jak-si-vybrat-tu-spravnou-it-skolu-uz-vime-jak-na-to
Článek Jak si vybrat tu správnou IT školu? Už víme, jak na to

Jak si vybrat tu správnou IT školu? Už víme, jak na to

Komerční sdělení
29. 1. 2016 21:42

Pokud máte doma malého „ajťáka“ a necháte ho, aby se tomuto lukrativnímu oboru věnoval, určitě se nebude mít v budoucnu zle. Mnoho lidí o sobě tvrdí, že jsou IT specialisté, ale ne všichni informatice opravdu rozumí. Základní kámen je potřeba položit už při studiu střední školy, která dá žákům kvalitní základy v IT/ICT a připraví je buď na vlastní podnikání, nebo na studium na vysoké škole.

Reklama

Proto je důležité věnovat výběru střední školy v IT oboru velkou pozornost. Nejprve je potřeba si uvědomit, jak velký potenciál IT obor má. Nejde pouze o hraní počítačových her, jak si může kde kdo myslet, ale především o schopnosti v programování či správě počítačové sítě. Právě to jsou vlastnosti, které hrají pro zaměstnavatele prim, proto bývá IT oddělení stěžejní v každé větší firmě.

Protože jde o obor, který „táhne“, mohou rodiče i žáci vybírat z velkého množství středních škol, které jsou zaměřené na výpočetní techniku a informatiku. Rozhodně by proto neměli vybírat jen z jedné školy. „Zdrojů, ze kterých je možné získat informace o školách, je celá řada – internet, burzy středních škol, inspekční zprávy nebo konzultace s výchovným poradcem. Ještě lepší jsou reference od známých a osobní návštěva školy,“ říká Martin Vodička, ředitel pražské Soukromé střední školy výpočetní techniky (www.sssvt.cz).

Přesvědčte se na vlastní oči – Dny otevřených dveří

Právě na dnech otevřených dveří se zájemci dozvědí nejvíce informací jak od vyučujících, tak od studentů. Navíc se mohou na vlastní oči přesvědčit o kvalitě a technickém zázemí školy. „Důležitým, nikoli však jediným předpokladem kvalitní výuky je materiální zázemí školy. IT výuka na úrovni není bez kvalitního vybavení možná,“ potvrzuje Vodička, jehož SSŠVT patří mezi přední IT školy v ČR. Jejich poslední termín Dne otevřených dveří před odevzdáním přihlášek je 9. února 2016.

Jak uvádí na příkladu – pokud se škola prezentuje pěti učebnami ICT, zní to sice lákavě, ale je důležité si zjistit, kolik studentů škola má a jak často se do takových učeben dostanou. Kvalitní ajťák by měl mít především široké praktické dovednosti, teorie v tomto oboru opravdu nestačí. „Zajímejte se tedy o počty hodin výuky, které studenti tráví přímo u počítače. Zeptejte se, co se v jednotlivých předmětech učí a zda vyučující spolupracují s praxí. Kolik žáků pokračuje ve studiu na VŠ a podobně. Ptejte se, ať si můžete vytvořit ucelený názor,“ radí Vodička.

Upřednostňujte kvalitu, ne kvantitu

Pozor si dávejte také na množství specializací, které škola nabízí. V tomto oboru platí, že jde především o kvalitu než kvantitu. Pokud tedy škola nabízí mnoho oborů, může hrozit, že jejich výuka nebude tak kvalitní, jak by měla být. Zaměřit se můžete také na historii školy, protože dlouhá tradice svědčí o dobrém fungování školy.

V neposlední řadě je důležitou otázkou, zda vybrat státní či soukromou školu. „Odpověď na tuto otázku by neměla být při výběru na prvním místě. Je třeba zvážit všechny důvody pro a proti, porovnat jednotlivé školy a pak se teprve rozhodnout,“ uzavírá Vodička s tím, že prostředky vložené do kvalitního vzdělávání se vyplatí a vrátí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama