skutečně neslyšný provoz, nikoli "pouze" tichý počítač).
27.5.2011 09:32:31   89.103.28.xxx 00
Je to zrovna asi 2 - 3 měsíce co jsem se o tom s někým bavil a říkal mi že u her ty prostorové efekty a kvalita probarvení zvuku je u X-fi lepší (měl také možnost vyzkoušet si obě karty), tak proto jsem se ptal. Navíc říkal, že s ovladači to byla bída ještě do nedávna, ale teď už je to prý v pohodě. No, trochu se v tom porochňám, taky uvažuju o výměnu za integr.
27.5.2011 13:36:17   213.81.156.xxx 00
Na repro aj na sluchatka, ide o to ze je tam kvalitny prevodnik
27.5.2011 19:37:26   78.45.94.xxx 21
Asi rok jsem používal integrovaný Realtek HD a byl jsem celkem spokojený, pak jsem ale u kamaráda slyšel Xonar DX a koupil si ho taky, je to obrovský rozdl oproti integrovanému Realteku. Akorát mě mrzí, že nefunguje DTS, nepovedlo se mi ho nijak rozběhnout...
28.5.2011 11:39:01   78.141.84.xxx 10
DACom je v podstate aj kazda zvukovka, resp. kazde zariadenie, ktore prevadza digitalny zvuk na analog.
Od urcitej hranice vsak moznosti kvalitneho zvuku u zvukovych kariet koncia, tam nastupuju externe DACy.

Moznosti na vyber DACov je dost, od par euro az po highendy za desat-tisice eur.
Ten udac je skvely prevodnik v zmysle cena/vykon.
Ak chces rubat este vyssie, tak napr. do 400 Eur je najlepsi asi Arcam rDAC
http://www.hifi-advice.com/Arcam-rDAC-review.html
http://www.computeraudiophile.com/content/Arcam-rDAC-Asynchronous-USB-DAC-Review
28.5.2011 16:02:38   178.40.115.xxx 00
Dobry den,
planujem si kupit,
Asus Xonar Essence ST,
a sucasne ju rozsirit o H6, zial neviem vobec co to je a kde sa to da kupit, hlavne na slovensku, dik.
28.5.2011 23:52:17   94.113.16.xxx 00
Nevíte, kde koupit rozšiřující kartu H6 s analogovými surround RCA výstupy? Zdá se, že není již samostatně dostupná.
29.5.2011 09:57:01   89.176.147.xxx 00
Zkus se obrátit na oficiální ASUS distribuci. Jaké obchody jí zajišťují, uvádím u karet HDAV, které též nejsou u nás běžné dostupné. Ale Essence ve spojení s H6 je ultimátní analogová kombinace, to vážně jo.
29.5.2011 14:02:51   78.41.23.xxx 10
Tuz povedene kousky, dnes bych si nejakou urcite na hry/hudbu/filmy vybral. Pripadne nejaky ten Auzantech.
Momentalne mam postarsi Audigy4Pro a je pravda, ze prechod z XP na W7 byl bolestny. Nebyt support packu, tak ma clovek jen windows UI. Co se ovsem tyce funkci a her, vse funguje v pohode dal. Naopak me potesil u toho SP pribaleny prepinac DD/DTS, kdy po zakoupeni licence karta v realtime koduje 5.1 signal do DD/DTS, pricemz u her nepozoruji zadne spomaleni. Pri pouziti AC3 nahravky, nebo slusneho FLACU to pak na Z-5500 hraje obstojne. I rozlozeni prostoroveho zvuku napr. ve hrach je tak nejak cistejsi a vyvazenejsi nez pres analog, i kdyz je hlasitost kanalu na stejene urovni.
Do hi-fi shopu, poslechnout si poradne bedny radsi nejdu, abych si nepokazil ideal o "skvelem" zvuku Kdyz clovek vidi ty ceny opravdovych audio soustav, byt levnejsich, tak si utre slinu a jde dal Ovsem po precteni diskuze to minimalne za uvahu nad sluchatkama a zesilovacem pro poslech hudby stoji. Pro me je hudba nadevse a radsi ani nedomyslim, o co se absenci sluch. predzesilovace a slusnych sluchatek ochuzuji :/
31.8.2011 03:12:28   89.190.90.xxx 10
Mám dotaz.. Čtu dnešní večer už několikátou diskuzi o zvukovkách, mám nebo měl jsem v plánu vylepšit zvuk vycházející z mého PC. Ale něco ni není jasný. Momentálně poslouchám filmy, muziku i hry přes integrovaný kodek Realtek 889A - zapojeno přes optiku do AV Receiveru - pak stereo nebo 5.1.. Kodek má samo i analogový výstupy - já zvolil optiku - asi kvůli úspoře kabelů(myslím místo, ne cenu). Dotaz zni: Když si pořídím Xonara DX nebo jinou zvukovku, která má optický nebo koaxiální zvukový digi výstup a já ji opět optikou připojím k receiveru - bude tam nějaký rozdíl v kvalitě zvuku??? Někde v předchozí diskuzi jsem četl, že to jsou jen jedničky a nuly, takže sebelepší zvukovka je k prdu když ji připojíš přes koax nebo optiku.. Je to pravda???????? Vyplívá z toho, že pokud bych si ji pořídil musím jí zapojit přes milión analogových cinch kabelů - pro 7.1 4ks?? Pokud to tak je - proč vůbec na zvukovkách dělaj optický výstupy?? A ještě něco. Spíš poslouchám muziku - ve stereu (vypínám surround na receiveru), pak filmy (mkv v DTS nebo DD) a nakonec hry - o EAX mi vůbec nejde. Která zvukovka bude nejideálnější? Strop cca 2tis. A musím to fakt pak připojovat cinchema?? Mám to celkem daleko od PC do RCV a koupenej k...a drahej optickej kábl.. a ještě můj postřeh - DTS Connect je úplně, ale úplně na nic. Přeci pokud si filmek stáhnu s 5.1 zvukem, tak mi to po optice půjde do receiveru v 5.1, ne?? Samo si to musím v playeru nastavit na spdif. Díky všem za rady a info.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

49 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 22.9Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.