doba-bezdratova-a-moduly-pro-gsm-gps-wifi-nebo-5g-pripojeni
Článek Doba bezdrátová a moduly pro GSM, GPS, Wifi, nebo 5G připojení

Doba bezdrátová a moduly pro GSM, GPS, Wifi, nebo 5G připojení

Komerční sdělení
26. 4. 2021 18:38

 Zatímco v historii lidstva je nám známa doba ledová či kamenná, obdobně bychom ve světě informačních technologií mohli historické epochy rozdělit na dobu "drátovou" a "bezdrátovou". V druhé zmíněné se v současnosti nacházíme.  

Reklama

Vývoj bezdrátové komunikace neúprosně postupuje. Je proto vhodné se na chvíli zastavit a představit si jednotlivá bezdrátová připojení, která používáme často tak automaticky, že nám uniká jejich podstata a účel.

Od SMS-kování k „četování“

Možná jsme dosud jednotlivé technologie, které denně používáme pro přenos dat či komunikaci, nijak zvlášť nestudovali.

Jako první můžeme zmínit technologii, která se objevila na začátku posledního desetiletí před miléniem a nahradila analogové mobilní sítě 1G. Je to síť GSM aneb síť druhé generace, proto se nazývá 2G. Je určena zejména k volání, podporuje také posílání SMS zpráv.

Zdánlivě překonané GSM moduly se však díky možnostem dlouhého dosahu používají stále v průmyslu. GSM modul lze použít například ke sledování vozidel, řízení světelných semaforů.

Pomocí této technologie se také dají sledovat zvířata nebo dálkově ovládat vstupní brány.

Doba bezdrátová a moduly pro GSM, GPS, Wifi, nebo 5G připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezdrátové technologie v běžném životě

Další bezdrátová technologie, se kterou brázdíme dálnice, překonáváme horské štíty či běžecké limity, je technologie GPS. Globální lokalizační systém je nejpoužívanějším satelitním navigačním systémem na světě. Poloha jednotlivých objektů se určuje na základě konkrétní pozice vůči satelitům, které se nacházejí na oběžné dráze. Abychom však mohli získávat potřebná data z mobilních telefonů či automobilů, je k tomu zapotřebí GPS modul.

Podobně znějící, ale ve funkcích rozdílná, je bezdrátová technologie GPRS. Podle odborníků představuje krok mezi GSM a mobilními telefony třetí generace, tedy 3G. Laicky řečeno GPS využívá ke své funkci satelitní systémy a GPRS stožáry. To však pro vysvětlení GPRS modulů určitě nestačí. Jejich funkcionalita spočívá zejména v tom, že zabezpečují rychlejší přenosy dat, jak tomu bylo u GSM sítí, které se využívaly zejména pro telefonní hovory.

Doba bezdrátová a moduly pro GSM, GPS, Wifi, nebo 5G připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

Videokonference přes telefon

Sledování videí, posílání rychlých zpráv, tedy "četování", či posílání emailů na mobilním telefonu. To vše přinesla technologie třetí generace a s tím spojené 3G moduly, která spatřily světlo světa v roce 2001 a na Slovensko se dostaly o čtyři roky později.

Netrvalo dlouho a na trh přišla technologie 4G, jejíž výhody využíváme dodnes. To, co se dnes zdá samozřejmostí, například videokonference prostřednictvím mobilního telefonu, je jednou z vymožeností právě sítě 4G, která je se 4G moduly nápomocná při potřebě vyšších přenosových rychlostí.

Sítí budoucnosti je technologie 5G, která komerčním uživatelům slibuje ještě rychlejší stahování hudby či kvalitnější videa. Již dnes jsou k dispozici 5G moduly, využitelné v průmyslových noteboocích, podnikových směrovačích či domovních branách.

Doba bezdrátová by svůj primát neměla, nebýt WiFi sítě. Tuto bezdrátovou komunikaci s nízkou spotřebou lze dnes nalézt téměř v každé domácnosti a informaci o jejím zpomalení získáme často od těch nejmenších členů domácnosti, připojených na internet. Za samotným připojením a získáním potřebného signálu stojí WiFi moduly, které jsou umístěny v mobilních telefonech, v počítačích či v autě.

A co takhle spárování zařízení prostřednictvím technologie Bluetooth? Tato bezdrátová komunikace prostřednictvím Bluetooth modulu byla navržena za účelem náhrady kabelového propojení mezi mobilními telefony, počítači a komunikačními zařízeními, jejichž maximální vzdálenost je deset metrů. Své pojmenování nese po dánském králi, který pomocí diplomacie zažehnal nejeden vojenský spor.

Doba bezdrátová a moduly pro GSM, GPS, Wifi, nebo 5G připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

Více informací najdete na soselectronic.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama