Hlavní stránka Hardware Grafické karty AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří
AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří
autor: Tomáš Šulc , publikováno 18.11.2013
AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří

AMD Radeon HD R9 290X lze charakterizovat jako kartu dvou tváří. V Quiet módu jde o jasného konkurenta GeForce GTX 780. Karty jsou si podobné cenou, výkonem i provozními vlastnostmi. V režimu Uber Radeon R9 290X jen těsně zaostává za výrazně dražší GeForce GTX 780 Ti. Výkon je však vykoupen velmi vysokou hlučností.


AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří

Ačkoli by si na to před rokem a půl vsadil jen málokdo, AMD na stávající 28nm technologii postavilo nové highendové jádro Hawaii, které dosud nejvýkonnější Tahiti výrazně překonává. Architektura GCN se téměř nezměnila, výrazně však vzrostl výkon jádra. Ostatně parametry čítající 2816 unifikovaných shaderů, 172 texturovacích jednotek, 64 ROP a 512bitová paměťová sběrnice hovoří za vše. AMD prozatím uvedlo dvě karty, které toto jádro využívají — Radeon R9 290 a R9 290X. Právě výkonnější model R9 290X jsem se zpožděním otestoval.

Komentář, který mě při zmínění AMD Radeonu R9 290X napadá jako první, je „karta dvou tváří.“ Na hřbetu karty je totiž osazen přepínač, kterými lze přepínat mezi dvojicí BIOSů. S těmi se Radeon R9 290X chová zcela odlišně.

Jako první okomentuji režim Uber. Jak už název napovídá, je zaměřený na výkon. Karta se i za cenu vysoké hlučnosti chlazení snaží držet frekvenci jádra okolo maximálních možných 1000 MHz. Výkon se v tomto režimu pohybuje jen mírně pod úrovní GeForce GTX 780 Ti, což je skutečně vynikající výsledek. Především pokud uvážíme, že se zmíněná GeForce GTX 780 Ti prodává za sedmnáct tisíc s daní, zatímco Radeon R9 290X začíná na necelých třinácti.

Důvodem až podezřele lákavé nabídky je zmiňovaná hlučnost chlazení. Rychlost otáčení ventilátoru se v dlouhodobé zátěži v Uber režimu běžně pohybuje okolo tří tisíc otáček za minutu a hlučnost je skutečně velmi vysoká. Subjektivně bych řekl, že až za rozumnou hranicí dlouhodobého provozu, srovnání se starší GeForce GTX 480 nebo Radeonem HD 2900 XT rozhodně není od věci.

Snad se pro Radeon R9 290X v brzké době objeví velký alternativní chladič typu Arctic Accelero Xtreme, který by provozní vlastnosti v Uber režimu výrazně vylepšil.

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří

Pro praktické použití výrazně lepší je režim Quiet. Ventilátor chladiče je v tomto režimu omezen maximální rychlostí 2000-2200 ot. / min, kdy je jeho hlučnost stále ještě na rozumné úrovni. Společně s tím však v zátěži vlivem automatické regulace klesnou i frekvence jádra a logicky i výkon. Ten se v Quiet režimu pohybuje lehce nad úrovní GeForce GTX 780. Ta se prodává za cenu okolo necelých dvanácti tisíc, Radeon R9 290X je o tisícikorunu dražší. Poměr cena / výkon je u obou karet srovnatelný, stejně jako provozní vlastnosti.

Pokud uvažujete o koupi highendové grafické karty, je dobré se předem rozmyslet, jaké jsou vaše priority. Pokud je to nejvyšší výkon či přesněji řečeno poměr cena / výkon a nevadí vám velmi hlučné chlazení, je AMD Radeon R9 290X v Uber režimu ideální volbou. Výkon jen těsně pod nVidia GeForce GTX 780 Ti za třináct tisíc je skutečně lákavou nabídkou. Pokud na peníze tolik nehledíte, chcete co nejvyšší výkon a přednost dáváte rozumně tichému chlazení, bude lepší volbou GeForce GTX 780 Ti. No a pokud hledáte kompromis vysokého výkonu a stále ještě rozumné ceny i provozních vlastností, vybírejte mezi Radeonem R9 290X v Quiet režimu a GeForce GTX 780.

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří
Redakce PCTuning.cz uděluje bronzovou hvězdu
grafické kartě AMD Radeon R9 290X
za vysoký výkon s možností změny profilu

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří

Doplnění hodnocení nVidia GeForce GTX 780 Ti

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří

V samém závěru článku si také dovolím doplnit hodnocení GeForce GTX 780 Ti, jejíž recenzi jsme vám přinesli v pondělí a s finálním verdiktem jsem čekal právě na otestování Radeonu R9 290X. Na rozdíl od R9 290X je GTX 780 Ti nekompromisní highendová karta. Její výkon je lehce nad Radeonem v Uber režimu, přičemž hlučnost chladiče je srovnatelná s Radeonem v Quiet režimu. Není však překvapením, že si nVidia tuto kombinaci patřičně cení a GeForce GTX 780 Ti prodává za sedmnáct tisíc. Přesto se dle mého názoru jedná o povedenou highendovou kartu a podobně jako Radeonu jí udělím bronzové ocenění.

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří
Redakce PCTuning.cz uděluje bronzovou hvězdu
grafické kartě nVidia GeForce GTX 780 Ti
za nevyšší výkon mezi jednočipovými kartami a dobré provozní vlastnosti

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty AMD Radeon R9 290X děkujeme společnosti AMD.

AMD Radeon R9 290X — recenze grafiky dvou tváří



Tagy: amd  radeon  r9 290x  gcn  hawaii  uber  quiet  test  recenze  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
18.11.2013 05:53:35   178.253.157.xxx 464
A nakoniec sme sa "dockali"
18.11.2013 06:14:10   82.100.59.xxx 362
jsem zvědavý, jaký výkon bude referenční karta podávat v létě , ale jinak proti AMD nic nemám, uvažuju koupi 290tky s lepším chlazením.
18.11.2013 06:16:29   133.5.165.xxx 1315
Co dava vetsi smysl. Postupne zvysovani frekvence pri vetsi zatezi, abych neztracel vykon, nebo maximalni frekvence kdyz nic nepotrebuju a jeji postupne snizovani v zatezi kdyz uz to nejde uchladit? Me se zda, ze v AMD chteli mit kartu s nalepkou 1000MHz, ikdyz na ne pojede jenom kdyz vykon neni potreba.
18.11.2013 23:30:34   90.179.49.xxx 99
Promiň, ale co to tady plácáš?

GPU se podtaktovává v 2D režimu. V 3D jede na 1GHz, ale s tím, že se řídí teplotou čipu. Na tomto základě se bude podtaktovávat jádro, čímž se sníží taky TDP.

Problém je totiž chlazení, které je podle mě jaksi trošku naschvál... aby se nabídla HighEnd karta, za přijatelnou cenu. Prý napájecí kaskáda patří k těm lepším, (bodejď, když musí stačit ten chladič) takže s lepším chladičem (AcceleroExtreme) by jsme se dostali na cenovku cca 15000?

Spíše nechápu bronzovou hvězdu... jako fakt? Každá karta v zátěži hučí v HighEndu, to je fakt. Vysoká spotřeba je daň za vysoký výkon. Vysoká cena to je, ale ve vodách HighEnd karet to je LUXUS za "babku".
Táhle grafika by měla dostat stříbro. Protože to je fakt dobrý kus HW.
18.11.2013 06:29:55   178.20.137.xxx 774
Z vlastní zkušenosti musím doplnit, že tato karta ukáže ještě svou třetí tvář po doplnění o kvalitní chlazení.
Pořídil jsem si pouze R9 290 a tuto osadil chladičem Accelero Xtreme III. Montáž jsem zdokumentoval a chystám se o tom napsat článek někam na web. Udělal jsem již nějaké testy, kdy jsem kartu zatížil na 100% ve Furmarku. Přetaktoval jsem ji na nejvyšší hodnoty, na které mě pustil Afterburner, tj. jádro na 1235 MHz (+30%) a paměti na 6000 MHz (+20%). Pod Accelerem jsou takty stabilně na nejvyšší hodnotě (nedochází k žádnému podtaktování) a teplota jádra na 82 st.C. Accelero bylo při 100% otáčkách ve skříni R4 Define velmi tiché. Přikládám screenshot: http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=2138475493611
18.11.2013 06:43:03   178.23.219.xxx 363
O mizerném chladiči AMD nikdo nepochybuje a je zcela jasné, že nereferenční modeli přijdou opět i s vyšší frekvencí jádra, nižší spotřebou. Spotřeba Tahiti je dost ovlivněna teplotou jádra. Teplota 25C dokáže změnit spotřebu o 40 W. Odzkoušeno Vapor.x vs. Referenční 7950 (1000/5000). Takže jsem zvědav co karty ještě předvedou. Nicméně i 780 Ti asi bude mít své rezervy. Takže ve finále to budou dost podobné karty. Rozhodující faktor bude spotřeba a cena. Mít o dvě fps víc za 4000,-Kč? To bych musel být střelenej jqhodou do zadnice ; D. Neboli neslušne - buzeran..d ; D. Každopádně narovinu,takto drahé karty nekupuji. V mé cenovce plave 280X a 770tka.
18.11.2013 07:03:30   193.85.226.xxx 52
Jenom mi nejde do hlavy, proč tam nějaký výkonnější chladič nedali rovnou. Když vezmu v potaz, že by to cenu zvýšilo dejme tomu o 500kč a nemuseli by řešit přepínač na Uber mode. Nicméně předpokládám, že nereferenční chlazení opravdu pomůže a to pravděpodobně výrazněji, než u 780Ti. Tam nepředpokládám takový vliv.
Zajímavá může být ba tato verze:http://www.gigabyte.cz/products/page/vga/gv-r927xoc-2gd/
18.11.2013 07:04:21   193.85.226.xxx 30
Míněno, až na to montují na 290X
18.11.2013 07:35:34   109.107.210.xxx 114
ze 2 důvodů:

1. refenční karty vyrábí jen Sapphire, ostatní si je olepují jen nálepkami. A AMD bere ohledy na ostatní výrobce, takže reference nebude nikdy to nejlepší, tam se nechává prostor vendorům, aby každý měl určitý manévrovací prostor a možnost nahonit nějakou marži.

2. (toto je ovšem už jen moje spekulace) AMD schválně uvedlo kartu, která má ještě určitý potenciál k zlepšení (frekvence RAM, chlazení, teploty), aby mohlo řekněme do 3-4 měsíců inovovat (stejně jako se to stalo s HD7970GHz) a reagovat tak na kroky nvidie (viz 780Ti).
18.11.2013 08:40:58   46.13.243.xxx 51
To je věčná pravda, že AMD mohlo investovat víc do vývoje referenčního chlazení. Je samozřejmé, že by nemohlo dosahovat kvalit neref verzí (už jenom protože se jedná o blower design), ale určitě by se jim to vymstilo.
18.11.2013 17:36:04   78.24.10.xxx 10
Mam v planu taky osadit timto chladicem svoji r290. Jenze nemam skusenosti. Mohu te poprosit o jakoukoli pomoc???? Prosim.
18.11.2013 18:58:09   217.197.148.xxx 40
Jistě. Už jsem začal pracovat na tom popisu pracovního postupu. Asi to pak dám přímo na zdejší fórum. Pár dní vydrž.
18.11.2013 07:20:16   77.87.242.xxx 8815
připadne mi naprostý nesmyl dávat do záporů cenu a to ještě s popiskem "vysoká absolutní cena" když je karta jen kousek pod GTX780Ti a nad Titanem.

PS: nebo potřebuje zelený pctuning mermomocí vyrobit více mínusů ?
18.11.2013 07:41:23   109.107.210.xxx 744
Mně také cena připadne spíše jako velké plus. Najednou jsou i GTX780 slevněny o tisíce a i tak nejsou cenově lepší. O pár procent výkonnějšt 780Ti má poměr cena/výkon o desítky korun jinde než srovnatelná konkurence.


Navíc i historicky je poměr cena/výkon naprosto famózní, Před uvedením 290X se za takový výkon platilo 17 tisíc.


Celou dobu se novináři předhánějí v komentářích, že doby cenových válek jsou tytam. Najednou 290X zboří ceníky a nikomu to nestojí ani za stříbro...
18.11.2013 08:18:06   178.20.137.xxx 322
Možná si recenzent celkem logicky ponechává stříbrná a zlatá ocenění pro nereferenční modely. Pořádné chlazení tuto kartu posune zcela na jinou úroveň. S úsměvem budeme vzpomínat na devadesátistupňové teploty a na nějaké propady taktů pod GHz hranici
18.11.2013 14:14:30   109.107.210.xxx 1016
Nevím, ale dle mého by měla být nereferenční grafika jednoznačně zlatá..

Protože ať to vidíme červeně nebo zeleně, 290X je milník, který zase přepsal grafickou mapu, stejně jako to bylo třeba u HD4850 nebo 8800GT
18.11.2013 17:51:22   128.100.3.xxx 104
Nesuhlasim. Nove Radeony su skvelo nacenene a "prekopali" dlho staticky trh. Avsak z technologickeho pohladu nedoniesli NIC nove (TrueAudio nie je o grafike, Mantle ze pofici aj na starsich Radeonoch). V podstate to nie je nic ine ako "Titan" v AMD podani - to jest "len" tam natrieskali viac blokov ako v Tahiti. Objektivne tiez treba povedat ze GK110 je lepsi cip. Je na trhu uz o dost dlhsie a stale nebol prekonany pricom zerie menej a menej hreje. Cize Hawaii rozhodne nie je ziaden milnik z pohladu technologie, z pohladu trhu - to samozrejme hej a po porodnych bolestiach moze byt legendarnym bestsellerom.
18.11.2013 21:06:31   88.101.38.xxx 95
ale jistěže přinesly. Přinesly výkon za téměř poloviční cenu. Běžný zákazník neřeší nové technologie (apropos, jaké opravdu přínosné technologie (pro uživatele) přinesly jakékoli grafiky 5 let zpátky? Kromě výpočetních GPGPU funkcí, a ty jsou pouhý vedlejší produkt, je to z pohledu běžného gamesníka jen o vyšším výkonu za určitou částku peněz. Nic víc.

O zbytku můžeme debatovat, ale to je asi tak vše. Já se nedomnívám, že GK110 je lepší (ani se nedomnívám, že je horší), ale myslím si, že v poměru cena/výkon se Hawaii jednoznačně vyprofiloval jako převratná karta.
18.11.2013 17:59:03   88.100.71.xxx 35
Přirovnáváš R9 290X ke 8800GT. Podle tvých slov byla 8800GT pro nvidii velká chyba. Myslíš si, že R9 290X je velká chyba pro AMD?
18.11.2013 21:07:11   88.101.38.xxx 33
myslím, že jsem srovnával převratnost těchto karet, nikoli karty samotné...
18.11.2013 08:33:54   46.13.243.xxx 101
Já to vidím spíš tak, že sice ve srovnání s konkurencí je cena nízká, ale v absolutním měřítku je pořád moc vysoká. Zvlášť ve srovnání s R9 290.
18.11.2013 12:21:12   192.168.215.xxx 143
Koudz: i tak je to nesmysl, protože jde o kartu, která přinutila Nvidii slevnit svůj dosavadní high-end a ani v absolutním měřítku není ta cena vysoká vzhledem k výkonu, který ta karta přinesla
18.11.2013 16:24:13   83.240.16.xxx 61
ANo, toje určitě pozitivní v každémohledu. Jak si stojí cena v absolutním měřítku, tak to je zřejmě věc už osobního názoru samozřejmě...

Já to vidím spíš jako ceny nafty když nafra stojí 37 kč/l a slevní ji na 34 tak jsou všeci šťastní, ale ve skutečnosti by mohla stát kolem 23 kč/l podle ceny barelu ropy... O zisky se ale těžko připravuje.

Já bych osobně nejraději viděl R9 290X tak max. o 1000 dráž než R9 290 (tzn. tak někde okolo 10 500). V obdobných cenových relacích samozřejmě i karty nVidie.
18.11.2013 08:12:33   217.31.34.xxx 51

Prosím ťa poď na túto stránku, forum PCtuning ...link : http://pctforum.tyden.cz/

Zaregistruj sa, je to zadarmo, a pod do sekcie Obsah PCT fóra, grafické karty, AMD/ATI grafické karty - tu vytvor nové vlákno s názvom Ati radeon 290 a napíš recenziu s odkazmi na foto...tešíme saPořídil jsem si pouze R9 290 a tuto osadil chladičem Accelero Xtreme III. Montáž jsem zdokumentoval a chystám se o tom napsat článek někam na web.. Accelero bylo při 100% otáčkách ve skříni R4 Define velmi tiché. Přikládám screenshot: >
18.11.2013 08:52:28   178.20.137.xxx 81
Během tohoto týdne bych chtěl dát ten článek dohromady včetně měření výkonu karty. Ta montáž Accelera na R9 290 není úplně bezproblémová. Je tam pár věcí, na něž je nutno brát ohled a postupovat jinak, než je psáno v návodu. Karta má totiž jeden paměťový modul posunut poměrně blízko jádra, takže na něj nelze osadit plnohodnotný nalepovací chladící segment. Musí se na něm odříznout dvě žebra, nebo použít pouze poloviční segment bez úpravy, což by možná stačilo, ale mě se moc nelíbilo. Také se musí prohodit podložky mezi základnou chladiče a deskou karty s podložkami pod zadní výztužnou deskou aby chladič ideálně seděl.
Chtěl bych oslovit některou z webových redakcí, jestli by ten článek přímo nevydali, samozřejmě bez nároku na honorář. Pokud ne, tak použiji možnosti zdejšího fóra.
18.11.2013 11:15:57   80.250.252.xxx 30
tak verim, ze si si prezrel video osadenia tohoto vykonneho chladica, kde bol s osadenim toho posledneho pasivu na ten pamatovy cip tiez problem a vlastne sa to riesilo v tom videu tak ze sa najprv namontoval cely chladic na PCB a ten problematicky pasiv na cip sa nalepil az potom nadoraz aby zasahoval celu plochu RAM cipu a zaroven nekolidoval s medenou zakladnou toho chladica.
18.11.2013 11:59:56   192.168.215.xxx 50
Toto není možné, protože polovina zmíněného paměťového čipu je pod základnou chladiče. Pokud to nalepil později, chladí jen polovinu plochy čipu. Myslím si, že bezpečnější chlazení bude pomocí kovového segmentu se bez dvou žeber na celé ploše čipu, viz moje řešení na obrázku: http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=16138477551315
18.11.2013 16:37:13   83.240.16.xxx 20
Jo, to je chytré řešení.
18.11.2013 08:32:20   217.31.34.xxx 49
Načasovanie recenzie sa mi páči s odpoveďou NVIDIE a porovnaním s 780 TI. Všetko zlé je na niečo dobré.
Som trošku smutný, že ste nezaradili výsledky pre 1920*1080 v hrách.
1, karta je pre obyčajného užívateľa drahá. žravá a hlučná...podľa mňa dosť nepredajná
2, ten, kto sa potrebuje hrať na 1920, tomu stačí radeon 280X alebo gtx 760
3, už vidím, ako by si "obyčajný zákazník" osadil nereferenčný chladič a tým prišiel o záruku...toto urobí len veľmi malé percento zákazníkov.

Jeden majiteľ urobil pekné foto svojho nereferenčného chladenia 290-tky na : http://www.czc.cz/sapphire-r9-290-4gb-gddr5/14074 3/produkt/aa490ghb80gtcafqahtpeqc61b/diskuse

Len pre info prikladám zoznam zaujímavých tuningových chladičov na grafické karty :

ARCTIC Accelero Xtreme III
Alpenföhn Peter , recenzia inštalácie : http://www.youtube.com/watch?v=pcEOJ7JImag
Prolimatech MK-26 , recenzia inštalácie http://www.youtube.com/watch?v=Sk3Gl6G_mVc
Gelid ICY VISION Rev. 2
18.11.2013 08:37:27   194.160.30.xxx 72
GTX 480 v podani AMD. Rozdiel najlacnejsej 290vs780ti je cca 100e z toho clovek vysoli 40e za chladic ak mu nevadi hluk..Celkovo nechapem preco sa AMD nedohodlo zo saphire a nevydali rovno vapor x ediciu..Pozivivum padli konecne tie sialene ceny takze je radost vyberat.
18.11.2013 08:46:13   46.13.243.xxx 71
Na slovensku asi jo, v česku po intervenci ČNB ceny naskákaly jak beďary na ksichtu puberťáka. A to kolikrát i nesmyslně vysoko, na to, o kolik se zvedl kurz.

Jinak rozdíl tech cen spíš budeš myslet R9 290 proti GTX 780 (bez Ti), protože od Ti verze tam je rozdíl 300 éček, ne?
18.11.2013 08:57:14   194.160.30.xxx 20
Nie pozeral som alzu najlacnejsia 290x 525e a gtx780ti ide od 658e inde to mozno vide lepsie kedze alza neni najlacnejsia.
18.11.2013 10:02:17   46.13.243.xxx 42
Tak pak máte na mysli R9 290X (s X!) vs GTX 780 Ti.
Kde se pohybují ceny na slovensku netuším, v česku je R9 290X k sehnání za 13 200 - 14 500Kč (rozptyl jak prase co?) Při kurtu 27,20 je to cca 485 - 530 EUR.
GTX 780ti pak 16 900 - 18 300 Kč (620 - 670 EUR). Cenový rozdíl tak činí cca 4000 Kč což je cca 150 EUR.
18.11.2013 08:48:44   195.113.118.xxx 02
TatkoZabijak napsal:

Prosím ťa poď na túto stránku, forum PCtuning ...link : http://pctforum.tyden.cz/

Zaregistruj sa, je to zadarmo, a pod do sekcie Obsah PCT fóra, grafické karty, AMD/ATI grafické karty - tu vytvor nové vlákno s názvom Ati radeon 290 a napíš recenziu s odkazmi na foto...tešíme sa


tak na jedny strane te mrzi ze nemaj vysledky v 1920 a na druhy strane pises ze 1920 staci r280x :-)
a vymenou chladice pokud nejses uplnej levak o zaruku samozrejme neprijdes, jen si musis vybrat vyrobce kterej tam nehaze ruzny plomby atd.Pořídil jsem si pouze R9 290 a tuto osadil chladičem Accelero Xtreme III. Montáž jsem zdokumentoval a chystám se o tom napsat článek někam na web.. Accelero bylo při 100% otáčkách ve skříni R4 Define velmi tiché. Přikládám screenshot: >
18.11.2013 09:13:05   46.13.243.xxx 123
Dobrý den vážený pane autore článku,
píšete na první straně, že kolísání výkonu je díky různé kvalitě čipů. Z recenze na TomsHardware jsem ale pochopil, že jde především o výrazně proměnlivou kvalitu referenčního chladiče - výrobní tolerance 300rpm - která má výrazný vliv na chladící výkon.
Měl by jste tedy někde odkaz na články nebo něco podobného, kde by se zabývali výrazně rozdílnou kvalitou a výhřevností čipů samotných? Různá kvalita čipů je průvodní jev každé výroby, ale zajímalo by mě jak výrazný vliv to v tomto případě má.
18.11.2013 10:02:55   62.77.84.xxx 134
oni to vůbec nevědí, jen hádaj.. proč po nich chceš vyjádření k něčemu, čemu nerozuměj ani za mák.. složit, pustit win program, papouškování marketingovejch kidů nvidie-konec jejich znalostí.
18.11.2013 11:25:20   89.173.96.xxx 38
A ako toto súvisí s NVIDIou? Chcelo by to trošku od toho haterstva upustit. Otázka na autora sa dá položiť aj normálne tak ako to urobil Koudz.
18.11.2013 15:56:23   83.240.16.xxx 42
Nevím proč se tak rozpalujete. Snažil jsem se normálně slušně položit dotaz autorovi, bez jakékoliv zášti k zelené nebo červené.
Nevadilo by mi, že by o tom neměl víc informací jako já třeba, je to přecejenom téma, které je i do určité míry založené na hypotézách. Mě to prostě jenom opravdu zajímá, uvítám redirect od kohokoliv.

Pokud máte názor, že je to konspirace nVidie, tak to je váš problém. Z toho se ale nic zajímavého nedovím.
18.11.2013 10:00:37   62.77.84.xxx 56
18.11.2013 10:11:31   62.77.84.xxx 05
proč se ček nervuje vlastně žejo.. dyť já se na to můžu..
18.11.2013 10:12:40   195.122.195.xxx 815
Když se podívám na hodně podobný výkon stock(Quiet) R9 290X a o dost levnější GTX780, připadá mi výhodnější právě a zase opět nVidia. Uber není nic jiného než na krev přetaktovaný Quiet
18.11.2013 10:15:24   62.77.84.xxx 52
a nebo to ten quiet podtaktovává aby to bylo quiet zbytek ti nebudu rozmlouvat podle mě jsou na tom už nějakej čas stejně.. visej na výrobním procesu..
18.11.2013 14:15:07   77.87.240.xxx 34
to je logika velkého znalce kdyby tomu tak bylo, tak Uber přetaktuješ o dalších 20% jako např. levnější a kultivovanější GTX780, jenomže ono to u Uber už jaksi dál nepůjde...
18.11.2013 10:14:52   185.23.114.xxx 115
Mne to vychadza tak:
Kto chce velmi AMD 290, tak sa ponahlajte.
Kupte si 290 od Powercolor a unloknut na 290X + dokupit este poriadny chladic.
Pripadne ide to aj u AMD290 od XFX, ale ten Powercolor co citam na fore zak zatial to islo unloknut 10 kusov z 10
18.11.2013 21:11:34   88.101.38.xxx 22
ono taky ale to může dopadnou tak, že vyleze nějaká MSI 290 Hawk nebo Sapph 290 VaporX s poštelovanými frekvencemi a bude zase všechno jinak.

Měnit chladiče, štelovat BIOSy, na to jsem už moc starý, to mě bavilo před 15 lety :-)
18.11.2013 10:19:06   62.77.84.xxx 017
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
18.11.2013 10:31:21   185.23.114.xxx 164
KiLLa_cz napsal:
(reakce na smazaný příspěvek kde se čtenář čertí a dovoluje si ještě slušným slovem(dobytek) oslovit autora kvůli zaujatosti a přílišném zmiňování konkurence)

ano, smazej mi to.. (jak ubohé)
napíšu majiteli otevřený dopis s výzvou a popisem co se tu děje.. nečíst je jednodušíí ale..


A je to tady AMD DD power
18.11.2013 11:04:24   80.250.252.xxx 04
nenazranej napsal:
O mizerném chladiči AMD nikdo nepochybuje a je zcela jasné, že nereferenční modeli přijdou opět i s vyšší frekvencí jádra, nižší spotřebou. Spotřeba Tahiti je dost ovlivněna teplotou jádra. Teplota 25C dokáže změnit spotřebu o 40 W. Odzkoušeno Vapor.x vs. Referenční 7950 (1000/5000). Takže jsem zvědav co karty ještě předvedou. Nicméně i 780 Ti asi bude mít své rezervy. Takže ve finále to budou dost podobné karty. Rozhodující faktor bude spotřeba a cena. Mít o dvě fps víc za 4000,-Kč? To bych musel být střelenej jqhodou do zadnice ; D. Neboli neslušne - buzeran..d ; D. Každopádně narovinu,takto drahé karty nekupuji. V mé cenovce plave 280X a 770tka.


ono to ref. chladenie je podla mna dostatocne vykonne aj nato, aby udrzalo frekvencie nad 1000 Mhz bez trolovania! Dokonca aj dlhodobo udrzatelne v obycajnej aj malej pc skrini bez peidavneho vetrania. To je dovod, preco navrhli inzinieri z AMD takyto typ chlaadenia aby nebolo zavysle nad tym ako bude riesene airflov v skrini, na ktore su prave neref. chladice ktore nehavaju zohriaty vzduch vo vnutri, ovela nachylnejsie.
18.11.2013 11:15:54   178.20.137.xxx 20
Zřejmě ano. Ten referenční chladič karta dobrovolně na 100% nevytáčí, takže nevyužívá jeho veškerý chladící potenciál. Před výměnou za Accelero jsem R9 270 jen zběžně otestoval v základním nastavení a na 100% otáčky jsem jej pouze na chvíli ručně nastavil, ale ten hluk byl fakt šílený. Tak by se karta dala používat nanejvýš pro simulátor závodního vozu, kde by dělala odpovídající zvukovou kulisu
18.11.2013 11:20:13   85.207.111.xxx 34
V Pátek mně došla 780Ti za 16 269,- Kč vč. poštovného. Nevím proč jsem dávate ceny z předražené alzy. U CZC také ceny 780Ti začínají na 16 327,- Kč, TS bohemia na cestě za 16 390,- Kč. Já kupoval z nStore kde ted stojí skladem 16280,- Kč.
18.11.2013 11:29:56   85.70.214.xxx 70
za ty peníze fakt dobrá grafika, ale vadí mi to jejich podtaktovávání když má čip 95st. C., když nestíhá chladit. Tak nějak se mi nepozdává teplota 95st., když můj dosavadní čip u GTX 660 se kolem 100st. spálí :-). Asi je to garantováno výrobcem, ale nelíbí se mi tenhle jejich nový styl.
18.11.2013 11:31:34   87.244.209.xxx 177
Tomu zapornemu hodnoteniu
"VYSOKA ABSOLUTNI CENA"
vobec ale vobec nerozumiem. Ci 12700 je viac ako 17000??
18.11.2013 16:36:18   77.48.85.xxx 70
Mas pravdu, nerozumis pojmum absolutne a relativne.
19.11.2013 10:33:25   83.240.54.xxx 02
ano, 290x od asusu stoji pres 18k.
19.11.2013 17:41:38   83.240.16.xxx 10
I to je na Alze možné...
18.11.2013 12:34:59   192.168.215.xxx 10

hmm ...to Vase riesenie je elegantnejsie hoci vyzaduje malu upravu toho pasivu, v kazdom pripade by sa hodil Vas obrazkovy postup hodit na web. Mna by zaujmalo , co je to za lepidlo a jako dobre drzia tie pasivy po nalepeni na cipoch Na tomto videu zrejme ozelel, ze sa mala cast cipu nebude chladit. http://www.youtube.com/watch?v=dQPBoU2dXjI
18.11.2013 13:40:39   178.20.137.xxx 20
Na tom videu je použita verze Accelera, která je pro kartu 7970 přímo určena. Možná je ta základna ve skutečnosti posunuta tak, že s ní chladící element nekoliduje.
Pro R9 270 je zatím možné použít pouze univerzální verzi Accelera a zde je ta drobná úprava jednoho z elementů nutná.
Co se týče toho přiloženého teplovodivého lepidla, tak to má po vytvrzení pružnou gumovou konzistenci, takže lehounké hliníkové elementy na čipech drží spolehlivě. Trochu obavy mám z jiných elementů nalepených stejným způsobem na drobných prvcích napájecí kaskády. Ale snad je to lepidlo již dostatečně prověřeno časem a počtem předchozích instalací na jiných kartách.
18.11.2013 13:42:46   178.20.137.xxx 20
Teď vidím, že všude chybně píši R9 270. Samozřejmě správně má být R9 290
18.11.2013 12:46:22   93.91.243.xxx 823
Srovnává se R9 290X a GTX 780Ti, kde ve prospěch Radeonu hraje jen cena. V době, kdy se snižuje spotřeba, hlučnost a teplota čipů si vydá AMD kartu s provozními vlastnostmi spadajícími do let minulých. Nějaké plky, že potom vylepší chlazení není podstatné, teď mají to co mají. Pokud s novou revizí chladiče přidají na taktech, budeme mít nejžravější GK v historii. Objektivně si tedy myslím, že kdo má na R9 290X, má i na GTX 780Ti. Provozní vlastnosti za těch 3000 Kč za to stojí. Mimochodem, po osmi letech provozu se hodnota vyrovná za spotřebu .
18.11.2013 13:41:27   80.250.252.xxx 142
morke napsal:
Srovnává se R9 290X a GTX 780Ti, kde ve prospěch Radeonu hraje jen cena. V době, kdy se snižuje spotřeba, hlučnost a teplota čipů si vydá AMD kartu s provozními vlastnostmi spadajícími do let minulých. Nějaké plky, že potom vylepší chlazení není podstatné, teď mají to co mají. Pokud s novou revizí chladiče přidají na taktech, budeme mít nejžravější GK v historii. Objektivně si tedy myslím, že kdo má na R9 290X, má i na GTX 780Ti. Provozní vlastnosti za těch 3000 Kč za to stojí. Mimochodem, po osmi letech provozu se hodnota vyrovná za spotřebu  .

Jen cena? jen 120eurovy rozdie... co je to vsak? A za to vsetko ziskas 4% vykonu naviac ak neunudis tie kary k smrti pri hrani v 1080 rozlisení. 8rokov, chcel by som vicitat z tej hlavy tie vzorce, ktore si pouzil, aby ti vysiel takyto nezmysel. A kolkoze casu ide karta na plne gule, ked porovnavas spotrebu v load a hlavne o 8 rokov bude ten vykon uz davno v passe.
18.11.2013 14:14:13   77.87.240.xxx 59
to je logika velkého znalce kdyby tomu tak bylo, tak Uber přetaktuješ o dalších 20% jako např. levnější a kultivovanější GTX780, jenomže ono to u Uber už jaksi dál nepůjde...
18.11.2013 16:30:22   83.240.16.xxx 81
pan PET05 tu na začátku psal, že přetaktoval R9 290 na 1235 MHz, což je cca 30%. Samozřejmě pod vyměněným chladičem.
Nechci tipovat jak moc to půjde s R9 290X, ale tipoval bych to dost stejně.

Je mi jasné že neexistuje přímá úměra mezi taktem jádra a výkonem, ale podle mojí chabé logiky to i tak docela jde
18.11.2013 17:20:25   217.197.148.xxx 30
Jen dodám, že to taktování by pravděpodobně šlo ještě výše nad 30%, kdyby ten Afterburner neměl hodnotu 1235 MHz na posuvníku nastavenu jako limitní. Teplota jádra 82 st.C byla ještě poměrně daleko od limitu 95 st.C, při které karta začne snižovat takty. Nevím, jestli jde v Afterburneru to omezení nějak vypnout.
Pro porovnáni výkonu po přetaktování jsem s procesorem na 4,1 GHz dosáhl ve 3DMarku11 skóre P15578.
18.11.2013 21:16:04   88.101.38.xxx 11
musíš ale taky řešit celkový odběr karty, že ji uchladíš je jedna věc, ale ty osazené VRM a ostatní součástky mají taky určitou proudovou charakteristiku, která rovněž někde končí.. Pak se ti za 6 měsíců z té karty zakouří a bude finito.

Na brutální přetakt je fakt potřeba taky brutální železo.
18.11.2013 14:34:25   46.7.85.xxx 70
Karta mi vykonovo urcite sedi. Oproti mojej terajsej 7970ky(standard nie GHz ed.) podava daleko lepsie vykony. Jedine co by som nebral kvoli skusenosti je urcite to referencne chladenie. Nejde mi ani o to pretaktovanie ale o hlucnost.
Kedze ta moja uz ma pomaly 3 roky tak je v zatazi dost hlucna. Kupoval som totizto este prve edicie so standardnym chladicom. A aj ked kartu chladi dobre hluk je dost vysoky. Pritom bednu mam Obsidian 800D a airflow je tam velmi dobry.
S nejakym vylepsenym chladicom to bude urcite parada. Mozno, ze si nejaku aj kupim tak za rok ked ceny a dostupnost plus vyber budu este lepsie.
Poucenie pre mna. Nemat nasadene ruzove okuliare pri vybere karty ale pozistovat co najviac o nej pred kupou Noob sa uci na vlastnych chybach
18.11.2013 15:00:07   94.125.216.xxx 818
predrazeneho zeleneho smejda si moze kupit enom magor
18.11.2013 15:08:34   80.250.252.xxx 48
No skus na tych 20% tu ref. 780 pretocit, potom uvidime "kultivovanost" tej karty!
Mimochodom , je to pre mna take cele smiesne hovorit o kultivovanosti ked sa bavime o high-ende s tpd daleko cez 300wat.
A uvidime kam sa budu dat posunut takty 290x, ked vidu neref. modely ale ty to uz vlastne vies , ze pani Teodora?
18.11.2013 15:48:51   77.87.240.xxx 14
kam bys chtěl takty dál posouvat? podívej se na teploty a pohyb taktů To jsem jako já ta paní teodora Máš to volaaké pomotané...
18.11.2013 15:38:02   95.102.166.xxx 23
Strasne sa tesim na nereferencne karty Takto o par tyzdnov mozno uvidime najzaujimavejsi "battle" dvoch znaciek v podani inych vyrobcov... Drzim palce aj zelenym aj cervenym... Nvidia by ale kazdopadne uz teraz mala premyslat o velkom znizeni ceny aby to nebol debakel pre nich s touto kartou
18.11.2013 16:33:47   83.240.16.xxx 52
Ještě bych měl jednu otázku. Někde jsem četl, že AMD by mělo vydávat nějakou optimalizovanou revizi Tahiti vzhledem ke spotřebě.
Nevíte jestli to stejné plánují dělat i na tomhle (byť relativně novém) Hawai?
18.11.2013 21:17:13   88.101.38.xxx 14
optimalizované Tahiti je 280X
18.11.2013 21:18:12   88.101.38.xxx 22
s Hawaii bych to na další optimalizace moc neviděl, to spíše se dočkáme menšího procesu a nových návrhů.
18.11.2013 21:48:49   185.23.114.xxx 42
tynyt napsal:
s Hawaii bych to na další optimalizace moc neviděl, to spíše se dočkáme menšího procesu a nových návrhů.


Tynytku moc nechod na pctuning.cz, lebo Dr.Stach ti znizi karmu na nejmenovany web.hun
18.11.2013 21:52:31   185.23.114.xxx 13
tynyt napsal:
ono taky ale to může dopadnou tak, že vyleze nějaká MSI 290 Hawk nebo Sapph 290 VaporX s poštelovanými frekvencemi a bude zase všechno jinak.

Měnit chladiče, štelovat BIOSy, na to jsem už moc starý, to mě bavilo před 15 lety :-)


tynyt nebud chuj !

Ja pisem ze : kto chce AMD 290X tak proste kupi powercolor 290 a unlokne na 290X+kupi chladic za 55 ečka a je AMD čavo  

Keby som nemal GTX 770 Gaming co ide na 1306Mhz/8000Mhz tak idem do toho, a čert ber aj Nvidiu
19.11.2013 09:23:44   78.24.10.xxx 00
arach napsal:
TatkoZabijak napsal:

Prosím ťa poď na túto stránku, forum PCtuning ...link : http://pctforum.tyden.cz/

Zaregistruj sa, je to zadarmo, a pod do sekcie Obsah PCT fóra, grafické karty, AMD/ATI grafické karty - tu vytvor nové vlákno s názvom Ati radeon 290 a napíš recenziu s odkazmi na foto...tešíme sa


tak na jedny strane te mrzi ze nemaj vysledky v 1920 a na druhy strane pises ze 1920 staci r280x :-)
a vymenou chladice pokud nejses uplnej levak o zaruku samozrejme neprijdes, jen si musis vybrat vyrobce kterej tam nehaze ruzny plomby atd.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=76&t=203570&sid=97c9281225b3220908f7871b4b1ce4a7
Bude hodně ldí které by to zajímalo???? Prosím
Prosím. na foru jse, založil vlákno s touto kartou a chladičem.Accelero Xtreme III. Je možné aby vaše skušenosti s instalací a foto bylo zde vkladáno >Pořídil jsem si pouze R9 290 a tuto osadil chladičem Accelero Xtreme III. Montáž jsem zdokumentoval a chystám se o tom napsat článek někam na web.. Accelero bylo při 100% otáčkách ve skříni R4 Define velmi tiché. Přikládám screenshot: >
19.11.2013 09:36:27   78.24.10.xxx 10
PET5 napsal:
Během tohoto týdne bych chtěl dát ten článek dohromady včetně měření výkonu karty. Ta montáž Accelera na R9 290 není úplně bezproblémová. Je tam pár věcí, na něž je nutno brát ohled a postupovat jinak, než je psáno v návodu. Karta má totiž jeden paměťový modul posunut poměrně blízko jádra, takže na něj nelze osadit plnohodnotný nalepovací chladící segment. Musí se na něm odříznout dvě žebra, nebo použít pouze poloviční segment bez úpravy, což by možná stačilo, ale mě se moc nelíbilo. Také se musí prohodit podložky mezi základnou chladiče a deskou karty s podložkami pod zadní výztužnou deskou aby chladič ideálně seděl.
Chtěl bych oslovit některou z webových redakcí, jestli by ten článek přímo nevydali, samozřejmě bez nároku na honorář. Pokud ne, tak použiji možnosti zdejšího fóra.


To budeš velkej frája když to udeláš protože to přesne potřebuji znát.
19.11.2013 17:39:12   87.244.209.xxx 20
keistown napsal:
Mas pravdu, nerozumis pojmum absolutne a relativne.


Hm, no ak si taky mudry tak mi to vysvetli lebo tvoj komentar mal vypovednu hodnotu nulovu.
2.12.2013 18:58:24   88.100.145.xxx 00
Zdravim, chci si koupit r9 290x. Referenční nebo neref.? Je mezi nima nějaky rozdil? Myslim tim, že když je dam pod vodni chlazeni, pujdou nataktovat obě stejně? Nebo se ty grafiky liši i něčim jinym krom chlazení a default taktu? Diky za radu

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

55 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 19.5Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.