Hlavní stránka Hardware Grafické karty Nvidia GTX 1080: technologie, preview a ohlasy ze světa
Nvidia GTX 1080: technologie, preview a ohlasy ze světa
autor: Z. Obermaier , publikováno 18.5.2016
Nvidia GTX 1080: technologie, preview a ohlasy ze světa

Vlastní recenzi s uvedením vám tentokrát nabídnout nemůžeme, ale podívejme se na GeForce GTX 1080 alespoň pohledem zahraničních recenzí. Výkon nové GeForce z rodiny Pascal je slušný, efektivita skvělá, zklamáním je ale povětšinou cena, taktování a hlučnost chlazení. Zvláštním počinem je o sto dolarů vyšší zaváděcí cena prvních karet.


Závěr

Nvidia GTX 1080: technologie, preview a ohlasy ze světa

GeForce GTX 1080 je nejvýkonnější grafická karta na trhu. Tedy ne co do hrubého výkonu, v něm vede dvoučipový Radeon Pro Duo, ale problémy a nevýhody duálních řešení ho vyřazují z racionálního výběru.

Ve většině recenzí na webu je výkon považován za dostatečný na upgrade jakékoliv současné grafické karty. Herní výkon je výše než má přetaktovaný Titan X nebo GeForce GTX 980 Ti na maximum. Navíc GeForce GTX 1080 má dalších deset až patnáct procent rezervu pro taktování, což ji posouvá do hladiny, na kterou se žádná 28nm karta nikdy nedostane. Z hlediska výkonu (průměr 30 procent nad GTX 980 Ti) nemá GeForce GTX 1080 chybu. Snad jen ty asynchronní shadery by chtěly větší zásah než jen kosmetické změny. Třeba se posuneme dál u „velkého“ Pascalu.

Spotřebu karty také většina recenzí zařadila kolem spotřeby GeForce GTX 980, energetická efektivita je tedy skvělá. Podobná spotřeba při nárůstu výkonu o 70–80 procent je opravdu něco. Referenční chladič je hlučný, jako všechny referenční chladiče za posledních pět až deset let zpět. Osobně bych ho neřešil a počkal si na tiché karty od MSI, Asus a dalších. Tito výrobci už dokázali celkem tiše uchladit i GeForce GTX 980 Ti, takže u karty se spotřebou GTX 1080 nebudou mít problém. Silnější kaskáda a rezerva chlazení prémiových karet také dává šanci na ještě lepší taktování.

I přes vše pozitivní je přeci jen GeForce GTX 1080 krapet kontroverzní produkt. Nvidia vyrobila čip, řekněme zkušební – na nový proces převedený Maxwell s drobným vylepšením. Náklady tedy musely být nižší než obvykle, vše podstatné už bylo hotové. Čip je také malý a nijak extra nákladný, i přesto, že 16nm výroba je dražší než 28nm. Opět je dražší než obdobné produkty z předchozí generace. Nvidia nám prodává vyšší střední třídu za cenu highendu, tudíž nás připravuje na to, že největší čip s HBM bude stát opravdu „raketu“. Pokud stojí nástupce GTX 680/980, dvacet tisíc, začínám se bát zaváděcích cen u příští generace nebo u „velkého“ Pascalu.

Zdroje: Nvidia, TechpowerUp, ComputerBase, HardwareCanucks, Hardware.fr

 



Tagy: Nvidia  GeForce GTX 1080  GTX 1070  Pascal  GP104  GP100  GP102  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
18.5.2016 05:37:37   94.112.133.xxx 544
těch změn je víc, než jen nějaké drobné, ale zatím je není na čem ocenit ... co se týče "velkého Pascalu", je dost možné, že žádný nebude a nové kousky přijdou až v roce 2018 na 7nm procesu ... ale kdo ví, pokud se zlepší výtěžnost u velkých čipů, můžem na vánoce opět utrácet ...
...je načase, aby AMD ukázalo, co v něm je, jinak se opravdu nedoplatíme
18.5.2016 11:15:33   84.175.245.xxx 282
Velky herny Pascal imho bude a hned aspon 2-3 krat, presne ako sme videli minule. Asi tak o rok a pol nazbieraju dost GP100 s vadnymi DP blokmi a vydaju "Titana", co bude o 20% nad 1080. Potom tak o rok urobia respin a konecne vydaju plne GP100 coby Titana Black - i ked toto mozno nie, ale ak ano - bude to dalsich 10% naviac. Ale rozhodne casom imho urobia nejake to GP102 optimalizovane na hry no s rozmermi GP100 - aka Maxwell 980Ti. :-) Proste netreba riesit a kupit ked clovek chce, inak bude cakat naveky.
18.5.2016 05:48:02   89.203.220.xxx 3917
Takže suma sumárum, Nvidia nám představila "trhač asfaltu" za 20k, který sice má výkon i bez podpory AS, jenže o to právě jde. Kolik lidí si koupí tuhle grafiku? Co mainstream, který zajímá převážnou většinu spotřebitelů? Jak na tom bude Pascal v DX12 ve srovnání s Polaris?
18.5.2016 06:01:41   92.52.18.xxx 2327
Tak AS nie je spása GK a nie je to ani smerodatné či má alebo nemá podporu. Záujemci sa pozrú na celkový výkon a povedia si ok beriem je to super karta alebo neberiem, počkám kým cena pôjde dole. Určite sa primárne nerieši podpora AS.
18.5.2016 06:22:10   10.6.17.xxx 1920
nj, len ked v DX12 testoch je pascal zatial lahsie horsi ako v DX11..
19.5.2016 05:10:27   94.112.133.xxx 67
AS nepřináší žádné optické vylepšení, přináší jen a pouze víc "frames per second" u karet AMD, takže není to žádný handycap, je to výhoda pro karty AMD ... pokud by i nešly ve hře vypnout, gtx1080 nic netratí, nic nezíská, ale to je asi tak vše ... takže psát, že as u nvidie nefungují, tudíž je ta karta k ničemu, je přinejmenším zavádějící ...
19.5.2016 08:05:34   195.80.187.xxx 62
Treba si tiez uvedomit, ze nVidia ma vyse 80% podiel na trhu diskertnych grafickych kariet a pre vyvojarske studia spravna implementacia AS predstavuje navysenie effortu, pricom je velmi narocne to spravit tak aby to prinieslo 10% az 20% FPS navyse. A tento "zisk" FPS je platny len pre grafiky od AMD, ktore ma momentalne menej ako 20% podiel na trhu. Takze kym bude tento trend pokracovat, vyvojarske studia sa do implementacie async hrnut nebudu. Preto sa nVidia moze dovolit neimplementovat do GPU bloky potrebne pre async. a tym usetrit miesto na cipe na to, aby navysili hruby vykon.
19.5.2016 08:36:27   10.6.17.xxx 20
http://www.fudzilla.com/news/graphics/40708-amd-clawing-back-gpu-market-share
trend uz nieje trendom, zastavil sa
19.5.2016 12:32:18   94.112.133.xxx 14
po tomhle tvrdit, že se zastavil, je docela odvážné a i kdyby se nezastavil, i kdyby byl ten trend opačný, nic to nemění na věci, že dx12 je odepsané už jen kvůli idiotské politice MS
20.5.2016 14:40:28   37.77.248.xxx 41
Jasně 3 kvartály po sobě AMD nabere podíl na trhu a nVidia ztratí, ale to samozřejmě není vypovídající. Dx 12 teď vyšel, všichni se na to třepou, ale podle pána je to odepsaný. Fakt zbožňuju tyhle všeználky.
18.5.2016 08:38:58   188.123.111.xxx 2715
Kolik lidí si koupí tuhle grafiku?

Co je 600 EUR pre ludi zo zapadu ktory zarabaju niekolko 1000 mesacne? Pre nadsenca je to otazka polroka splatok alebo setrenia....
18.5.2016 09:29:24   84.245.120.xxx 1819
Tie tvoje predstavi o platoch, Nemci maju 3000€ ale 50% zblajzne stat a maju realne 1500€, a ver ze maju trosku ine naklady a ceny.
K cene karty, keby stala 400€ tak by to bol trhac ktory by nestihali dodavat, ale za 700€ kto kupi strednu tiriedu? max nadsenec.
18.5.2016 10:17:20   194.213.198.xxx 121
Tak holt za 700€ budou dodávat kartu kterou budou stíhat vyrábět, spíše se nebude stíhat vyrábět 1070
18.5.2016 11:13:20   85.70.168.xxx 332
Před cca 6ti lety jsem měl v GB 1900 liber čistého (a to jako cizinec, kolegové z Anglie měli ještě cca o 400 - 500 liber více), z čehož mé náklady na živobytí byly zhruba 1300 - 1400 liber (a to jsem se nijak neomezoval - puby, výlety, náklady na auto atd.). Takže mě zbylo cca 500 liber jen tak pro sebe. Prostě to ber jako fakt, že kupní síla středních a vyšších tříd je na západě mnohem vyšší než u nás.
18.5.2016 17:57:57   79.66.48.xxx 1310
Souhlas, v UK lidi meni high end phouny jako ponozky, nevidim proc by si nekoupili tuhle grafarnu.

Holt CR je stale vesnicka prdel, 3ti svet.
19.5.2016 08:55:31   89.203.220.xxx 22
Njn, proč si třeba každý nekoupí Lambo, jen proto, že na něj má?
Tady přece vůbec nejde o to, kolik kdo vydělává měsíčně. Klidně si může třeba koupit AMD Pro Duo za 40k, ale k čemu mu bude, když PC používá převážně na internet, přehrávání videa a jen občas si na tom něco zahraje (a takových lidí je většina). Ty statistiky o prodeji asi o něčem svědčí, nebo ne?
19.5.2016 12:34:37   94.112.133.xxx 31
herních mašin jsou stále stovky milionů
25.5.2016 15:59:50   57.66.185.xxx 10
JA!
18.5.2016 11:42:17   84.175.245.xxx 137
Voci Polarisu je na tom zatial zda sa dobre, narozdiel od neho sa da uz o tyzden kupit. ;-)
18.5.2016 12:41:14   10.6.17.xxx 1011
aha, lebo polaris bol poziciovany ako highend...och wait, pises cipoviny
snad si tu 1080 kupis, rovno FE, prajem ti to
18.5.2016 14:55:57   194.213.198.xxx 20
jsou tu fanboyz co to s tou hvězdičkovou kartou srovnávat chtějí...
19.5.2016 06:56:16   94.112.133.xxx 511
koho v budoucnu zajímá dx12? Ms ho váže na win 10, Vulkan je kromě Apple pro všechny platformy a ještě se ani pořádně nezavedl a už jej programátoři aplikují všude možně ...AMD nemá problém ani s AS ani s Vulkanem, nVidia nemá problém s Vulkanem, konzole poběží na Vulkanu taky ... co z toho plyne pro DX12, není těžké uhodnout ...MS s Windows pomalu umírá...
18.5.2016 05:56:13   78.98.126.xxx 269
s tým Upgradom, by som bol opatrný, lebo tu platí zlaté pravidlo: "Upgrade sa oplatí, až keď sa výkon zdvojnásobí" ...navyše pre mňa ako majiteľa 22" monitora (1680×1050), je až priveľmi výkonná, mne stačí môj terajší radeon 7970 Ghz Edition...potencionálny upgrade vidím do oblasti Fury Nano, aj to tak za 2 roky, či možno dlhšie, uvidíme čo na to DX12 či Vulkan.
18.5.2016 06:10:00   92.52.18.xxx 124
To ano. Tebe bohate stačí to čo máš, možno pri takom rozlíšení by som šiel do GK aj s nízkou spotrebou. Na takom rozlíšení rozbeháš viacmenej čokoľvek na full detajly. U mňa by ten vzostup výkonu bol cítiť. Na 30" monitore s 2560x1600 často moja karta (GTX770 s 2GB VRAM) nestíha. Uvažujem o kúpe nejakej buď bazarovej GTX970 alebo 980Ti alebo počkám ešte niečo došetrím a pôjdem do 1070 alebo 1080. Ale to skôr by som šiel asi do 9xx rady.
18.5.2016 06:18:06   94.112.133.xxx 829
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
18.5.2016 07:36:48   194.228.11.xxx 1359
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
18.5.2016 08:15:59   195.98.26.xxx 273
No neviem ako ty, ale ja som zažil aj naozaj "praveké" rozlíšenie na 15" CRT (1024×768/85hz, 0.8Mpix), takže nemám pocit, že by 1.8Mpix nemalo stačiť na občasné hranie, či web a CAD ,... držím sa hesla, že radšej Eizo s 1680x1050, ako FullHD od niekoho iného. Navyše ušetrené € za grafiku som investoval do TIG welding mašiny s Argónom a to je iné "HEAVY METAL hranie" :-)
19.5.2016 19:30:09   194.228.20.xxx 10
Jestli plánuješ dál používat stávající monitor, tak si myslim, že Fury není dobrá volba. Fury má dobrý výkon ve vyšších rozlišeních, ale ve fHD a nižších zůstává její potenciál nevyužit. Navíc Nano prý hodně pískají tlumivky. Kvůli tomu jsem nakonec pořizoval Fury (non-X).
19.5.2016 19:53:38   78.98.126.xxx 10
monitor neplánujem meniť a k tej grafike...ako neplánuje priamo FURY nano, ale výkonovo niečo obdobné na 14nm...ale zatiaľ ma nič netlačí, aj toho hrania je skôr pomenej.
18.5.2016 06:00:53   202.73.198.xxx 3111
Pri vsi ucte k technice strance karty, ktera je proste dobra, at uz je clovek sympatizant kterekoliv znacky. Stejne je "founders edition" s tim 100$ priplatkem, takovy spatny"vtipek" Nvidie. Uprimne nevim, proc si zrovna tu jejich "edici" koupit. Je to obycejna referencni karta za extra "priplatek", ktery nic neprinasi.
- Na vetsi pretaktovani to ma slabe resene napajeni.
- I pri stavajicim ne-extremnim OC to nedrzi takty a jde to z OC dolu.
- ten ventilatorek, ktery pouzili zacne byt v zatezi hlucny, pri OC dokonce hodne.

Nejak mi tu jejich "super edici" za ty prachy hlava nebere. Kdyz bych mel za tak podarenou technickou kartu dat penize, tak urcite ne za jejich marketingovy "referencni" blaf.
18.5.2016 06:33:18   94.112.133.xxx 173
myslím, že není těžké pochopit tento tah ... fyzicky bue karta v prodeji, mnoho lidí si ji nekoupí, ale získá čas pro výrobce nereferenčních karet, aby byly ve větším počtu na skladech ...
18.5.2016 10:21:05   194.213.198.xxx 82
Ono si ji koupí dost lidí a jistě i ve více kusech, věřte nevěřte

Chladič je sice to na co jsme z dřívějška zvyklí, ale vodní bloky co nevidět také budou...
18.5.2016 06:04:27   178.255.168.xxx 3927
NVidia se přeci chlubila, že 4K půjde na 60 fps. Z testovaných her je ale patrné, že jen u minimálního počtu her dosahuje tohoto výkonu. A DX 12 je žalostný propad proti DX11. No jinak zajímavá karta za nezajímavou cenu.... takže bych určité nekoupil. Snad se takto nebude s cenovou politikou chovat AMD. U mě tedy díky ceně...PROPADÁK.
18.5.2016 06:31:14   94.112.133.xxx 145
a kdepak se chlubila? chlubila se taky, že ne v nastavení na max ...
18.5.2016 10:21:51   194.213.198.xxx 67
kde vidíte ty žalostné propady v DX12?
18.5.2016 06:31:15   94.229.87.xxx 553
Ty ceny jsou šílené... chtělo by to cenovou revoluci jako za času ATI HD 4800
18.5.2016 07:35:30   188.246.111.xxx 471
Andělíčku můj strážníčku sešli nám novou firmičku.
Kéééééž by nějaký výrobce grafických čipů dostal tak blbej(dobrej nápad) a začal také vyráběk GK na poli desktop pc. Nabízel né tak dobré, ale levné karty. Lidi by je začali kupovat a NVIDIA a AMD by začalo stahovat ceny dolů. *cry* *cry*
Super grafická karta, dobré navýšení výkonu, ale kdyby stála o 150 dolarů míň, nikdo by se nezlobil. Bohužel současná situace monopolu NVIDIE a dýchajícím, fuňícím AMD, které tak tak stíhá, je výhodná pro výrobce a úplně na prd pro spotřebitele.
18.5.2016 08:41:40   195.98.26.xxx 90
tak tak, tento trh potrebuje ďalšieho výrobcu a kartu akou bola "Matrox G400 MAX" vo svojej dobe. DuoPol nieje dobrý, cítime to pri CPU/GPU/aj HDD (Fujitsu nerátam, ten je mimo Mainstreamový trh)
18.5.2016 09:18:49   94.112.133.xxx 130
mezi tři hlavní hráče bude asi nemožné se dostat ... zbývá jen doufat, že AMD vyrobí něco k světu a urve nVidii nějaké to procento. V opačném případě se můžem těšit na vysoké a ještě vyšší ceny... a když bude teplo, tak ještě vyšší
18.5.2016 10:23:45   79.127.243.xxx 33
Nepravdepodobne ano, nemozne ne. Jednu dobu jsem mel grafiku od S3 a svete div se, fungovala taky
18.5.2016 12:36:28   89.102.236.xxx 31
Jo já taky, v dobách krále klacka v roce 1997.
18.5.2016 12:38:03   89.102.236.xxx 33
A byla to jen 2D karta, žádný 3D čip to nemělo, výkonné asi jako dnešní kalkulačky.
19.5.2016 20:01:49   78.98.126.xxx 40
S3 Saveage 4 bola mojá vysnívaná grafika, ale ako študent som si ju nemohol dovoliť, a potom prišla Savage 2000...výkonovo to neboli trhači asfaltu, ale tie technologické novinky: S3Metal, S3TC Texture compression, single cycle trilinear filtering,
18.5.2016 10:29:18   194.213.198.xxx 60
Tak... máte jistě skvělý business plán, oslovte investory s žádostí o pár miliard dolarů ...

kdyby to bylo tak jednoduché a tak rentabilní jak se snažíte prezentovat, už by v tom oboru bylo více firem.

Pokud budete vyvíjet technologii na levnou kartu, stane se z ní karta drahá. Nejde jen o samotné výrobní náklady, ale někdo to celé musí vymyslet a uvést do života a následně samozřejmě i uvést na trh.

Nevím jak na levné kartě chcete ušetřit 150 dolarů když prodejní cena té karty je třeba 200 dolarů (karty kolem 6000Kč)...
18.5.2016 12:19:37   94.112.133.xxx 30
jen koupa licencí by byla 90% nákladů a co zbytek, že
18.5.2016 07:38:28   194.228.11.xxx 3148
Co vám některým jebe? Je to akutálně TOP karta.

980Ti 23000,-, TitanX 30000,-


1080 cca 21tis ? = je levnější a ještě o třetinu rychlejší, co víc by jste chtěli? Ta cena je poměrně suprová, navíc když vezmete v úvahu, že v tomto segmentu nV nemá konkurenci, protože AMD není schopno vydat momentálně ani ten pitomý mainstream.
18.5.2016 08:54:55   202.73.198.xxx 112
A ty se divas do ktereho statu na ceny?

Letmy pohled na czc .. 980Ti zacina okolo 17k.
https://www.czc.cz/search?q-fulltext=980Ti#q-fulltext=980Ti

Tech 30% navic Te vyjdou min. na 4k. A to nemluvim a slusnych nereferencich, ktere teprve prijdou a podle mne budou stat vic, nez tenhle marketingovy design.
18.5.2016 10:29:21   194.228.11.xxx 86
Ok teď už 19, ale nedávno to ještě bylo přes 20.

Osobně taky čekám na 1070/Polaris
18.5.2016 07:41:35   195.80.187.xxx 172
Ja osobne pockam na nereferencne verzie GTX 1070. Ak jej cena tu na Slovensku bude do 450 EUR tak je to pre mna jasna volba.
18.5.2016 07:43:09   188.246.111.xxx 218
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
18.5.2016 11:42:35   195.80.187.xxx 112
Pevne dufam, ze AMD zamiesa s Polarisom 10 karty, lebo inak mozeme o cene do 450 EUR za GTX1070 len snivat

Podla Hitman dema, ktore ukazalo AMD, sa vykon Polarisu 10 pohybuje zhruba na urovni Fury X. Ak dokazu vyladit ovladace + takty, tak bude urcite dychat GTX 1070 na krk a nVidia pojde s cenou dolu. A nepozeram sa na to ako fanATIk ani nVidiot, ale ako zakaznik pre ktoreho je dolezity pomer vykon / cena.
18.5.2016 12:44:26   10.6.17.xxx 43
Polaris 10 ma stat max 329$, tj predpokladaj ze jeho vykon mozno bude koncit tam kde zacne vykon 1070
iba keby sme mali stastie a bude vykonnejsi
18.5.2016 14:04:46   195.80.187.xxx 81
nejde o to aby bol vykonnejsi, ale aby sa vykonom co najviac priblizil. Ak bude vykonom o 10% zaostavat, ale bude o 20% lacnejsi ako GTX 1070, tak zoberiem radsej Polaris 10.
18.5.2016 14:24:54   10.6.17.xxx 12
ja detto
http://diit.cz/clanek/polaris-10-v-databazi-sisoft
19.5.2016 07:17:25   88.100.48.xxx 11
Vezmi so co chcs, jen kazda karta je vykonem nekde jinde FTX 1070 predci Titan X Polris 10 je na urovni R9 390/X
19.5.2016 17:10:26   194.213.198.xxx 10
Při tomto poměru je nutné mít agresivně naceněný Polaris. pokud bude výkon 390X, tak bude muset mít cenu cca 280 USD max aby měl lepší poměr cena/výkon než 1070
19.5.2016 07:09:05   88.100.48.xxx 03
Vykon Polarisu je Kolem R9 390/X. A vykon GTX 970 je u Titana X...
19.5.2016 17:12:14   194.213.198.xxx 10
asi jste myslel GTX1070..

jinak výkon 1070 bude o cca 70% vyšší než u 970. Tedy stejný poměr jako 980 vs 1080. Čerpáno z grafu výkonu 1070 od nVidie a už z grafu u 1080 víme že to bylo přesné
18.5.2016 18:47:06   89.102.236.xxx 21
Máš ho na hodinu? Ty blbečeku
18.5.2016 07:51:47   194.160.30.xxx 1513
vykon slusny cena prestrelena az na mesiac nato ze to je maly chip ziadny nastupca poriadneho high-endu ako sa vzdy 80 seria znacila je to proste trapna mainstream karta za nehorazny peniaz lebo amd je totalne neschpne niecim konkurovat....
18.5.2016 09:12:06   194.213.219.xxx 492
velmi střizlivě a dobře popsáno Zdendo, bez zbytečných rýpanců do konkurence nebo přehnané glorifikace Nvidie. Protentokrát máš u mě palec nahoru, protože takhle by měly články na pctuningu vypadat
18.5.2016 12:29:13   90.182.149.xxx 71
pravdu mas! Pro mne text recenze prave z techto duvodu prekvapenim! Je otazne, kdo vlastne leaknul info, na zaklade cehoz se gtx 1070 do recenze PCT nedostala - pokud Obr, byl by text adekvatnim (sypani popele na hlavu) + ticho po oslavnych odach (jina vec je kdyz takovou kartu dostanete do ruky a testujete ji sami, pak tam ta euforie byva...)
18.5.2016 12:30:33   90.182.149.xxx 02
no jsem se prepsal gtx 1080
18.5.2016 09:39:17   195.212.29.xxx 265
hádam sa bude pokračovať v tomto duchu. Dokonca aj ako fanúšikovi AMD sa mi zdá, že to Obr písal v trocha skeptickom duchu, že sa čakalo trocha viac. Tu musím nVidiu obhájiť (a často sa to nestáva .

1. nový proces musí byť poriadne drahý, podstatne drahší, ako bolo 28 nm. Ak niekto čakal, že nVidia bude nejaký samaritán, a dávať nové čipy za 500, nech sa zobudí. Ich zisky pri 80% dominancii zas neboli až také obrovské, takže si nechajú zaplatiť. 1070 dávajú za peknú cenu.

2. Čo je zlé na Maxwell architektúre? Veď dokázala výrazne zlepšiť efektivitu uz na 28 nm. Plus vysoké takty. Ten Async zas také terno nie je, už vidím lenivých developerov, ako na to kódia. Aj DX12 adopcia sa bude ešte vliecť.

3. Teraz buďme smutní, že karta nebude dosahovať 2,5 GHz. Pred dvoma mesiacmi sa šepkalo o 2 GHz tak ľudia nechceli veriť, že nemožné. Zrazu je málo. Čo ste mysleli, že nVidia nechá 50% priestor na pretaktovanie? Veď to je absurdné.

Podľa mňa je nový čip vydarený a výkonný, oveľa viac sa čakať nedalo. 1070 je orezaná možno príliš, ale zas som čakal cenu nad 400. Možno si nVidia nezaslúži známku výborne, ale veľmi dore určite.
18.5.2016 10:29:39   90.179.139.xxx 85
@FuManchu:

ale jo frekvence jsou pěkné, spotřeba také, spíše architekturou to není žádný zázrak (ale to se více méně čekalo, když jde jen o shrinknutý Maxwell) takže mě osobně to zase tolik nepřekvapuje.... Myslím, že Volta bude mnohem zajímavější produkt ve všech ohledech.
18.5.2016 11:20:09   85.70.168.xxx 31
Asi tak.
18.5.2016 12:12:31   77.236.203.xxx 34
tak ono to pretaktovani je samo o sobe problemove kvuli tomu ze ma jen jeden 8 PIN a sam o sobe referencni verze si vezme 180W (tam uz moc prostoru pro stabilni OC neni i kdyby se to stihalo uchladit a zvladl to i ten kus kremiku provozovat stabilne )
18.5.2016 09:56:39   188.175.35.xxx 1015
Nuda, nuda, nuda a do čtveřice nuda...
Diskutabilní počin přinášející pouze pokrok v mezích zákona. Uvidíme co následovník Titana a GTX 1060, u těch se možná/snad něco zajímavého odehraje.
18.5.2016 10:18:50   109.107.210.xxx 615
Tak tomu říkám deziluze!
18.5.2016 11:43:49   89.102.236.xxx 90
Spíše mě zajímá 1070 a 1060, ale ta bude kdoví kdy. Hraju jen v 1080p a nic většího neplánuju. Bude mě hlavně zajímat o kolik bude rychlejší než 970 prodávaná teď, která je na 1080p zatím dostatečně výkonná také.
18.5.2016 12:17:20   94.242.84.xxx 150
Přesně taky hraju na FHD takže 1060 by mohla být dobrá pro všechny hry snad. A jinak jsem neviděl narážky na AMD pro změnu díky autorovi.
18.5.2016 16:04:31   194.213.198.xxx 15
taky hraju v 1080p ale výkon 1080 použiju úplně s přehledem - https://www.youtube.com/watch?v=cnraYviOL2A

avg 25.3 FPS v 2560x1080 s 4xSSAA na hodně taktlé 980...

Snad to 1080 s decentním OC na 60FPS dotáhne
19.5.2016 07:23:04   88.100.48.xxx 11
GTX 1070 bude o hodne vykonejsi nez GTX 970. Spocitej si to, kdyz ma byt vykonem na urovni ci dokonce predci Titan X.
18.5.2016 15:19:17   89.100.42.xxx 1012
Úplně mě točí, jak si někteří nýmandi dokazují svou ubohou malost, že musí svému egu dokazovat neustálou ojedinělost a nenahraditelnost, kterou si dokazují tím, že mají pravomoc rozhodovat o tom, kdo dostane kartu na test a kdo ne. No tak se někdo prokec. Fakt je to takový problém? Tady netrestáte PCT, ale ''NÁS'' - lidi lačné po recenzi, které PCT jako jeden z mála v českých vodách fakt umí (serioznost a objektivita). Děkuji PCT za zveřejnění jména toho tragéda, aspoň budu vědět, komu se ve svém životě vyhýbat obloukem.
18.5.2016 20:08:54   89.176.244.xxx 181
Otazka je, jestli to rozhodnul Stanek nebo spis nekdo nad nim. Na druhou stranu to bylo dost potreba, protoze to co tady OBR predvadel predtim bylo dost desivy, uz nevedel jak vic ty NVidii vlyzt do prdele. A podivej dneska: nedostal kartu na recenzi a hle hned je clanek objektivnejsi.
18.5.2016 18:45:43   185.2.41.xxx 12
Hmm ale tie ceny uz su prve kusy na ebay pre order evga http://www.ebay.com/itm/322104599282 co je cca 42 tisic ceskych ale od Gigabyte je aj za 22 tisic ale aj tak ceny su prestrele treba pockat na amd s cim dojde a hadam ceny pojdu dole
19.5.2016 06:38:32   194.213.41.xxx 51
no to nepojdu dolu, protože AMD nebude konkurovat segmentu gtx 1080/70 ...
18.5.2016 19:55:08   109.81.210.xxx 295
Pár let zpět low endová karta stálá patnáct stovek, mainstreamová čtyři tisíce a hi-end šestku. Single core desítku, dualcore dvanáctku a jen se ironicky vzpomínalo na dobu kdy karty stály patnáct a víc tisíc.
Hup-dneska stojej třicet.
A víte co je smutný ?
Že není co hrát a já coby starej gamer nějak nespatřuji grafickou revoluci.

Doom mi z toho co jsem viděl v betaverzi přišel jako vylepšená trojka (engine) - furt to vypadá stejně.

Crytek tuším prohlásil že budoucnost patří multiplayeru s platbami.

Epic snad taky na single player zanevřel.

Někdo tu zmiňuje Hitmana že na něm Nvidia nebo AMD demonstruje výkon hi-endu... Cože ? Dyk je to od dob Blood Money to samé, ten engine vypadá v podstatě stále stejně. Akorát to žere víc RAM

Jediná fakt hezká hra je Zaklínač 3, O krvi a víně bude prý ještě o fous či dva lepší.

Jinak jako ticho po pěšině.

Tohle je fakt pro movité lidi co můžou vzít jen tak mírnix týrnix 1000€ a vyhodit to za kus křemíku, který bude mít za dva roky hodnotu 100€...

Házej tady gigabytama paměti atd... a vono je tona dvě věci, když hry se dělaj podle slabších konzolí. A ta grafika se nějak zasekla, nikam se to neposouvá a jen se vylepšují starší enginy....

Wauu efekt ze světa videoher zmizel.
Už deset let jsem neviděl nic co by mne tak fascinovala jako svého času Crysis.
18.5.2016 21:29:01   89.102.236.xxx 513
Přesně tak já bych chtěl taky Porsche. ale nemám na něj.
V tom co si napsal si dost protiřečíš, pokud konzole brzdí vývoj jak píšeš, tak proč potřebuješ GK za 700$? Zaklínač vyšel i pro konzole, ublížilo to nějak té hře?

Low-end za 1500Kč je co? 750Ti koupíš za 2700Kč a spustíš na ni většinu her v 1080p na slušné detaily, je to dost low-end?

Mainstream karta v podobě GTX960 je za 5k a spustíš na ní vše v 1080p a 50fps.

High-end je jen pro movité lidi, hmm tak to je vážně něco špatně.

Grafika se nikam moc neposouvá, protože už se nepíše rok 1999 a vývoj narazil na jisté limity.
19.5.2016 06:37:25   194.213.41.xxx 72
i Zaklínačovi vývojáři stáhli detaily, aby to běželo na krabičkách a nebyl tak velkej rozdíl od PC... mám pocit, že to někde uváděli...
19.5.2016 07:43:38   194.160.30.xxx 20
no potrebujes aby si si zahral tie skvelo zoptimalizovane porty kde pomaly ziadna nova hra nejde v 1080p/60fps na 970 pritom sa grafika nikam neposunula teraz ked dostanu do ruk gtx 1080 este len to budu porty
19.5.2016 15:12:02   109.81.210.xxx 30
GTX 960 - podle testů co jsem viděl - bohužel - nedá někde ani těch padesát FPS. Já jednu GTX960 mám...ale nemám upgradovaný zbytek kompu, takže nemohu testovat nové hry. (Chybí RAM, výkon CPU ani ne). Ale poslední testy co jsem viděl, tak leckde ukazovaly že se to pohybuje u 35FPS. Což mne zklamalo, také nehodlám mermomocí upgradovat na 4k monitor a GTX 960 jsem považoval za dostatečně výkonnou pro FHD.

Absurdní je že ten hi-end nemá opodstatnění. Protože hry se neposouvají v grafice. Jak jsem psal - takový wau efekt jako svého času u Crysis se nekonal už dávno.

Taky nemůže, když enginy jsou stejné... a často čím víc na starý engine nacpete nové technologie, tím víc se vám to rozpadne pod rukama.

Má to smysl u VR helem...tam ten výkon potřeba bude... pokud bude podpora her. Ale pro hraní na obrazovce ?
18.5.2016 20:01:01   86.49.110.xxx 52
Jeste nez jsem cet ten clanek, jsem chtel napsat, ze asi Zdenda neblahorecil pred Igorem Nvidii dostatecne, aby dostal sample

Jenze nakonec tohle chyba nebyla, nekdo byl tako zly, ze napsal moc drzo, ze bude nejaka prezentace, jak si to vubec nekdo mohl dovolit, takova nehoraznost, zlocin vuci lidskosti..

Tyhle korporatni praktiky, kdyz se nesmelo rict, ani v kdy presne NDA konci jsou fakt hnus, zlata nestrana recenze karty s distribuce.
18.5.2016 23:55:04   87.158.156.xxx 103
Ono ide hlavne o to, ze leaky su nekala sutaz. Proste Nvidia povie skupinam _navzajom si konkurujucich_ novinarov, nieco vam prezradime dopredu, ale drzte si to pre seba. A jeden to porusi, ukradnuc tak vsetky kliky z reklamy tym, co boli poctivi a dodrzali slovo. Ak NV nechce, aby sa im na to potom teda nabuduce vy... vsetci, musi dotycneho potrestat. A je to svojim sposobom i spravne, pretoze to bol podraz - nie ani tak na Nvidii, tej to moze byt viac-menej u salamu, ale tym ostatnym poctivcom-novinarom, co jej NDA respektovali.
19.5.2016 09:41:39   195.91.32.xxx 53
Je zaujímavé, že 295 X2 grafiku do grafov dali, ale Radeon Pro Duo ( Fury X2 ) už akosi nie. Nepasovala by do nVidia prezentácie výkonu 1080 ? Zrejme by už tam nová grafika tak neexcelovala.
19.5.2016 12:38:26   94.112.133.xxx 20
kdo by ji kupoval na recenzi? A kdo by ji jen tak půjčil?
19.5.2016 20:57:39   94.74.242.xxx 43
Na straně 5 a 6 hned pod prvním obrázkem je chybně uvedeno 37%, dle srovnávaci tabulky by to však mělo být 27% (nad 980Ti).
20.5.2016 13:35:40   37.77.248.xxx 23
Ty popisky rozdílů výkonu mezi 980ti a 1080 nesedí ani u záložky 2560x1440 ani u 4k. Zase dochází k překrucování pravdy jak už je u autora zvykem a tentokrát je to o rovných 10%. A o používání reklamních slajdů od výrobce místo dat naměřených kvalitními pchw magazíny je k smíchu. Faktem je, že nikomu nevyšel rozdíl mezi 980ti a 1080 víc jak 30%. Všude to bylo 25-30%.
25.5.2016 08:59:47   88.102.200.xxx 50
Než budete někoho obviňovat, tak se nejdřív naučte počítat s procenty! Dle grafu je 980ti o 27% pomalejší než 1080, z čehož se dá vypočítat že 1080 je o cca 37% rychlejší než 980ti. (100/73*100=136,9863) V grafu 2560x1440 je také GTX760 s 25%, u ní budete tvrdit že 1080 je o 75% rychlejší než GTX760? Ne je rychlejší o 300%!
26.5.2016 18:56:06   94.112.43.xxx 22
Kdo má na nový iPhone nebo jinou top novinku v mobilech, toho nemůže trápit nějakých 20k-30k Kč. Pořád je to levná karta, když je už průměrná mzda 27k Kč
23.6.2016 20:03:18   78.45.116.xxx 00
Kartu jsem si koupil hned po vydání,vydělávám měsíčně cca 25k čistého žádná sláva... předtím jsem měl gtx 970 myslím si,že kdyby lidi neutráceli za pičoviny,tak si tu kartu můžou zfleku koupit taky.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

123 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 38.3Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.