Hlavní stránka Hardware Procesory, paměti AMD Athlon 64 FX-60 v akci
AMD Athlon 64 FX-60 v akci
autor: Z. Obermaier , publikováno 10.1.2006

Je to již téměř půl roku, co jsme vám přinesli krátký test tehdy nejvýkonnějšího procesoru společnosti AMD, byl to Athlon 64 FX-57, dnes vám představíme jeho nástupce, adepta na nejvyšší post procesorů současnosti – Athlon 64 FX-60. V řadě FX došlo k velké ale přesto očekávané změně, která se týká počtu jader samotného procesoru.


Určitě jste velmi zvědaví jestli se procesor podařilo nějak dobře přetaktovat, bohužel jak jsem již předeslal v úvodu, je tento procesor už v základu na takových frekvencích, které jsou na hranici možností samotné technologie, proto jsem ani neočekával závratné výsledky. Viděl jsem sice na zahraničních fórech přetaktování až na hranici 3.5GHz s fázovým chlazením, ale mě se podařilo dosáhnout stabilní frekvence pouze 2800MHz, víc procesor nechtěl jít ani při napětích 1.5V, vždy bylo jedno jádro nestabilní. Ale výsledek je to dostačující, a proto i výsledky testů na 2800MHz najdete v testech.

 

AMD Athlon 64 FX-60 v akci

 

Samozřejmě jsem si nemohl odpustit a procesor "prohlédnul" programem TcaseMax "by Petr Koc", jak je vidno program procesor odhadl špatně, vidí ho jako X2 5800+ což není podstatné, ale teplota MaxTCase je 59 stupňů což je celkem slušná hodnota.

Co se týče teplot procesoru, který běžel na 2800MHz, měl jsem ho osazen klasickým vzduchovým chladičem CNPS Zalman 7000Cu v dostatečně větrané skříni, v klidu byla teplota někde kolem 35 stupňů, procesor jsem zatížil první jádro programem Prime95 a druhé jádro programem SuperPI a po 30 minutách udělal screenshot teplot, vidíte ho dole :

 

AMD Athlon 64 FX-60 v akci

 

Teploty jsou i po 30-ti minutách plného zatížení obou jader pod 45 stupni, k tomuto výsledku není co dodávat.

 



 
Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.
305 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 141.3Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.