Zákaz látkových roušek: České respirátory z nanomateriálů chrání lépe než FFP2 i čínské KN95
autor: Tiskové zprávy , publikováno 19.2.2021

Česká republika zavedla povinnost nošení respirátorů s ochranou alespoň na úrovni FFP2. Ačkoliv kvůli spolupráci s Čínou vláda nejvíce propaguje méně kvalitní čínské produkty, konečně dala zapravdu i českým výrobcům nanomateriálů. České nano respirátory podle laboratorních testů chrání lépe a produkty z nich vyrobené lze je používat i několik týdnů.

České nano produkty s certifikátem ke stažení

Respirátory lépe těsní a nabízí pohodlnější ochranu. Nano respirátory jsou v České republice hojně vyráběny a lokální výrobci patří ke světové špičce. Výrobci dokázali zvýšit výrobní kapacity natolik, aby pokryli poptávku trhu a současně vyvážet do zahraničí. Ačkoliv česká vláda o české produkty nejeví zájem, mezi lidmi je kvůli skvělým laboratorním výsledkům zájem velký.

Ochranné pomůcky z nanovláken mohou mít podobu nano respirátorů, nano roušek či třeba nano šátků. Výrobci se rozhodli zareagovat na zmatenou komunikaci vlády a zákazníkům budou nabízet certifikáty ke stažení, aby mohli v případě kontroly prokázat splnění podmínek. Vláda totiž schválení nano produktů příliš nekomunikuje, což Asociace nanotechnologického průmyslu opakovaně kritizuje.

Nanovlákna a látky z nanomateriálů mají v česku dlouholetou tradici a naši výrobci patří k světové špičce. Jak se nanovlákna vyrábí?

Ministerstvo zdravotnictví začátkem roku 2021 konečně uznalo, že nano roušky a nano respirátory nabízí dostatečnou ochranu, i když politici o této možnosti často nemluví. Kvalitou filtrace částic předčí čínské respirátory KN95 respirátory i zmíněnou dvojici roušek nošenou zároveň. Látkové roušky budou na veřejnosti zakázané

Od konce února už nebude možné na veřejná místa s vysokou kumulací lidí nosit doma ušité látkové roušky. Platit to bude pro veřejnou dopravu, nemocnice, obchody apod. V pátek 19. února to oznámil ministr Blatný.

Od začátku týdne bude na zmíněných místech platit povinnost nošení FFP2 respirátorů, nebo nanorespirátorů a roušek. Možná je i zmíněná nepohodlná varianta v podobě nošení dvojice roušek zároveň, kterou mnozí odborníci kritizují.

Tagy: rouška