hledaji-se-zeleni-hackeri-dostanou-36-hodin-na-zachranu-planety
Článek Hledají se zelení hackeři. Dostanou 36 hodin na záchranu planety

Hledají se zelení hackeři. Dostanou 36 hodin na záchranu planety

Komerční sdělení
21. 4. 2021 08:47

Startuje GreenHack, evropský inovační maraton, jehož cílem je posílit udržitelnost chování spotřebitelů stejně jako aktivit globálních firem. Do 10. června se do projektu můžou na stránkách www.greenhack.eu hlásit čeští i zahraniční inovátoři. Jejich úkolem bude najít během 36 hodin řešení výzev, které se týkají změny klimatu, nadměrné spotřeby, nezodpovědné výroby či neefektivního nakládání se zdroji. Vlastní akce se uskuteční ve dnech 11. a 12. června v Praze a online. Vítězné týmy získají 4 000 euro a řadu partnerských cen.

Reklama

„Greenhack je největší inovační akcí ve střední Evropě na téma udržitelnosti, která se koná pod záštitou Evropské komise v rámci evropského zeleného týdne s mottem nulového znečištění – EU Green Week 2021. Cílem hackathonu je najít řešení nejpalčivějších výzev, kterým v současnosti vedle pandemie svět čelí. Elon Musk nevypsal tučnou odměnu na řešení problému uhlíkové stopy bezdůvodně. My přinášíme další výzvy související s přežitím lidstva na planetě Zemi. Věříme, že studenti a hackeři si s nimi dokážou poradit novým způsobem s využitím rodících se technologií, jako je umělá inteligence, internet všeho nebo blockchain,“ představuje akci Tomáš Studeník ze společnosti Insane Business Ideas, která mezinárodní hackathony dlouhodobě organizuje.

Organizátoři vypsali společně s partnery deset aktuálních výzev, jejichž řešení budou mít účastníci za úkol. Témata jsou zaměřená na úspory energie v budovách, prodloužení životnosti výrobků či recyklaci obalů a odpadů. Do soutěže se můžou do 10. června hlásit studenti, vývojáři, ekologové, inženýři či vizionáři. Přihlásit se můžou čeští i zahraniční inovátoři, a to buď v týmech, nebo jako jednotlivci. Organizátoři očekávají na dvě stovky účastníků z Česka a okolních zemí, kteří se budou moci do akce zapojit virtuálně. Záštitu nad akcí převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky a Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. Organizátorem GreenHack je společnost Insane Business Ideas, která uspořádala přes dvacet hackathonů v odvětvích jako jsou zdravotnictví, mobilita, energie nebo průmyslová výroba. Hlavními partnery GreenHack jsou společnosti Plzeňský Prazdroj, Skanska, IKEA, ČSOB, Operátor ICT, BASF, Institut Cirkulární Ekonomiky nebo Soulmates Ventures.

Další informace, rozepsané výzvy a harmonogram akce najdete na stránkách Greenhack.eu.

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů nebo jiných expertů staví prototyp řešení konkrétního problému. Jedná se o bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů bývají výzvy moderní doby jako zdraví, doprava, energetika nebo život ve městech. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama