Hlavní stránka Hardware Grafické karty NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze
autor: Z. Obermaier , publikováno 8.1.2009
NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

Od našeho výkonového preview této karty uběhly tři týdny, a je tu čas na kompletní recenzi. Výkon duální novinky porovnáme ve dvaceti hrách, a proti ní postavíme všechny důležité grafické hráče současnosti. Srovnávat budeme proti kartám ve SLI a Tri-SLI, nezapomeneme na žádné aspekty, které by pro vás mohly být zajímavé. Test spotřeby, hlučnosti a přetaktování nebude chybět. Bude mít GeForce GTX 295 ve všech hrách takový náskok, který ukázala v preview? To dnes zjistíme.


NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

Závěr si s dovolením, také z velké části "vypůjčím" z našeho preview. Po několika měsících, kdy patřilo žezlo "krále grafického výkonu" kartě Radeon HD4870 X2, dochází k výměně na tomto postu. NVIDIA před koncem roku připravovala pokořitele duálního Radeonu, a podařilo se jí to.

Výkon

Nárůst výkonu je patrný, ovšem není všude extra výrazný. Když zjednoduším verdikt, je GeForce GTX 295 zhruba o 15 procent výkonnější než Radeon HD4870 X2. Rozdíl je menší s vyhlazováním 8x AA, tam se ale již téměř všude projeví micro-stuttering a hry nejsou kvalitně hratelné. Tolik dat, která jsou pro toto nastavení potřeba dopravit jedním PCIe slotem, do obou jader GPU a pamětí, zřejmě PCIe čipy na obou kartách nezvládají plynule dodat. U Radeonu se micro-stuttering objevuje častěji, a v některých hrách nelze nastavit vyhlazování.

Vítězství GeForce GTX 295 je sice neoddiskutovatelné, není ale úplně přesvědčivé, Radeon HD4870 X2 má stále mnoho co říci. I když je jeho výkon většinou trochu horší, stále jsou jeho výsledky skvělé. V mnoha nových titulech, kde dnes CrossFire nefunguje korektně, je také možné očekávat nápravu s dalším driverem, a tím se rozdíl výkonu karet může velmi snížit. Obě karty by se měly prodávat za velmi podobnou cenu, a záleží tedy pouze na vás, co zvolíte. S GeForce GTX 295 získáte vyšší výkon a znatelně lepší úrovně minimálních fps. V některých titulech je ale Radeon HD4870 X2 lepší, to mu nemůžeme odepřít. Uvažujete o high-endové grafice? Zvolte si dle preferencí, ani s jednou kartou dnes neuděláte chybu.

Vlastnosti

Spotřeba obou karet je v klidu téměř stejná, v zátěži je o několik desítek Wattů GeForce GTX 295 úspornější. Také zahřívání karty a jejího okolí je u GeForce nižší, chladič ale v zátěži bezpečně uslyšíte. Intenzita hluku chlazení ale není nijak závratná, a v uzavřené skříni se bez problémů skryje. Velká deviza nové karty je přetaktování, kdy není problém bez navýšení otáček ventilátoru dosáhnout na velmi vysoké frekvence a tím razantně navýšit výkon. To je proti Radeonu HD4870 X2 velká výhoda, kterou karta ATi postrádá, protože tiká téměř na technologické hranici svých čipů. Pokud chceme výrazněji Radeon taktovat, je nutný zásah do karty (softwarový nebo hardwarový).

Názor

I když jsem čekal trochu více, nejsem z výkonu karty a jejích vlastností vůbec zklamán, právě naopak. Nové 55nm jádro G200b se velmi povedlo, má mnohem nižší spotřebu a větší potenciál k navyšování výkonu přetaktováním. GeForce GTX 295 svou úlohu jistě splní, a NVIDIA se opět stane společností vlastnící všechny grafické trumfy ve svých rukou. Od nejvýkonnějšího řešení vůbec (GTX 285 Tri-SLI), po nejvýkonnější kartu obecně (GTX 295), až po nejvyšší výkon jednočipové karty (GTX 285). Zelení v Santa Clara mohu být na začátku roku 2009 spokojeni.

Výhody a nevýhody

  • Vyšší výkon než Radeon HD4870 X2
  • Téměř stoprocentní škálování výkonu SLI proti GeForce GTX 260
  • Nižší spotřeba v klidu i zátěži
  • Vysoké přetaktování (již mírně přetaktovaná předežene GeForce GTX 280 ve SLI)
  • Menší paměť není nikde limitem
  • Akceptovatelná hlučnost chlazení
  • Cena stejná jako konkurenční karta
  • Možnost Quad-SLI
  • Možnost využití CUDA a PhysX
  • Ovladače nejsou stále zcela odladěné (v některých hrách je nutné zapracovat)
  • Očekával se větší odstup od Radeonu HD4870 X2
  • Radeon může s novými drivery GeForce rychle dohnat
  • Micro-stuttering v nejvyšších nastaveních (platí pro obě karty)

Za půjčení grafiky Radeon HD4870 X2 děkujeme Asus Computer CZ

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

Kartu GeForce GTX 295 zapůjčila NVIDIA Europe

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze

Za půjčení testovací sestavy děkujeme T.S. Bohemia

NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze


Za zapůjčení 30" LCD LP3065 děkujeme společnosti Hewlett-Packard
NVIDIA GeForce GTX 295 - Kompletní recenze


Tagy: NVIDIA  GeForce GTX 295  recenze  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
8.1.2009 14:19:46   89.173.121.xxx 65
uz som aj zabudol ze dnes je Day D.
8.1.2009 22:08:21   86.139.201.xxx 919
ako nahravaju nvidii trapne
tie trapne stlpiky si schovaj niekde to prdky .. urcite tak nizko atina nieje ..
a ta najvyssia vidia uz visim kazdeho ako bude hrat hry s usmevom pri spotrebe nad 700 watov haha
8.1.2009 14:27:03   195.80.172.xxx 1422
v skratke: v rozliseni 2560x1600 8AA 16AF si vsetko okrem farcry2 v pohode zahrate aj na 4870 1gb.
ale inak pekny testik ;)
8.1.2009 21:04:49   80.87.222.xxx 153
Ano, napr. taky Crysis WH. 12fps je idelne hratelnych,
9.1.2009 07:17:55   195.80.172.xxx 132
to je pravda crysis som prehliadol. ale osobne si myslim ze vsetky ostatne hry su pri cca 50fps hratelne. moj prispevok nemal zhadzovat 295ku len som poukazal na to ze aj na slabsich grafikach je to vsetko v takom rozliseni celkom hratelne. nic viac.
8.1.2009 14:42:27   85.160.78.xxx 915
Takže závěrem lze říct že král X2 je vlastně až na 4. místě:-) Jinak teda ale nic moc, žádná velká sláva to není.
8.1.2009 14:57:32   88.146.100.xxx 141
Proč žádná sláva? Výkon se předpokládat plus mínus dal, ale: taktování, SLI bez nforce čipsetu (vynecháme-li X5, startovací cena...Podle mě je to karta v pohodě ;-)
8.1.2009 14:59:37   193.85.185.xxx 1714
zajimalo by me proc zde neni pro Micro-stuttering vyhrazena jedna stranka testu stejne jako je tomu u testu Radeonu 4870 X2...

"Cena stejná jako konkurenční karta".. to uz neni pravda, Radeon 4870 byl slevnen na 399 dolaru.
8.1.2009 15:07:19   81.90.168.xxx 719
A kdepak si ji v ČR koupíme?
8.1.2009 18:55:17   212.80.75.xxx 2611
A kdepak pan chytrý si aktuálně v ČR koupí GTX 295 ?
9.1.2009 05:51:41   81.90.168.xxx 1510
karty jsou normálně skladem ve VO, začnou se dnes objevovat. Volal jsem do Gigabyte a karty v ČR mají ve větším množství
9.1.2009 14:26:19   212.80.75.xxx 116
To je sice moc pěkné ale když si já řeknu, že chci dneska koupit grafiku tak GTX 295 na 100% nekoupim, bude zázrak když bude na českejch schopech skladem do konce měsíce - to spíš věřím, že dorazí dříve slevy 4870x2, je hezké jak tu tvrdíte že GTX295 je za ty peníze super karta (karta to dobrá je to nikdo Nvidii nebere), ale narozdíl od GTXka lze 4870x2 koupit.
8.1.2009 15:25:29   145.62.32.xxx 813
Tak mi najdete cesky obchod, ve kterem ho za tu cenu sezenu. Dokud to tak nebude, jsou obe karty stejne drahe...
8.1.2009 15:01:05   82.208.31.xxx 95
Téměř stoprocentní škálování výkonu SLI proti GeForce GTX 260
S tim moc nesouhlasim protoze jadra jsou vice nadopovana oproti GTX 260! souhlasil bych pokud to bude stejne jadro se stejnymi vlastnostmi coz ale neni!
8.1.2009 15:08:58   81.90.168.xxx 911
Pokud bychom měli být zcela striktní, je to sice pravda, ale těch několik SP procesorů navíc, při stejné frekvenci jako má GTX 260 zase tak mnoho výkonu nepřidává. Tato karta je tedy spíše stále "dvojicí GTX 260 ve SLI"
8.1.2009 19:53:46   85.71.129.xxx 71
Ale 24SP té GTX260 trochu pomohly, teď je to dalších 24SP a to už je od původní GTX 216 192SP zase o krok dále ;-)
9.1.2009 05:36:49   62.209.192.xxx 64
OBŘe, a co texturovací jednotky (TMU) které jsou s SP spřažené v neuzamčených clusterech, ty se jako nepočítají? Ty jádra mají s GTX260 společnou jen "okleštěnou" sběrnici. Proto má GTX295 skoro dvojnásobek výkonu oproti jedné GTX260.
9.1.2009 05:53:40   81.90.168.xxx 113
těch pár jednotek skutečně nepřinese mnoho výkonu navíc, srovnej si GTX 260 vs GTX 260 216 a rozdíl výkonu je 2 procenta ... dalším nárůstem SP tedy získáme další 2-3 procenta. Ano, tedy je výkon GTX 295 vyšší proti dvěma GTX 260 216, o 5 procent max ... abychom tedy byli přesní
9.1.2009 06:07:59   62.209.192.xxx 61
Já nemluvím o SP, ale o texturovacích jednotkách, kterých má každé jádro použité v GTX295 o 16 víc než GTX260-216.
8.1.2009 15:10:52   85.207.194.xxx 76
tak mě se článek osobně hodně líbil, i výkon karet byl dobrý, mohli by snížit ceny.. ale za výkon se prostě platí, dále co mi vadí že občasné chyby v textu jsou.. př. tady ta posloupnost věty tak trochu divný.. nesedí mi konec věty.. "Zde se karta vyrovná všem tichým řešením na trhu, a hlučnost je velmi malá." ..ta věta a hlučnost je velmi malá." vypadá že se nějak přimotala.. jinak SUPER článek.. jen tak dál!
8.1.2009 15:11:20   77.247.224.xxx 143
Super recenzia, clovek si tam fakt vyberie, co sa mu viac paci a este lepsi zaver, pekny nezaujaty, vystizny, len tak dalej!
8.1.2009 15:30:55   193.86.155.xxx 248
Na COMPUTERBASE otestovali HD4870X2 s BETA ovladacema CATALYST 9.1 ktere vyjdou tedka v Lednu.

Zaver? Narust je tak markantni ze HD4870X2 prekonava i GTX295 coz se necekalo a Nvidie defakto momentalne spise vyrovnava vykon HD4870X2 tj je z toho plichta.

Rating ​​- 1680x1050 4xAA​​/16xAF
HD4870X2 100%
GTX295 106%

Rating ​​- 1680x1050 8xAA​​/16xAF
HD4870X2 116%
GTX295 100%

Rating ​​- 2560x1600 4xAA​​/16xAF
HD4870X2 113%
GTX295 100%

http://www.computerbase.de/artikel/hardware/grafi kkarten/2009/test_nvidia_geforce_gtx_295/20/#abschnitt_performancerating
8.1.2009 15:58:12   89.176.95.xxx 102
sice si vybral, jen to nejlepsi, ale celkove to spis vypada jako hlava hlava +- 5% je prd.
8.1.2009 20:54:59   85.71.129.xxx 42
No takovej Crysis Warhead hlavně s AA je to o dost...ale kdo by furt hrál těch 6hodin dokola :-) A ti co hrajou Wars mají stejně úzpůsobeno pro stabilních nad 60fps.
8.1.2009 16:20:27   212.96.175.xxx 76
Prijemne vedet! Nove drivery ati pridaly cca 5%(coz je dle meho dost!), ted podle oka je stale nova dvoucipova 295 ve smes prumerne o 10% vykonejsi. Nabizi se mi otazka, zda dalsi drivery nV jsou schopny udelat obdobny vykonovy skok jako tomu je ted u ati (a myslim, ze to realne je, zvlast, kdyz je karta novinka)...
Vsichni se ale doufam shodneme na tom, ze cim blize si budou karty vykonove tim vice budou vyrobci souperit na cene, aspon ja v to doufam. Kazdopadne jsem zvedav na realnou prodejni cenu, za kterou u nas bude nova 295 k dostani. 4870x2 vidim skladem za 10500,-, na forech se da sehnat za cenu kolem 8500,- osobne bych odhadoval nejnizsi ceny nove 295 kolem 12-12500 coz mi za tech 10% navic prjde moc... navic dle myho o tyto karty bude velky zajem, levnejsi kousky nebudou k dostani a skladem nam zustanou nejake radoby OC edice za ceny vyssi(14k?!)... no, nechme se prekvapit...
8.1.2009 16:35:20   147.229.210.xxx 102
To samé, ale dělá nvidie s ovladači 185.20: http://www.hardware-infos.com/tests.php?test=52&seite=11

Takže je to víceméně klasický příklad "dokonale symetrického násilí" (viz futurama).
8.1.2009 15:49:14   78.45.41.xxx 82
musim uznat velice dobrá recenze....
jediné co mě mrzí že nVidia se nesnaží udělat něco nového a jede stále ve starých kolejích ...(dvě jádra dvě PCB)... ale což
jinak pokud nové ovladače od ATi přinesou slibovaný výkon může to být ještě zajímavé a doufám že budou slevy
8.1.2009 15:58:42   87.244.211.xxx 203
Neviem, ci sa mi to len zda, alebo je to skutocne tak, ale tato recenzia mi naozaj pride dost objektivna (OBR ma u mna male bezvyznamne plus, lebo takuto objektivnost som od neho po roznych vyhlaseniach na adresu AMD ozaj necakal).
Co mi ale nejde do hlavy je vyrobca GeForce 295. Je to stale ta NVIDIA, ktora sa busi do prs, ze multi GPU je o nicom a ze jasna buducnost su obrovske monoliticke jadra? Ak ano, ako je mozne, ze takto klesla na uroven konkurencie a vyrobila 2 cipovu kartu? Preco nenasadila len jednocipove riesenie?
PS: Nie som zastanca ani jedneho tabora, momentalne som ale z NVIDIE sklamany pre sabotaz DX 10.1 a za vadne mobilne cipy, resp. na to, ako NVIDIA reaguje na vzniknute problemy.
8.1.2009 16:22:38   91.127.121.xxx 87
Objektívna možno je, ale nič to nemení na tom, že microstuttering tu neni spomenutý ani raz. Zato u recenzie radeonu 4870 x2 je spomenutý pod každou hrou. Ja som spokojný s radeonom 4870X2 a ak by som dnes kupoval tak by som volil zase a jedine radeona.
8.1.2009 16:20:15   217.112.175.xxx 71
Že ty testy vycházejí vždycky těsně před vydáním nových Catalystů, čeká se na ně jako na výplatu.
Výkon slušný, recenze dobrá...
Jestli se ukáže nějaký výkonový nárust bude aktualizace ? A chtělo by to testovat všechny karty s WHQL ovladači...
8.1.2009 21:10:13   80.87.222.xxx 47
Kamo je 8-meho, catalysty cakaj tak 20-teho. Ti ma byt akoze tesne? OMFG.
8.1.2009 22:00:47   89.176.95.xxx 62
ses na omylu - posledni vychazeli 11.12 predtim 14.11, jelikoz to vetsinou stihnou o 1 - 2 dni drive, tak tu pravdepodobne budou velmi brzy.
Nicmene tahle recenze cekala na konec NDA, takze bych to tentokrat OBRovi nemel za zle ;)
9.1.2009 01:22:35   89.102.171.xxx 62
jestli te zajima vykon s novymi Catalyst, tak mrkni na ComputerBase, vykon 4870X2 se prumerne zvysil i o 10%
8.1.2009 16:24:03   85.71.0.xxx 63
Pochvala za recenzi ovsem zaver vydim jako castecne mylny. Tato karta se mi zda ponekud nudna... beru, ze zeleni potrebovali zacelit diru na trhu, ale cekal jsem od nich prece jen trochu vice.
Nechapu proc mate v kladech mene pameti (respektive, ze to neomezuje), vubec bych to nedaval ani do kladu ani do zaporu (nebo snad mate pocit ze je kladu malo).
8.1.2009 16:24:43   62.168.125.xxx 51
"Zde je také nutno říci, že životní pouť těchto karet se ve střední vyšší třídě blíží ke konci. AMD/ATi již za pár týdnů uvede jejich nástupce, a tím odsoudí Radeony HD4800 k odsunu do střední třídy, jako tomu bylo vloni na jaře s kartami Radeon HD3800."


...ja ze to len kachna.
inak fakt pekny test. Tesime sa na x64
8.1.2009 16:28:23   88.100.70.xxx 51
proč máte u mass effectu v obrázku s nastavením vyplý motion blur a texture detail jenom na high, když ta hra umožňuje ještě ultra high
8.1.2009 16:52:47   81.90.168.xxx 52
obrázky nastavení jsou pouze ilustrační. měl jsem vše nastaveno na Ultra High ... ale Motion Blurr vypnutý ve všech případech.
9.1.2009 01:24:55   89.102.171.xxx 61
a proc ten vyply motion blur?
9.1.2009 05:54:20   81.90.168.xxx 64
protože mě tato funkce vyloženě ruší, rozmazávání mi nepřijde jako reálné
9.1.2009 08:42:55   83.208.155.xxx 62
... ono to také JE nereálné, motion blur dělá totiž oko automaticky, je jedno jestli se vrtule točí v reálu nebo na obrazovce, oko to vidí stejně rozmazaně! To přidané rozmazání je tam naprosto zbytečně navíc a působí naprosto nepřirozeně. Možná to má simulovat záběry kamerou, stejně jako "lens flare", ale u first person her a u simulátorů (auto, letadlo) je to naprostá zhovadilost (to lens flare by možná mohlo fungovat, pokud byste byl Terminátor ;-)) a okamžitě to vypínám.
9.1.2009 08:51:45   83.240.99.xxx 52
Tyto efekty ovšem nesimulují (ani nemají) oko, ale filmovou kameru.
9.1.2009 09:28:40   83.208.155.xxx 61
... no však já si to myslím, ale třeba u her 1st person je to absolutní nesmysl.
9.1.2009 08:43:51   83.208.155.xxx 61
... jinak moc pěkný testík, děkuji!
8.1.2009 16:42:41   84.47.83.xxx 72
U mna za "1", pekna recenzia s uveritelnymi cislami alias FPS, pan Obermaier ma u mna plus (bal som sa aj citat tuto recenziu, ze to bude zas: zeleny a nik viac, ale som prijemne prekvapeny). Tak isto sa hlasim k vytvoreniu novej metodiky a paci sa mi myslienka vyhodit z celkoveho % vykonu nastavenia, ktore klesaju pod uroven hratelnosti, alebo celkove % a potom s toho vyhodit, kde je to nehratelne.... Cize skrt v nehratelnych a nove % zo zostatku. Mozno este pre objektivnost by sa mohla skrtnut jedna najlepsia a najhorsia hra vo vyslednych FPS pre oba tabory (princip s krasokorculovania ) Inak karta fajn a tesim sa na dalsie recenzie popripade s 9.1 CCC a oficialnymi ovladacmi WHQl od nVIDIE, aby to bolo vsetko OK a nikto nemohol protestovat
8.1.2009 16:53:51   81.0.223.xxx 62
V zátěži již kartu bezpečně uslyšíte, zvukový projev ale není nikterak nepříjemný a v uzavřené skříni bude akceptovatelný.

Pokud bych měl srovnat chladiče Radeonu HD4870 X2 a GeForce GTX 295 při úrovni otáček dlouhého hraní, o malý krapet tišší mi přijde chladič Radeonu


4870X2 mam doma a ten hluk je naprosto neskutečnej. Asi jako když člověk vystrčí hlavu z auta při 150Km/h.
8.1.2009 16:59:28   81.90.168.xxx 52
na maximální otáčky ano, ale při běžném (dejme tomu 30minutovém hraní) Crysis, což je můj tradiční zátěžový test, to tak hrozné není.
8.1.2009 17:09:33   80.95.102.xxx 51
tak si nekupuj primotopy a nebudes to muset chladit turbo vetrakem ) Nebo lepsi case...od ty doby, co mam chieftec jsem oddelal zbytecne vetraky, kde to jen slo, jelikoz uz nejsou potreba, je tam chlad i bez nich.
8.1.2009 17:30:23   212.96.174.xxx 53
:o)))) tak to přirovnání je fakt super! Ještě teď mě bolí břicho
8.1.2009 17:35:25   213.29.161.xxx 61
Pekna recenze ukazujici jak potrebne jsou u takoveho reseni dobre vyladene ovladace... jinak u COD4 se mohlo testovat i s 8xAA pac tyhle karty by to mely zvladnout i s dostatecne vysokym fps
8.1.2009 18:12:20   77.234.248.xxx 72
Pekná recenzia Zdenek, fakt sa podarila. Lubo
8.1.2009 18:47:01   91.127.157.xxx 94
Recenzia nie zla, ale uz je trochu vela tych testov GK ,procesorov... Ich vykon uz davno prekracuje potreby ale vyrobcovia chrlia stale nieco nove. Ked k tomu priratam (ne)kvalitu hier, tak toto cele smeruje do slepej ulicky. Vsetky tieto testy, v diskusiji boj NVIDIAvsATI uz dost nudia az otravuju. len tolko...
8.1.2009 21:22:17   80.87.222.xxx 42
Tak to sa velmi mylis. Precitaj si clanok a zistis, ze ani dnes nedisponujeme ani desatinou vykonu na take lahoudky ako Global Illumination, FinalGather alebo Ambient Occlusion.

Podla aktualneho vyvoja vykonu grafickych karie a procesorov, nebudu tieto featury v buducich hrach ani za 10 rokov.
8.1.2009 19:25:39   217.115.252.xxx 51
Je to sice trochu OT, ale potřeboval bych radu. Viděl jsem že v testech máte i 1GB radeona 4870 a v crysis mate rozliseni 1920x1200. Můj problém tkví v tom, že hra mi povoluje max rozlišení 1680x1050 a nevím čím to je. Jediné co mně napadlo je stary patch, tak jestli máte radu tak napište, diky.
9.1.2009 05:56:34   82.114.202.xxx 61
nebude to tim, ze tvuj monitor neda vetsi rozliseni jak 1680x1050 ?
9.1.2009 06:38:43   89.24.7.xxx 52
No nachytal sem se uplne stejne :-D
V nastaveni ti to rozliseni full hd povoli, jen je schovane :-)
Vedle toho 1680x1050 je normalne posuvnik, posunes ho dolu a ejhle, jsou tam dalsi rozliseni ;-)
Resil sem to na 9800gtx i na 4870 x2, a crysis mam dohrany na 1680x1050, protoze sem na problem s posuvnikem prisel samozrejme az pozde
8.1.2009 20:44:32   90.176.154.xxx 142
napadla me takova myslenka, jestli by se v testech nemohlo v budoucnu objevit nejake video, napr bych rad videl zminovany micro-stuttering, jak vypada atd. aby si clovek jako ja, ktery nikdy nemel v ruce X2 kartu, udelal obrazek coze to vlastne je a jestli je to doopravdy tak podstatny zapor karty. jestli je pri hrani neco takoveho pocitovano a hra je nehratelna i kdyz ma dostatek fps, tak ja to beru jako za katastrofu a kladu si otazku proc kupovat drahe X2 karty kdyz se na nich neda hrat? to je jako by mi v mojem bavu pri otackach nad 3500 tisic chcipal motor.. nevim no..
ale k tem videim chtel bych videt video micro-stutterngu ATI a hned vedle video nvidie. v nejakym programu spojene, aby byly hezky vedle sebe a dalo se porovnavat.
neco jako onehda sem videl intel vs amd
8.1.2009 20:48:31   217.119.125.xxx 82
asi by som si vybral HD4870X2 má vyššiu spotrebu čiže musí dať aj viac tepla a keď nám na slovensku dôjde plyn aspoň budem mať čím vykurovať izbu ))
Ale zato peckový test, toľko hier sa len tak niekde nevidí klobúk dole.
9.1.2009 07:46:25   86.49.74.xxx 62
To je legrácka webmastera. Jde o 1px obrázek s odkazem na www.toplist.cz, tedy počítadlo přístupů, je otázkou proč je bílý a ne v barvě pozadí. Při jemné myší technice se Ti podaří na ten odkaz kliknout ;)
9.1.2009 08:46:16   195.47.35.xxx 62
a proto block content
*toplist*
*gemius*
*dalsitakovesracky*
8.1.2009 21:15:36   193.85.210.xxx 42
Všimli jste si taky někdo té bílé tečky úplně dole na stránce vedle
"2006 Mediacop, s.r.o. Publikování či další šíření obsahu těchto webových stránek bez písemného souhlasu vedení internetové redakce serveru PCTuning.cz je zakázáno. Redakci můžete kontaktovat na emailové adrese internet(at)pctuning.cz, Publikace: ISSN 1214-0201."
Je to odkaz.Čumím na to jak tele na nové vrata :-D:-D:-D
Abych nebyl OT tak musím říct, že OBR odvedl monstrózní kus práce a vypadl z toho perfektní test. Klobou dolů chlape.
8.1.2009 21:31:53   85.13.108.xxx 42
jo poprve když sem si te tečky všimnul tak sem se leknul že mám vadný pixel na LCD
8.1.2009 21:33:02   90.178.125.xxx 61
Skvělá recenze, když jsem zpočátku viděl jméno autora tak jsem si automaticky řekl, že mu ze zvyku pár haléřů uberu z prémií. Pak jsem se začetl a zjistil že není za co, spíš naopak, recenze je velice objektivně a bez výlevů zpracovaná. Povedla se i GF 295, ač nejsem zastáncem slepenců, má tahle karta velice dobrý výkon při nízké spotřebě a hluku. S radostí + 2x0,50 Kč
8.1.2009 21:36:35   85.13.108.xxx 52
jinak vskutku povedený a test klobouk dolů. Snad jen mi v testu chyběl radeon HD4850X2, který vzhledem ke své ceně má v high-endu co nabídnout
9.1.2009 05:54:57   81.90.168.xxx 52
Radeon HD4850 X2 najdete příští týden v testu GTX 285!
9.1.2009 08:12:20   212.5.205.xxx 61
Celkom zaujimavy testik, rozmanitost hernych titulov...bolo sa na co pozerat a ako uz tu bolo povedane je tam sice nejzky narast vykonu, ale cakal som nieco viac. Mozno keby nvidia urobila dvojcipovu kartu s 2xGTX280 namiesto 2xGTX260, ale nechapem jednu vec. Preco sa na testovanie pouzil 32bit system ked testovaciu zostavu tvori Tripple channel so 6GB RAM? Ano je pravda ze ziadna hra nevyuzije vsetkych 6GB RAM, a asi tam ide o ten tripple channel viac nez o celkovu velkost pamati, ale nedava mi to zmysel. Objasnite mi to niekto prosim. Vdaka.
9.1.2009 08:15:29   212.5.205.xxx 62
sorry som si nevsimol tie spodne vety v sekcii testovacia zostava ze je tam o tom pisane ....este raz sorry
9.1.2009 09:58:27   81.19.4.xxx 299
Chválím recenzenta za prolitý pot a zkažený žaludek od kávy. Ale to už je u OBRA známé, dřina mu nevadí. Také nelze vůbec popřít celkové hodnocení výkonu. Nvidia se vypnula s nasazením všeho dostupného k životnímu výsledku, který však vyznívá spíše smrtelnou křečí. Sendvič 295 jsou skutečně dvě karty a ne zrovna malé, PCB jsou osazené úplně stejně, jako každá TOP singlovka, poctivě, precizně .... a samozřejmě draho. GPU s o třetinu větším počtem tranzistorů a o polovinu větším počtu texturovacích jednotek překonává konkurenta tu o 1% , jinde o 5% a víc to brzy nebude nikde. Snížená frekvence čipů téměř o třetinu (570 vůči 750) vůči konkurenci vykazuje mediálně nižší spotřebu v zátěži, kdo by to řek že? Je pravda, že top modely nejsou primárně určeny na zisk, ale to platilo zejména v dobách, kdy stávaly 20-30tis., dnes jsou mnohem dostupnější a mohou se také více podílet na obratu. Vzhledem ke konstrukci sendviče Nvidie je evidentní, že AMD má u X2 kam slevnit, ale u 295 je ztrátovost patrná už při uvedení, takže pokud bude o tyhle TOP modely skutečně poptávka, mohla by na ní Nvidia značně prodělávat. Prostě 2 regulérní PCB s velmi složitou montáží stojí v nákladu téměř stejně, jako dvě karty singlovky a to i přesto, že základní cenu karty určuje hodnota GPU. Abych to zhrnul, nedostavil se u mě RESPEKT k 295 sendviči ani přesto, že většinou o pár procent vůči X2 vítězí, bohužel vítězí za cenu, kterou možná nebude ochotna dlouhodobě ustát. Vydala se opět špatnou cestou, tlačením brutální hrubé síly na úkor ekonomické technologie. A to ji může definitivně pohřbít, protože ještě nikdy nebyla novinka Nvidie tam málo přesvěčivá, jako je ta současná. A teď mi nasypte bláboly, děkuji :-)
9.1.2009 12:09:27   85.207.43.xxx 61
Mě se recenze líbila, určitě to dalo hodně práce, her je obrovské množství a myslim, že snad každý si tu najde své oblíbené tituly,
díky.
9.1.2009 13:53:41   163.244.63.xxx 103
Som zastanca zelenych ale sa mi paci ze Mr. Obr sa pozdrzal nejakych vyrokov ktore by zhadzovali tu alebo onu znacku. Najviac sa mi ale páčilo porovnanie dĺžky a hmotnosti.

už vidím testy kariet tak za pol roka.

"A máme tu ďalšiu účastníčku testu. tenokrát z táboru zelených. Je to mladšia sestra GXT 295. Jej miery sú ideálnych 30-12-6. Jej hmotnosť je úchvatných 0.9 Kg. Jej špecialitou je fulscreen AA, vzrušujú ju harcore hráči a chcela by dosiahnuť svetový mier pomocou CUDA výpočtov." :o)
9.1.2009 16:35:14   77.48.57.xxx 53
i kdyz sem ho jeste nestacil precizne projit cely a vsechno procist. za sli gtx260 to pochopitelne menit nebudu, karta vzhledove nic moc, ale to je uplne jedno,rozhodujici je vykon. kdo nechce zbytecne cachrovat s nastavenim her a bere aspon dva tisice na den, nebude pak litovat, s poradnym grafickym nastavenim, tech hodin prohraneho casu
9.1.2009 16:43:32   217.112.175.xxx 83
I kdybych bral 5.000,-/den tak si rozmyslím, jestli investovat takové prachy do karty, když většina titulů jede v plných i na mainstreamových kartach za 4.000,- Jednou sem to udělal (GF6800 Ultra) a za půl roku zjistil, že ji posere karta za 6-7 tisíc, mě fakt vytočilo. Ne že by mi těch peněz bylo líto, ale tak za ty prachy by to mohlo něco vydržet. Asi nejlepší hiend kup byl 8800GFX, ta vyržela fakt dlouho...
10.1.2009 04:33:19   77.48.57.xxx 52
zalezi predevsim na zobrazovaci plose a rozliseni, ja hraju na lcd tv a to cloveka trochu rozmlsa,lec nemelo by .)
11.1.2009 14:16:58   84.244.122.xxx 61
Jak měříte výkon u grafických karet?
13.1.2009 05:03:09   84.242.78.xxx 51
mam XP takze GPU :3d mark 06 , Light Mark, Fur Mark a CPU: Everest, SUperPi, Sandra, Prime95
15.1.2009 20:10:35   193.165.7.xxx 52
Mi nějak uniká proč u takovéto karty měřit FPS ve hrách, kde i na max. detaily přesáhne 60. Tam by stačilo dát odškrtnutí, že to karta zvládla... jestli má karta FPS 80 nebo 180 dneska vůbec nemá cenu řešit, protože kolik lidí s touhle kartou hraje na CRTčku případně na 120Hz LCD.. podle mého hrubého odhadu to bude statisticky zanedbatelné procento. Dle mého by výsledky, které se pohybují pod hranicí 60fps měly mít v celkovém hodnocení zvýšenou váhu, protože to jsou klíčové aplikace, které ukazují rozdíl mezi kartami.
14.2.2009 00:22:36   213.192.16.xxx 30
Měření fps je v tomdle případě ,,porovnání,, grafik..
každej chceš vědět o kolik je nová grafika lepší jak ta starší
když někdo u grafik uvidí jenom zelený fajfky tak mu to moc neřekne....jedna bude 2x lepší jak ta druhá a pořád se bude ohlížet na to že maj fajfky obě, takže stejně dobrý

2.2.2009 18:50:10   92.62.224.xxx 50
Dobrý den . Potřeboval bych prosím poradit - pořídil sem si tuhle grafiku a v 3dMark vantage mi to hodilo cca 13 000 bodů . Mam Phenoma 9850 taktlího na 2,73 Ghz a 8Gb RAM na chipsetu ATI 790FX - mezi mím výsledkem a vašim je skoro 10 000 bodů rozdíl - nevíte někdo čím to ? Děkuji za rady !
4.2.2009 18:19:50   89.176.60.xxx 50
Micro-stuttering je negativní efekt, který se vyřeší zapnutím Vertikální synchronizace každého snímku (tzv. v-sync) v nastavení hry. Provdou je, že teto počin způsobí vetší náročnost na graf. HW, ale u víše zmiňovaných "mastodontů" to nebude ani znát...
27.3.2009 07:39:17   77.236.197.xxx 10
Ahoj, prosim, pomoze, mam GTX 295, vse v poho, ale ve hre vidim jen pulku video pameti. Na netu jsem vsude cetl, ze to jde odstranit prikazama, ale kdyz na plose vytvorim zastupce "launchgta4.exe" a do ciloveho radku pridam -nomemrestrict a -norestrictions, tak se nic neděje, jak tedy na to? GTA4 je asi jedina hra, ktera by 1.8GB video ram vyuzila, tak bych to chtel testnout. diky moc za kazdou radu

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

272 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 120.8Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.