Hlavní stránka Hardware Notebooky, telefony, tablety Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení
Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení
autor: Václav Vlček , publikováno 5.3.2011
Seznam kapitol
1. Finální výběr
2. Dalších pět notebooků
Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

Ze stovek notebooků, jejichž videa jste nám v uplynulých týdnech zasílali do redakce, se postupně prokousáváme k jednomu jedinému vítězi. Jeho majitel pak získá od e-shopu Alfa Computer úplně nový notebook Sony Vaio. Dnes vám přinášíme první předběžné vyhlášení finalistů, ze kterých máte nyní možnost vybrat vítěze vy – čtenáři!


IBM Portable

Podobně jako u Eaglu lze i zde spekulovat, jak moc tato krabice splňuje definici slova notebook („poznámkový blok“), popř. laptop (lap top = „na klíně“). Podle specifikace má hmotnost až 15 kg. Na videu od čtenáře Martina Sedi nakonec IBM Portable PC 5155 počáteční agónii při bootování rozchodilo, a to je datum jeho výroby nejspíše v roce 1984. Procesor je taktován na 4,77 MHz, paměti zde najdeme 256 kB a data šlo ukládat na dva 5,25" disky s kapacitou 360 kB. Za zmínku stojí ještě 9" displej s rozlišením 80 × 25 a jeden paralelní, jeden sériový a jeden CGA port.

Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

HP Portable

Pátým kouskem se stalo HP-110 Portable Plus 45711FD. Rok výroby je nejspíše 1985. Počítač má netypický displej s rozlišením 480 × 128, který umí zobrazit až 80 znaků na 16 řádcích. Paměti zde najdeme 256 kB. Snímky a video zaslal Slávek Heřman.

Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

NEC MultiSpeed II

Jeden NEC už ve výběru máme, ten druhý s názvem MultiSpeed PC-16-01 je o něco jednodušší a nejspíše i mladší. Nemá například podsvícený displej, rok výroby odhaduje čtenář s přezdívkou Deathaak mezi 1985 až 1987. Najdeme v něm procesor 8086, 512 kB paměti a dvě 3,5" mechaniky.

Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

Sharp PC

U předposledního kousku se opět vrátíme k těžkým krabicím, čtenář František Czetö nám poslal Sharp PC 7000. Rok výroby je s největší pravděpodobností 1985, rok poté jej už nahradil model 7100. Na videu můžete vidět až překvapivě pěkný displej – tento Sharp byl prvním "notebookem" na světě, který nabídl podsvícené LCD.

Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

Zenith Data Systems

A jako úplně poslední posíláme do finále Zenith Data Systems ZFL-181-93. Zaslala nám jej čtenářka Šárka Hnátová, která odhaduje datum výroby tohoto kousku mezi roky 1986 a 1993. Typ 181-93 byl ale standardně osazen procesorem 4,77 MHz, což posouvá datum výroby spíše k roku 1986.

Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení Soutěž o nejstarší notebook – průběžné vyhodnocení

Všem čtenářům, kteří se soutěže zúčastnili a neprobojovali se do užšího výběru, děkujeme za e-maily a videa. Nyní můžete začít hlasovat v anketě a těšit se na závěrečné vyhodnocení, kde ukážeme také několik rarit.



Tagy: nejstarší  notebook  soutěž  alfa computer  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
5.3.2011 09:45:51   88.102.87.xxx 647
Podle mého mého skromneho nezaujateho nazoru (nesoutežím), by mely byt vybirany notebooky ktere mají ( ač třeba již nepoužitelnou) baterii. Počítač co potřebuje 230V není přece notebook (narážím na sharp pc, eagle atp.) ono už třeba jen ten nazev u sharpu "pc" znací ze nejde o ntb.
5.3.2011 10:16:15   217.29.9.xxx 313
Souhlas, nicmene jejich majitelum se to asi libit nebude...
5.3.2011 12:07:26   82.114.219.xxx 151
Co takhle vyhlásit ještě soutěž o nejstarší PC a budou spokojeni všichni.
5.3.2011 10:53:28   217.117.213.xxx 173
Hlasování je nějaké divné. Chtěl jsem si nechat poslat hlas od kamaráda a psalo mu to, že z tohoto počítače se už hlasovalo, ačkoliv to není pravda. Vypadá to, že hlídají pouze venkovní IP, která může být u PC od jednoho wifi providera stejná. Tudíž celé hlasování bude velmi nekorektní. Bohužel.
5.3.2011 12:49:30   62.245.109.xxx 3810
Milý PCTuning, kolikpak vám dali? Známí co? Vžyť to není NTB, ale max. přenosný PC. S takovými soutěžemi jděte někam ;). S klidně si to smažte, stejně je to všem již jasny... ;) Já osobně jsem nesoutěžil, ale soutěžil známý, který tam záměrně poslal o něco mladší NOTEBOOK. Doma má ještě starší věc než zde, ale TO PROSTĚ NENÍ NTB!!!.
5.3.2011 15:05:41   77.48.11.xxx 121
Musím souhlasit... Ten první "Notebook" bych řadil spíš k PC. Mám doma pár kousků, sice ne tak starých jako tu,ale už jsou to muzejní kousky,ale stále některé jedou cca minutu na baterii.Pochybuju ,že první kousek na baterii vůbec byl.
5.3.2011 15:38:53   90.179.13.xxx 294
Koukám, že stačilo mit starej PC a našroubovat na něj držadlo na přenášení.
5.3.2011 19:53:45   95.102.56.xxx 90
musim sa pridat k vyhradam ostatnych.

Nikto pri tejto sutazi dostatocne nevysvetlil terminy. Co je notebook a co nieje.
Podla mna:
Notebook - vsetko v jednom + vie fungovat na bateriu
laptop - vsetko v jednom urcitych rozmerov a hmotnosti bez baterie.
Prenosny PC - prenosny PC, kde jeho hlavne casti su integrovane do jedneho celku.

Z danej osmicky sa niektore stroje nemozu nazyvat laptopmi a uz vobec nie notebookmi.
5.3.2011 22:03:15   217.117.213.xxx 17
Pánové, v zadání této soutěže je jasně napsáno: hledáme nejstarší přenosný počítač. Navíc slovo notebook se začalo používat později než všechny finálové stroje byly vyrobeny.
6.3.2011 16:45:59   46.174.32.xxx 10
zdravim, diky za info, nektery veci jsem nevedel ani ja:-) jen doplnim ze muj NEC je opravdu z ameriky, trafo je na 120v, musim pouzivat krabici ktera prevede 220v na 120v a do te se teprve pichne trafo:-)
jen me mrzi ze relativne nedavno jsem prohnal kotlem veskere manualy a dokumentaci k tomuto kousku, inu jsem blb:-(
6.3.2011 16:52:11   46.174.32.xxx 00
sakra, sekl jsem se o prispevek, odpoved samozrejme patri tonda_s
10.3.2011 10:20:35   78.102.36.xxx 30
Jasné to rozhodně není, každému doporučuji znovu přečíst CELÝ článek. V jednom odstavci se píše přenosný počítač, v dalším zase notebook, nikde není definované, co si pod těmi pojmy má člověk přesně představit. Přitom stačilo jen pár větiček navíc a nikdo by nemohl napsat ani půl slova, škoda...
5.3.2011 22:13:17   86.49.121.xxx 150
Nejak se mi nezdaly zde uvedene udaje o jednotlivych noteboocich – zejmena roky vyroby, tak jsem lehce poskadlil Google a zjistil jsem, ze se autori vetsinou opravdu sekli. Zrejme ne umyslne, protoze informaci o danych noteboocich zejmena v nekterych pripadech lze nalezt opravdu malo, ale mnoho toho lze vydedukovat.


Eagle Computer Spirit XL
========================
Zrejme opravdu nejstarsi, z roku 1983.

Osobne si tez myslim, ze do teto souteze nepatri. (V zadani bylo "Nás tedy bude zajímat jakýkoliv x86 kompatibilní notebook.")Schvalne jsem se jeste pred skoncenim na toto ptal ve v diskuzi, ale bohuzel autor neodpovedel Zbytecne se zde ted spousta lidi rozciluje. ( pctuning.tyden.cz )

Recenze v casopisu InfoWorld z 7. 11. 1983 ( books.google.cz )

Popis na old-computers.com

IBM Portable
============

Rok uvedeni 1984 ( wikipedia.org ) Zrejme tedy druhy nejstarsi v soutezi. Avsak podobne jako Eagle Spirit bych ho neradil k NTB.


Sharp PC
========

Rok uvedeni 1985 ( old-computers.com )


HP-110 Portable Plus
====================

Dle nalezenych informaci se zacal vyrabet opravdu roku 1985. Vylepsena verze "Plus" mela vsak vetsi rozliseni – 80 x 25 znaku, 480 X 200 pixelu. ( oldcomputers.net/ ). Konfigurace 45711F vsak mela 512kB pameti ( blinkenlights.com )


Nec MultiSpeed
==============

Stitek Funkentstort nach DBP Vfg 1046/1984 neudava rok vyroby. Udava pouze, ze vyrobek splnuje normu elektromagnetickeho odruseni z roku 1984.

Byl dodavan s MS-DOS 3.2, ktery vysel az v prosinci 1985 ( wikipedia.org )

V dobovem reklamnim letaku ( thecomputerarchive.com ) je srovnavan s konkurencnim IBM Convertible, ktery je az z rokou 1986 ( )

Recenze v casopisu InfoWorld z 25. 5. 1987 ( )


NEC MultiSpeed II
=================
Jde v podstate o stejny model jako poslal David. Dle serioveho cisla bude mladsi. Zajimave je, ze na rozdil od predchoziho byl vyroben v USA a ne Japonsku. Vsimnete si tez stitku udavajicim, ze splnuje limity radioveho ruseni. jde zrejme o americkou obdobu nemeckehe normy DBP Vfg 1046/1984.


Zenith ZFL-181-93
=================
Dle udaju zde je az z roku 1993 ( computinghistory.org.uk ), zda se mi vsak, ze to je chyba a notebook je opravdu starsi.


Highscreen B200
====================

Stitek Funkentstort nach DBP Vfg 1046/1984 viz vyse u NEC Multispeed.

Pouziva 3.5" oboustranne 720k diskety, ktere se zacaly pouzivat az v roce 1986 ( wikipedia.org )

Dle popisu zde ( overclocking.cz ) je z roku 1988.

Jedna se o stejny model jako Bondwell B200 ( oldbits.de ), ktery je z roku 1989 ( thepcmuseum.net )


Nakonec si jeste neodpustim poznamku o konecnem zpusobu viteze: Chapu, ze urcovat presne stari by bylo v nektetych pripadech velice narocne, a i kdyz se podari zjistit datum zahajeni vyroby daneho modelu, neni zaruceno, ze zrovna dany kus je z prvni serie, nebo vypadl z linky az o par let pozdeji. Forma ankety mi prijde nestastna predevsim kvuli tomu, ze to zcela zbytecne vzbudi vlnu nevole. Na jednu stranu spousta lidi volit nemuze, protoze sdileji jednu IP adresu nebo sedi za proxy (vsichni pripadni spoluzaci nebo kolegove z prace) a na druhou stranu kdyz nekdo bude chtit, tak si postupne sam naklika kolik hlasu chce pres stovky verejnych proxy serveru. Kdyby v redakci viteze normalne vylosovali, tak se nekdo bude citit taky ukrivden, ale nebude moct nadavat, ze to je nefer.

nakonec ale musim panu Vlckovi a sponzorovi Alfa Comp za usporadani souteze, enbot diky ni se spousta majitelu mohla podelit o sve poklady, na kterese jinak doma jen prasi. Tesim se, az ukazete i ten zbytek, co se nevesel do kategorie x86.
5.3.2011 22:15:41   86.49.121.xxx 30
Aj, nevsiml jsem si, ze se v prispevcich nezachovavaji konce radku, takze to je ted dost neprehledne... No, snad se v tom nejak zorientujete.
5.3.2011 22:24:13   86.49.121.xxx 10
Koukam, ze mi tam jeste vypadl odkaz na recenzi NEC multispeed v InfoWorldu: books.google.cz
5.3.2011 23:35:54   77.48.11.xxx 190
Ještě bych chtěl podotknout, že podle mě notebook je definován počítač, který je napájen baterií a může být přenášen kdekoliv. Tzn.: Že si ho mlžete vzít např. do lesa a zapnout ho bez připojení k síti. Což se o některých kouscích nedá říct..Například Sharp PC má na zadní straně přípojku na 220V. A není uvedeno, že by obsahoval baterii. A IBM Portable taky asi není napájen baterií,takže bych ho neřadil mezi notebooky. To můžu rovnou nacpat komponenty z PC do kufříku a vydávat to za notebook.
Můj názor....Kaaždý si to přeberte,jak chcete :-)
6.3.2011 13:02:20   217.66.185.xxx 130
To abych nevyhazoval stařičký telefon na pevnou linku, až bude další kolo soutěže "Soutěž o nejstarší mobil" tak to s ním určitě vyhraju.
6.3.2011 21:41:57   78.80.56.xxx 110
Jak už se tu píše, hledá se notebook a do soutěže jsou zařazeny stroje bez baterie, to nechápu. A potom jestli jsou takové problémy s hlasováním, tak to je další trapas a neschopnost redakce... Nezlobte se na mě, ale celý to je ubohost sama.
8.3.2011 11:26:24   81.200.55.xxx 02
pavlas napsal:
Podle mého mého skromneho nezaujateho nazoru (nesoutežím), by mely byt vybirany notebooky ktere mají ( ač třeba již nepoužitelnou) baterii. Počítač co potřebuje 230V není přece notebook (narážím na sharp pc, eagle atp.) ono už třeba jen ten nazev u sharpu "pc" znací ze nejde o ntb.

a jak bys v ty dobe viresil napajeni televizni obrazovky z baterie kde je sice pravda maly proud ale minimalne 3KV potrebujes k rozsviceni obrazovky
8.3.2011 16:47:32   147.229.186.xxx 30
Jednoduse transformatorem stejne jako se meni napeti v PC zdroji z 230V na 12V 5V 3,3V muzes menit treba z 12V na 12 000V. Stejne jako se meni napeti pro CCFL podsviceni v LCD.
8.3.2011 14:09:40   82.114.193.xxx 20
osobne bych se asi pri urcovani stari ridil biosem tech pocitacu. Vzhledem k podmince moznosti bootovani snad na vetsine bude videt pri bootu nebo v biosu datum kompilace biosu. Nevim jak to bylo u techto starych pc, ale tipuju ze tenkrat se biosy neaktualizovaly tak casto jako dnes.
9.3.2011 08:41:01   85.70.157.xxx 20
V článku je celkem dost nepřesností (první je třeba hned rozlišení prvního příspěvku, které je samozřejmě 640x200 a je to poznat už z toho poměru stran písmen při CGA matici 8x a to nejhorší, co se může udělat, je zakončit soutěž takto prostoduchým hlasováním. Budu-li brát v potaz slovo notebook v nadpisu a vyřadím nejstarší dva (Eagle a IBM Portable), měl by to vyhrát HP-110+, který je v pořadí hned po nich a mohl se pochlubit mnoha vymoženostmi, které lze vidět i u dnešních notebooků - solid state úložiště, 7 hodin bateriového provozu a režim spánku.
9.3.2011 21:25:43   81.200.55.xxx 01
eaglelukash napsal:
Jednoduse transformatorem stejne jako se meni napeti v PC zdroji z 230V na 12V 5V 3,3V muzes menit treba z 12V na 12 000V. Stejne jako se meni napeti pro CCFL podsviceni v LCD.

jo mas pravdu ale pochybuji ze v ty dobe uz byli SMD soucastky vys ja by to bylo velke ?? to by to uz asi byl maly prirucni vozicek za jesterku
10.3.2011 16:41:25   90.179.13.xxx 10
tak zrovna na transformator nepotrebujes zadny SMD soucastky sou to jen 2 draty s izolaci omotany kolem nejakyho jadra jeden ma vic zavitu nez druhej, je fakt ze dnes muzes udelat tenci draty nez tehdy ale myslim ze i tak by se to dalo vmestnat do zdroje kterej tam uz namontovanej stejne je (v tech radoby notebookach)
10.3.2011 11:40:08   62.141.0.xxx 40
Proč je do soutěže zařazen PC a ne přístroj, který je koncipován jako přenosný a s baterii (pochopím samozřejmě nefunkční. Takhle si můžu vzít jakejkoliv malej starej komp, sehnat k němu malou obrazovku a říct , že je to notebook.. Ano soutěžil jsem, svým datem 1991 a 386 bych zřejmě nevyhrál,ale toto je proti zadání soutěže.
11.3.2011 16:45:26   195.168.247.xxx 00
Cele toto hlasovanie ktore prebieha je jeden velky podvod, je to az do oci bijuce ako tie hlasy rychlo pribudaju. Za tri dni hlasovania ma notebook cca 50 hlasov a za par hodin je z toho 300. Na cele hlasovania je tiez zaujimavi suboj prvy ma 900 druhy 600 a za tri hodinky je stav vyrovnany. Redakcia by mala cele toto hlasovanie zrusit a vymysliet iny sposob ako urcit vitaza.
11.3.2011 19:19:26   86.49.121.xxx 30
Treba podle toho, ktery notebook je nejstarsi
11.3.2011 21:12:23   78.102.36.xxx 20
Tak to sedlo... Tohle je minimálně sarkasmus dne... Nejdříve špatně nadefinovali pravidla, pak je změnili, ale definici neopravili, když je tedy ještě jednou změní, tak už jim za to hlavu nikdo neutrhne, právo na to mají, nejstarší HDD byl mnohem lépe organizovaný. Ať už tak jako tak se těším na staré kousky mimo soutěž ve vyhodnocení, to jediné to zachraňuje...

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

57 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 21.3Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.