Hlavní stránka Hardware Grafické karty Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
autor: Tomáš Šulc , publikováno 15.3.2011
Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

Zatímco v mainstreamu a highendu se v uplynulých měsících na trhu objevilo množství nových grafických karet, v segmentu těch levnějších se už dobrého půl roku nic neděje. Příjemným osvěžením se tak stalo vydání GeForce GTX 550 Ti od Nvidie, která nahradí dosluhující model GTS 450. Nákupní horečku však novinka pravděpodobně nezpůsobí.


Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

Nvidia GeForce GTX 550 Ti v podobě testované karty MSI N550GTX-Ti Cyclone II je grafickou kartou nižší střední třídy, která se mi opravdu líbí. Má slušný výkon, který postačí na hraní všech nových her v doporučeném rozlišení 1680 × 1050 včetně vyhlazování. Chlazení je příjemně tiché v klidu i zátěži, spotřeba je v průměru také příjemně nízká (v klidu o něco nižší a v zátěži o něco vyšší než konkurence), nechybí podpora DirectX 11 a pokud chcete, nabízí už od výrobce přetaktovaná karta MSI ještě nějaký ten další potenciální prostor pro další taktování.

Jenže v jedné disciplíně, a to bohužel té úplně nejdůležitější, ztrácí jak referenční GeForce GTX 550 Ti, tak upravená verze MSI. Tou disciplínou je poměr cena / výkon. Nvidia nasadila nejnižší cenu GeForce GTX 550 Ti na 3200 korun s daní, a to je zkrátka hodně. O 600 Kč levněji totiž můžete koupit ATI Radeon HD 5770, který za GTX 550 Ti výkonnostně zaostává jen okolo pěti procent a jeho poměr cena / výkon je tedy o třídu lepší. Stejně tak si můžete pár stokorun připlatit na podstatně výkonnější GeForce GTX 460 v 768MB verzi, jejíž poměr cena / výkon je také o kus lepší. Příliš tomu nepomáhá ani upravená verze MSI. Ta je sice o pár procent výkonnější než referenční verze, je však také o dvě stovky dražší, a poměr cena / výkon je tak u obou karet shodný.

Pokud bych si dnes měl vybrat grafickou kartu v cenové hladině okolo tří tisíc korun, sáhnul bych buď po ATI Radeonu HD 5770 (chci ušetřit), nebo Nvidii GeForce GTX 460 768 MB (mohu si připlatit). GeForce GTX 550 Ti bych se zatím vyhnul, prodává se totiž za vyšší cenu, než je její skutečná hodnota. To ale nemusí platit pořád a ceny mohou brzy po uvedení o něco spadnout. Za cenu lehce pod tři tisíce by byla referenční GeForce GTX 550 Ti velmi lákavá. Než do referenční verze bych ale osobně upřednostnil testovanou kartu MSI v provedení Cyclone II, jejíž ideální cena by se měla pohybovat okolo rovných tří tisíc.

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty MSI N550GTX-Ti Cyclone II 1GD5 děkujeme společnosti MSI.

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

 

Za zapůjčení testovacího monitoru Dell U2711 děkujeme společnosti Dell.

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu



Tagy: Nvidia.GeForce  GTX 550 Ti  recenze  test  review  benchmark  MSI  N550GTX-Ti Cyclone II  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
15.3.2011 06:33:53   87.249.128.xxx 677
Mě by docela zajímalo, co je na této kartě tak skvělého
Výkon těsně nad HD5770...cena hodně nad úrovní HD5770...jaké jsou tedy hlavní výhody této skvělé karty
15.3.2011 06:37:46   87.249.128.xxx 591
Ještě dodám, že skvělá karta by to byla, kdyby se prodávala za cenu 2500Kč i s naší vysokou DPH. Takto nikoliv a myslím si, že mnoho lidí si radši pár korun přidá a koupí buď HD6850, nebo GTX460...které jsou mnohem výkonnější
15.3.2011 06:56:03   89.103.143.xxx 232
Upřímně jsem čekal výkon ještě o 10-15% výš, aby se nahradila GTX 460 - jenže jak to vypadá, tak GTX 460 je nejvýhodnější v mainstreamu i po příchodu 550. Snad se brzy dočkáme snížení ceny. PS: Opravte si grafy 19x12, kde je místo 560 napsán výkon 550 Cyclone.
15.3.2011 21:12:37   87.249.128.xxx 191
Tak nadpis nakonec upraven z původního znění skvělá karta... na slušná karta...
Docela byy mě zajímalo, co vedlo autora článku k tomu původnímu slovu skvělá...z toho mi hlava nebere
16.3.2011 08:29:26   109.72.4.xxx 163
proc asi, i tak je to velmi nadsazeny nadpis, ta karta je totalni propadak
15.3.2011 06:41:15   62.84.144.xxx 386
Ve skutečnosti ta karta nemá jediné plus. Výkon je prakticky stejný jako u stařičkého HD5770, čili AMD se nemá čeho bát a v klidu může 5770 povýšit na 6770. Při stejném výkonu ale nabízí horší spotřebu a nesmyslnou cenu. Pokud si stačí připlatit 500-600 a mít GTX460 1GB nebo HD6850 s výrazně lepším výkonem, pak není co řešit. Psát 10% OC potenciál jako plus je nesmysl. Když už, tak je to dnes spíš průměr, možná podprůměr. V tomto směru je na tom HD5770 nebo HD6850 podstatně lépe. HD5770 se dá dostat vcelku bez problémů k 1GHz, což je i limit této karty. Jelikož mu ale ke stejnému výkonu stačí nižší frekvence, pak by na stejné frekvenci kolem 1GHz podával lepší výkon a s nižší spotřebou.
Podobně GTX 460 nebo HD6850 mají velmi dobrý OC potenciál a ta pětistovka navíc se může velmi vyplatit. Ostatně HD6850 se po OC dostává výkonem poměrně vysoko za danou cenu. GTX 460 otestovanou nemám, ale bude na tom podobně.
Tato karta nemá rozumného kupce a za danou cenu ani mít nemůže. Pokud by stála 2600 s DPH, pak možná ano, ale takto rozhodně ne. To by se ale její výroba už nevyplatila vůbec ve srovnání s konkurencí.
15.3.2011 07:13:31   88.202.127.xxx 272
Víte jak dlouho se vyrábí HD 5750/70?V hardwarovém čase neskutečně dlouho a ještě dlouho se vyrábět bude.Přejmenovaná na 6750/70.No a za ty prachy si "skvělou 550 Ti" koupí jedině šílenec.Tak nějak si myslím,že je to spíš paskvil a muselo se čarovat se sběrnicí a pamětma,aby měla aspoň nějakou šanci.Když jsem kdysi sepsul recenzi na GTS 450 DirectCU,později jsem ji jednomu zelenýmu známýmu dal do kompu na 22´´monitor.Booooohatě to stačí.Byla to Gigabyte OC.A kupovat dražší nemá smysl.Bo za ty prašule už raději vezmu GTX 460 nebo 6850.Poslední měsíce čtu místní recenze rád.Ale jedna věc mi prostě vadí.Grafy.Je problém to uspořádat vzestupně podle výsledků,aby bylo na první pohled zřejmé,jak na tom která karta je?Takhle musím nejdřív najít konkrétní kartu,pak body,pak konkurenci,pak body,pak pro jistotu znova,protože už se mi víckrát stalo,že jsem se v tom prostě ztratil.No je to jen názor...
15.3.2011 15:23:43   85.216.143.xxx 151
ja som sa pred vianocami 2009 rozhodoval medzi 5770 a gtx260. Nakoniec som kupil gtx260 a vidim ze aj dnes recenzovana VGA je pomalsia. Smutne. A este daju do nadpisu "slusna karta".
15.3.2011 16:09:01   89.173.106.xxx 101
Strana 15:
Czechcomputer: skladem EVGA za 2199 Kč s DPH

Malo byť 3199
15.3.2011 16:26:21   109.72.4.xxx 209
jeronim77 napsal:
Upřímně jsem čekal výkon ještě o 10-15% výš, aby se nahradila GTX 460 - jenže jak to vypadá, tak GTX 460 je nejvýhodnější v mainstreamu i po příchodu 550. Snad se brzy dočkáme snížení ceny. PS: Opravte si grafy 19x12, kde je místo 560 napsán výkon 550 Cyclone.


GTX460 768MB mozna ale 1GB urcite ne, mnohem lepsi volba je nyni HD6850 1GB ktera je vykonejsi a az o 50W uspornejsi.
15.3.2011 16:58:43   78.24.12.xxx 70
Co se paměti týče ala jinak velkých modulů, je to stejné jako když napojíte paměti do asimetrického dualu na desce. Třeba 1GB + 2GB. Napřed to jede jako dual 1+1GB 128bit a jakmile se zaplní ten 1GB modul tak zbylá paměť pak jede 64-bit rychlostí. Stejně to je s paměťovym řadičem téhle karty, což je ale ve výsledku OK, protože to co potřebuje prostupnost ala framebuffer je na začátku paměti, to co zabírá nejvíce prostoru ala textury je na konci, a ty prostupnost nevyžadujou, kartu to tedy v praxi niak nebrzdí.
15.3.2011 17:42:46   88.208.100.xxx 163
je to stejný brak jako výše zmíněná karta. Výhody absolutně nula, cena úpně směšná. pokud by se to prodávalo za 2600, má to vcelku smysl, jinak ne.
15.3.2011 17:59:56   89.103.96.xxx 20
Mate chybku v grafu celkoveho vykonu v rozliseni 1920x1200 8xAA u GTX 460 1GB (ma nejak extremne malo).
16.3.2011 07:28:41   217.194.34.xxx 21
Jaky CUDA vykon ma karta? A jaky je pomer cena/CUDA vykon v porovnani s jinymi kartami?
16.3.2011 12:41:34   109.80.140.xxx 21
Tak jak vidím tak stále zůstanu u své stařičké a příšerně žravé GTS250... furt žádný trhač za supr cenu...
18.3.2011 07:06:22   85.216.238.xxx 10
spotreba - v tabulke je merana spotreba vo windows pre cely pocitac ano?
19.3.2011 21:19:45   94.112.66.xxx 10
Hor410 napsal:
Tak jak vidím tak stále zůstanu u své stařičké a příšerně žravé GTS250... furt žádný trhač za supr cenu...


Přesně, taky čekám, čím nahradit svoji GTS250, na HiEnd nejsou peníze a ten mainstream nám teď nějak pokulhává..
22.3.2011 21:45:02   84.16.60.xxx 10
tuto kartu ani nemali vydavat a ak ano tka za urcite nizsiu cenu.....ved o 25€ lacnejsiu mam 5770 a vykon ten isty,,,,,,toto ma od dobrej karty daleko
22.3.2011 22:28:53   90.177.47.xxx 30
Co to je za sranda recenzi ?
Vždyť ta karta je totální blamáž.
1.4.2011 18:05:56   90.178.0.xxx 00
budete recenzovat SOC od GB??? (GTX 560Ti)
jestli jo, tak byste jí mohly porovnat třeba s GTX275 nebo 260 a s předchůdcem - NG8800GT (nebo GTX, nevim...) chtěl bych upgradovat - kvůli cod4, které hraju velmi rád (MP), ale chtěl bych si ho zahrát na stabilních fps na 1920*1080/1200
27.6.2011 22:18:26   85.71.92.xxx 00
O této kartě uvažuju, protože je ultratichá. Jak je na tom co se týče hlučnosti s konkurencí? Není ta vyšší cena právě kvůli toho?

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

40 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 16Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.