jak-na-cisteni-notebooku
Článek Jak na čištění notebooku?

Jak na čištění notebooku?

Komerční sdělení
25. 9. 2019 07:29

Je váš notebook hlučný a zpomaluje se? Pak je pravděpodobné, že má zanesené ventilátory, které je třeba vyčistit. Jak na to?

Reklama

Proč je potřeba notebook čistit?

Aby notebook pracoval na maximální výkon, je nutné mu věnovat odpovídající péči. V opačném případě se budete potýkat s úbytkem výkonu, vyšší hlučností a navíc rizikem poškození komponent.

Chlazení notebooku pracuje na principu tepelné trubice, která přesouvá teplo vyprodukované procesorem a grafickou kartou do radiátorového výměníku s žebrováním. Ten je zpravidla vybaven ventilátorem, který saje vzduch a následně jej tlačí přes výměník, čímž ho ochlazuje.

Každodenním používáním notebooku v různých prostředích postupně dochází k nasávání dalšího a dalšího prachu, který jednoho krásného dne přivede notebook do stavu, kdy se například sám od sebe vypíná.

Jak na čištění notebooku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Příprava na vyčištění notebooku

Ačkoliv se v laptopu nenachází napětí, které by vám mohlo ublížit, jde o sofistikované elektrotechnické zařízení. Jinak řečeno, na čištění notebooku není potřeba být vystudovaným inženýrem, je zde ale řada věcí, které lze při troše nešikovnosti poškodit. Proto pokud se necítíte pevní v kramflecích, nezdráhejte se svůj notebook svěřit odborníkovi.

Možná však již bude pozdě, a tak bude nutné poohlédnout se po jiném řešení. Pokud nechcete sáhnout příliš hluboko do kapsy, skvělou volbou jsou například levné repasované notebooky.

Jak na čištění notebooku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Postup vyčištění notebooku

Nachystejte si veškeré potřebné nářadí a dostatečně velký pracovní prostor. Také se vám bude hodit několik krabiček, do kterých postupně umístíte jednotlivé typy šroubků.

Před procesem čištění je nutné notebook vypnout, odpojit napájecí kabel a vyjmout baterii. U zařízení s vestavěnou baterií proveďte její odpojení ihned po odstranění krytu. Pod krytem se nachází celá elektronika, proto v tento moment postupujte s maximální ostražitostí. Doporučujeme udělat si i několik detailních snímků, které se budou hodit, když zapomenete, co kam patří.

V ideálním případě štětcem nebo stlačeným vzduchem opatrně vyčistěte ventilátory i výměník tepla. Dále je vhodné odstranit starou teplovodivou pastu z procesoru a případně grafického čipu. K tomu použijte například trsátko. Čipy následně otřete papírovým ubrouskem navlhčeným v isopropylu.

Pokud máte vše vyčištěno a připraveno, aplikujte na procesor a grafický čip novou teplovodivou pastu. Množství závisí na velikosti čipu, ale v 99 % případů postačí dávka o velikosti kuličky pepře. Tu rozetřete například použitím staré kreditní karty. Poté opatrně vraťte ventilátory na své místo a po smontování by měl notebook pracovat v ideálních provozních podmínkách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama