Hlavní stránka Hardware Disky /CD /DVD /BR Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení
Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení
autor: Tomáš Šulc , publikováno 7.7.2009
 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

Včera jsme si představili všechny účastníky testů a ukázali první předběžné výsledky. Podle nich už možná lecos tušíte, ale teprve dneska se pořádně podíváme jednotlivým modelům na zoubek. Všechny disky jsme otestovali a změřili, co se jen dalo. A věřte nebo ne, rozdíly jsou opravdu pořádné.


Celkové skóre

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

Naznačovaly to jednotlivé testy a je takový i výsledek. Rozdíly mezi jednotlivými flashovými disky jsou obrovské. Zatímco některé modely mají po sečtení bodů jen o něco málo vyšší výkon než pevný disk klasické konstrukce (Apacer, Patriot, Transcend), jiné disky jsou více jak dvojnásobně výkonné a ani RAID 0 ze dvou VelociRaptorů jim nemůže konkurovat. Zaujal mne zejména disk OCZ Vertex, který má při použití MLC čipů stejný výkon jako často do nebe vychvalovaný Intel X25-E Extreme.

Ceny disků

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

Cena za 1 GB

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

V poměru ceny za 1 GB dat se SSD s klasickými disky stále nemohou srovnávat. Jejich cena sice neustále klesá a kapacita roste, ale stejná situace je i u elektromagnetických disků. 1 TB místa jen za 2500 korun včetně DPH prostě nemá konkurenci.

Poměr cena/výkon

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

Poměr cena/výkon uhrávají všechny SSD až na A-DATA s otřesným výkonem a Extrémní Intel s kapacitou 32 GB tak nějak podobně. Ty výkonné disky totiž stojí okolo šesti tisíc, ty méně výkonné koupíte za čtyři. Jenže má smysl kupovat SSD, když vám podá výkon podobné jako VelociRaptor, která má kapacitu 150 GB? A co se týče srovnání s klasickými pevnými disky, nemají SSD stále šanci. Jejich výkonnostní nárůst totiž není až tak obrovský a hlavně poměr kapacity 60 ku 1000 GB je obrovský.

Vyhodnocení

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení

Ačkoliv by se z posledního grafu mohlo zdát, že test skončil ± nerozhodně a všechny disky nabízí stejný poměr cena/výkon a je jen na vás, který se rozhodnete koupit, nesouhlasím s tím. Podívejte se ještě jednou zejména na graf celkového výkonu. Jistě sami uznáte, že kupovat SSD, které nabízí jen lehce vyšší výkon než klasický pevný disk (v našem případě VelociRaptory v RAIDu) absolutně nemá smysl. Smysl má uvažovat jen o discích, které vám nabídnou opravdu něco navíc, vyšší výkon. Sem patří disky OCZ Vertex, OCZ Summit, oba Intely a SSD od Samsungu.

Nyní už záleží jen na tom, kolik chcete utratit. Nejlevnější z vyjmenovaných disků je OCZ Vertex (cena okolo šesti a půl tisíc) a přitom nabízí druhý nejvyšší výkon jen o něco málo nižší než SLC disk Intel X25-E. I jeho poměr cena/výkon je nejlepší v testu a proto bych si při případném výběru vybral právě tento disk. Opravdu jsem přemýšlel, že bych si ho po testování nechal doma, ale pak jsem si to rozmyslel. Přeci jen 6500 korun včetně daně je v dnešní době opravdu hodně a za tuto cenu se dá koupit například procesor Intel Core i7 920 v revizi D0, se kterým si užijete rozhodně více legrace.

Shrnutí

SSD udělaly za poslední rok další obrovský skok. Prodávají se za dostupné ceny v použitelných kapacitách. Nicméně stále jde o produkty, které sice nabídnou obrovský výkon (OCZ Vertex či Intel X25-E), ale jejich cena je pro většinu uživatelů stále nepřijatelná. Pořád je totiž jen minimum těch, kteří dají přes 6000 včetně daně do rychlého systémového disku, když za stejnou cenu mohou mít například GeForce GTX 275.

Nicméně jestli vše půjde kupředu stále stejným tempem, za rok může být situace jiná. Pokud stejný OCZ Vertex bude v 128GB verzi stát okolo tří tisíc, tak nevím jak vy, ale já rozhodně nebudu váhat. Jeho kapacita už by totiž více než bohatě stačila na Windows, pár her a programů k tomu a cena je přitom taková, že do herního PC okolo 30-40 tisíc by se v pohodě vměstnal.

Dnes však jde stále o produkt určený sice větší než před rokem, ale stále jen úzké skupině obyvatel. Sice si je může dovolit víc lidí než Intel Skulltrail, ale mnoho těch, co mají doma pod stolem GeForce GTX 295 ve SLI a Intel Core i7 také není.

Poděkování

Za zapůjčení disků děkujeme exkluzivnímu partnerovi Alza.cz.

 Velký test 64GB SSD - výsledky testů a zhodnocení



Tagy: SSD  64GB  srovnávací test  výsledky  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
7.7.2009 05:29:40   160.218.43.xxx 40
nak se mi nezda ze by mel raid vyhodnejsi pomer cena/vykon, nez jeden disk
cena je dvojnasobna a vykon vzrost o cca 50%
7.7.2009 06:42:34   213.151.235.xxx 32
je to v poriadku - v tom hodnotení je totiž braná aj kapacita. tj nie jednoduché cena/výkon, ale cena/(výkon*kapacita). keďže dva velociraptory:
1. zdvojnásobia kapacitu
2. zvýšia výkon o cca 59percent
3. navýšia cenu o dvojnásobok

výjdu s tohoto hodnotenia výhodnejšie dva kúsky...
7.7.2009 09:22:27   85.248.44.xxx 69
a dvojnasobok hluku a tepla... dakujem velociraptory nechcem.
7.7.2009 10:06:08   83.240.99.xxx 23
Dvojnásobný hluk to vzhledem k logaritmičnosti Bellovy stupnice určitě nebude, ale to je jedno.

Ale chtěl jsem se opět zeptat, nechtěli byste v redakci poměřit aspoň několik (nebo aspoň jeden z těch lepších) SSD pod Windows7 ? Teoreticky by měl dosáhnout o 5-20% lepších výsledků.
7.7.2009 10:35:06   83.208.102.xxx 11
Samozrejme ze to zdvojnasobeni akusticke energie bude, vyjadreno prave vami zminovanou logaritmickou stupnici tedy hluk pri seeku vzroste z 36 dB na 39,0103 dB.
13.7.2009 20:43:24   86.49.8.xxx 00
Dík za test.
7.7.2009 12:50:44   90.177.246.xxx 11
z teto reakce je videt, ze jste tyto disky nikdy nemel v rukou. Ja mel jednu dobu RAID 0 z nich ve svem PC. Kvuli tomu, ze jde o 2,5" modely je ve vykonnejsim PC nemate sanci slyset, za to rucim. A mrknete na jejich spotrebu, s tou teplotou to kvuli velkemu 3,5" chladici taky moc horke neni
7.7.2009 12:48:44   90.177.246.xxx 00
prave kvuli tomu, ze v pomerech cena/vykon je zapocitana i kapacita, jinak by se disky s ruznymi kapacitami nedaly srovnavat
7.7.2009 23:38:21   86.139.63.xxx 10
Najlepsi storage disk je seagate Momentus 7000.4
250GB a 500GB
mam 250GB a je lepsi jak 500GB lebo ma len jeden rotujuci disk a takmer vobec ho nepocujem
a ma vykon 100MB/s max
win 7 mi ho ohodnotil na 6 bodov ako lowest skore ..
7.7.2009 05:46:16   193.85.226.xxx 02
Nějak jsem nepochytil, jak by se v napájecím kabelu k disku mohlo objevit 3.3V, když je tam 12V, 5V a dvakrát zem. Můžete mi to prosím trošku přiblížit?
7.7.2009 12:51:22   90.177.246.xxx 10
sata nerovna se molex, ma pet vodicu vcetne 3,3 V, viz obrazek nize
7.7.2009 06:51:10   193.179.209.xxx 60
Zkouseli jste i jak se SSD chovaji po delsi dobe? U Intelu diky vnitrni fragmentaci flash pameti dochazelo k drastickemu zpomaleni, ale Intel to jiz v novejsich revizich vyresil, ale co ty ostatni disky?
7.7.2009 12:52:16   90.177.246.xxx 00
vzhledem k jejich cene jsem je mel pujcene jen na nejnutnejsi dobu, takze neco podobneho jsem bohuzel vyzkouset nemohl
7.7.2009 06:58:51   82.209.36.xxx 30
Jaromír Podzemný napsal:
Nějak jsem nepochytil, jak by se v napájecím kabelu k disku mohlo objevit 3.3V, když je tam 12V, 5V a dvakrát zem. Můžete mi to prosím trošku přiblížit?
http://www.smpspowersupply.com/Serial-ata-connector.GIFAsi jste trosicku zaspal dobu.
Vami popisovany konektor v PC nemam jiz temer tri roky.
>
13.7.2009 20:46:06   86.49.8.xxx 00
Wow dík za info
7.7.2009 08:22:38   90.182.222.xxx 31
Opravdu díky za skvělý článek. Aspoň mám teď jasno.
OCZ jsem měl mezi preferovanými značkami a potvrdilo se mi, že bych neprohloupil.
7.7.2009 09:12:20   85.207.43.xxx 30
Výborný test, díky za něj. Rozdíly mezi jednotlivými modely SSD jsou v určitých situacích ohromné, což se člověk nikde nedoví, jen z takového testu.
7.7.2009 09:20:54   85.248.44.xxx 50
Mne v teste chyba disk od OCZ v serii Solid a aj agility + core series v2. To su lacnejsie ssd od OCZ. Zvlast ma zaujima ta agility, lebo sa vychvalovali ze to bude lacna a pritom vykonna seria...
7.7.2009 12:10:27   87.244.204.xxx 00
Som mesac stastnym majitelom Vertex 32GB, na system a niejaky software to kapacitne staci. Ma super podporu, teda da sa lahko flashovat, ma oficialne forum s koooopou info a par autilitiek, ktore napr povypinaju prefetch superfetch defrag. atd jednym kliknutim. Tento test ma v tom aspon utvrdil ze som sa rozhodol spravne
7.7.2009 12:33:24   90.176.74.xxx 00
Test je urcite zajimavy, ale ocenil bych srovnani i s notebookovymi disky. Existuji nejake IDE SSD jako nahrada/upgrade do starsich notebooku?
7.7.2009 12:54:24   90.177.246.xxx 00
IDE SSD se delaly drive, ale jejich rychlosti byly silene nizke, takze se jejich koupe nevyplatila.

Co se tyce testu notebookovych pevnych disku, tak ten pripravuji. Uz mam nake modely doma, zbytek by mel dojit snad do konce tohoto tydne
7.7.2009 17:07:08   93.91.144.xxx 00
Velmi bych se primlouval za otestovani tohohle ExpressCard disku - http://www.verbatim-europe.cz/cz_17/productc_ssd-expresscard_4586_0.html . Vypada dost zajimave, protoze je to snad prvni ExpressCard SSD co nekomunikuje pres USB.
7.7.2009 22:24:38   94.113.73.xxx 00
vesna napsal:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820227394
(ja sem dph ani clo neplatil, celnici do toho nelezli, nepojistujte to, doma byl za 2 dny )

Vertex je momentalne asi opravdu nejlepsi volba v SSD discich vubec, nehlede k tomu ze co mesic vychazi novy firmaware ktery ho neustale zrychluje a odladuje bugy. Nejnoveji naposled pribyla podpora funkce Trim pro windows 7, ktera SSD posouva zase o kus dale...

Does Newegg.com ship internationally?

Newegg.com does not currently ship internationally; we only deliver to locations within the United States and to Puerto Rico.>
8.7.2009 08:29:54   131.207.242.xxx 00
Jo musis si to pres nekoho z USA nechat poslat
8.7.2009 14:44:04   81.201.58.xxx 00
Drive byly rychlosti nizke i u SATA SSD. Skoda urcite bych o nem zauvazoval. Mel jsem na mysli tento test 2,5" SSD porovnat alespon s jednim 2,5" HDD (nejlepe s vice a ruzneho stari(generaci)). Mam pocit, ze autora vubec nenapadlo, pouziti techto disku v notebooku, kdyz je srovnava pouse s desktopovymi disky.
7.7.2009 12:42:01   131.207.242.xxx 00
Z usa Vas vertex 60gb vyjde na cca 4,5k i s postovnym:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820227394

(ja sem dph ani clo neplatil, celnici do toho nelezli, nepojistujte to, doma byl za 2 dny )

Vertex je momentalne asi opravdu nejlepsi volba v SSD discich vubec, nehlede k tomu ze co mesic vychazi novy firmaware ktery ho neustale zrychluje a odladuje bugy. Nejnoveji naposled pribyla podpora funkce Trim pro windows 7, ktera SSD posouva zase o kus dale...
7.7.2009 14:10:02   84.42.154.xxx 51
Tyto forumlace mi na PCTuningu prijdou stale silenejsi, az ma clovek problem pochopit jaky maji vyznam, nebo jestli je to preklep, cituji: "Dnes však jde stále o produkt určený sice větší než před rokem, ale stále jen úzké skupině obyvatel."
To souveti je malem nesrozumitelne , protoze 1. veta hlavni skoro nedava smysl, myslim, ze by se mnou cestinari souhlasili - ale to je jen takova drobnustka, jinak cely test je zajimavy, a svuj hlavni ucel splnil .
7.7.2009 19:57:51   81.90.165.xxx 40
Škoda jen těch cen a pro mě malá kapacita disků, ale snad se to do roka změní a bude nad čím uvažovat :-)
7.7.2009 20:09:12   88.101.127.xxx 00
Škoda že jste ze zástupců Patriot nedostali model http://www.fajnceny.cz/zbozi/64gb-patriot-extr eme-torqx-ssd-disk-2-5-sata/detail.aspx?p=z:148867
Je výrazně rychlejší (téměř jako intel SLC) a cena luxusní.
Na netu jsem našel více recenzí, kde má výrazně lepší poměr cena/výkon než všichni ostatní.
7.7.2009 21:32:39   78.128.168.xxx 20
Skvely test, jen me napada, co takhle otestovat i treba: RunCore 1.8" 64GB SATA Mini PCIe SSD Hard Disk nebo Patriot Lite Series EEE-PC SSD Upgrade - 64GB ci podobne kousky, zejmena by me zajimalo to, zda by sly i do bezneho notebooku do mini PCI-E slotu, nebo jen do EEE modelu. Nikde jsem zatim takovy test nevidel, byli byste prvni ;)
7.7.2009 23:57:24   195.212.29.xxx 10
Sallow napsal:
Does Newegg.com ship internationally?

Newegg.com does not currently ship internationally; we only deliver to locations within the United States and to Puerto Rico.


musis znat spravne lidi...
8.7.2009 08:30:31   131.207.242.xxx 00
8.7.2009 10:48:50   212.27.200.xxx 10
Mam 6xOCZ Vertex 32GB v RAID 0. Pro single disk jsem dosahl rychlosti 230/150 MB/s (read/write), vykon se pekne skaloval az do 3-4 disku. Potom jsem narazil hranice jizniho mustku ICH10R, kterym vic jak cca 650MB/s nejde protlacit coz me celkem stve Jinak by to pole dalo propustnost cca 1200/900 MB/s coz by bylo uplne super
8.7.2009 18:17:30   92.52.3.xxx 20
skus k tomu dat nejaky pciex4 SATA radic, to by mohlo stacit, ked mas peniaze na disky, tak mas aj na radic, podla mna to pojde
12.7.2009 09:11:43   193.179.133.xxx 10
Zdravím, jen se chci zeptat, ty testy u toho intelu jsou pravděpodobně se starým firmwarem, ne? Jelikož po tom co vyšel nový, je tento disk zase úplně jinde, škoda že jste právě Intel netestoval nebo že jste nenašel na internetu nové výsledky....
novy firmware:
http://www.pcper.com/article.php?aid=691&type=expert&pid=1
14.7.2009 08:53:52   193.22.205.xxx 00
Dle meho nazoru ma SSD smysl, protoze "klasickych" PC ubyva a ubyvat bude, do notebooka je to nejlepsi alternativa, do nettopu urcite taky, moje vyhlidnuta konfigurace je v soucasne dobe mac mini + OCZ vertex , nepouzivate nekdo tuto "sestavu"? Jiny maly PC s nvidia a neAtom procesorem jsem nenasel, k tomu se SSD naramne hodi na lepsi vykon a jeste mensi hlucnost.
31.7.2009 09:23:37   62.168.2.xxx 00
Kdyz uz jste meli disky od Alzy, tak co zaradit i "PhotoFast G-Monster-V3 128GB" ? Dalsi skvely disk: "G.Skill Falcon (64/128GB)" (www.tiphardware.cz/g-skill-falcon-solid-state-disk-2-5-128gb.html)

Vim ze Photofast je to 128GB, ale urcite by to bylo zajimave srovnani (a nebo rovnou provnani vsech 128GB (120GB) modelu ... nektere na tom budou urcite lepe i oproti svym 64GB modelum)

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

108 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 53.2Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.