e-knihy-u-nas-cesi-a-ctecky-se-zatim-spise-jen-otukavaji
Článek E-knihy u nás: Češi a čtečky se zatím spíše jen oťukávají

E-knihy u nás: Češi a čtečky se zatím spíše jen oťukávají

Komerční sdělení
20. 4. 2011 06:00

Pětina internetových uživatelů uvažuje o pořízení e-čteček v horizontu jednoho roku. Největší potenciál má v elektronické podobě odborná literatura. Mladí ke čtení upřednostňují multifunkční tablet. Uvádí to Mediaresearch v studii z polovina března (977 dotazovaných).

Reklama

Pětina internetových uživatelů uvažuje o pořízení e-čteček v horizontu jednoho roku. Největší potenciál má v elektronické podobě odborná literatura. Mladí ke čtení upřednostňují multifunkční tablet. Uvádí to Mediaresearch v studii z polovina března (977 dotazovaných).

Výzkum prokazuje, že čtení je doménou vzdělanějších lidí – nejvíce čtou vysokoškoláci a lidé s maturitou. Častěji se knihám věnují také ženy.

E-knihy u nás: Češi a čtečky se zatím spíše jen oťukávají
i Zdroj: PCTuning.cz

11 % uživatelů internetu už nějakou e-knihu má – jedná se hlavně o muže, vysokoškoláky a silné čtenáře, pokud tak můžeme nazvat lidi, kteří čtou téměř denně.

E-knihy u nás: Češi a čtečky se zatím spíše jen oťukávají
i Zdroj: PCTuning.cz

Muži a lidé s univerzitním diplomem mají zároveň nejvstřícnější postoj k pořizování elektronických knih – zhruba třetina sice žádné nemá, ale uvažuje o tom, že si je začne pořizovat.

Většina respondentů, kteří kdy četli e-knihy, uvádí, že knihy četli nebo čtou na stolních počítačích či v noteboocích.

Vlastní čtečku pak mají jen 3 % uživatelů, 4 % deklarují vlastní tablet. 18 % respondentů však plánuje pořízení čtečky v horizontu jednoho roku a 15 % uvažuje v podobném duchu o tabletu.

Generace 15-24 výrazně upřednostňuje multifunkční tablety.

Valná většina respondentů by klasikou knihovnu za elektronický archiv nevyměnila. Spíše přichází v úvahu kombinace klasické a virtuální knihovny, z nichž každá by posloužila jinému účelu.  V tom případě by bylo místo v policích vyhrazeno obsahově či esteticky cennějším knihám, knihám s citovou hodnotou a do čteček by si lidé stahovali knihy konzumnějšího charakteru či odbornou literaturu. Požitek ze čtení skutečné knihy podle respondentů elektronická čtečka nahradí jen stěží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama