geforce-fx-59xx-pretaktovani-a-uprava-biosu
Článek GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 9. 2004 00:00 91

Seznam kapitol

1. Kniha první: záchranný režim 2. Kniha druhá: přetaktování 3. Kniha třetí: modifikace BIOSu

Dnes už dřívější Top-end grafických karet, řada GeForce FX (...5800, 5900, 5950) nepatří mezi absolutní špičku. O to zajímavěji si dnes tyto karty (zejména doprodej typů s čipy 5900 a 5900XT) vedou v cenové oblasti. Za co jste dříve museli platit více než 12 000Kč, dnes pořídíte za poloviční cenu. Vše je o to zajímavější, že zde stále je obrovský taktovací potenciál. Pokud Vám ještě řeknu, že dnes navíc existuje způsob jak modifikovat BIOS těchto grafických karet, bude zřejmé, že tyto karty stojí za povšimnutí.

Reklama

Dnešní pojednání začneme od toho zdánlivě jednoduššího - od přetaktovávání. Proč zdánlivě? Protože mnozí zjistili, že čím více "vytočí" grafickou kartu, tím běží... pomaleji :-(

GeForce FX 58xx a 59xx - tři režimy práce

Tato část se bude týkat všech energeticky náročnějších grafických karet řady GeForce FX, tedy typů 5700 Ultra, 5800, 5800 Ultra, 5900XT, 5900SP, 5900, 5900 Ultra i 5950 Ultra.

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstruktéři nVidie, vědomi si problémů s teplem a spotřebou výkonných grafických karet, zde poprvé představili koncepci několika různých "pracovních režimů" grafického čipu. Myšlenka je jednoduchá: v běžných aplikacích není nutné grafický čip (GPU) taktovat příliš vysokými frekvencemi, níže taktovaný čip bude méně topit a stačí mu nižší napětí. Proto ovladače, spolu s grafickou kartou detekují typ grafické zátěže (2D a 3D akcelerace) a podle potřeby přepínají dva základní režimy. V základním režimu 2D se sníží taktování a napájení grafického čipu, v 3D režimu se takt zvýší a čip zároveň dostane více "šťávy".

Záchranný režim: throttling mode

Ne každý však ví, že nVidia myslela i na situaci, kdyby se čip při vysokých "otáčkách" režimu 3D začal přehřívat (a to by mohlo vést k nestabilitě počítače) - proto je zde zpomalený režim tzv. "Throttling mode". Ten sníží frekvenci i napájení na hodnoty, která jsou typicky uprostřed mezi už zmíněnými režimy 2D a 3D. Pokud se zátěž sníží, čip může zpět přejít do režimu 3D. Záchranný režim je tedy spíše pojistkou režimu 3D, která by se vlastně za normálních okolností NEMĚLA vůbec spouštět.

A teď k věci: část lidi kteří přetaktovávají grafické karty GeForce FX žasne nad tím, kolik frekvence jejich čip snese. Pomocí utilit zvednou frekvenci i o 50% a blahořečí nVidii. Ti zvídavější provedou testy a překvapením žasnou, že si přetaktováním pohoršili. Pojďme se podívat, jak to může vypadat:

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvním případě se čip nepřehřívá (v mém případě do taktu cca 420MHz) a zpomalený režim není aktivován, v druhém případě je frekvence 450MHz nestabilní a čip v průběhu testu několikrát spadl do zpomalené oblasti. Čím výše čip přetaktujete, tím častěji je v tzv. Throttling režimu (a výsledky jsou pochopitelně nižší než na běžné frekvenci).

Jak zjistit jestli karta zpomaluje

Dlouhým měřením by se dalo zjistit, kdy karta začíná zpomalovat (tehdy by výsledky byly nejvyšší) - naštěstí je tady jednodušší metoda. Utilita RivaTuner umí zobrazit graf průběhu frekvencí. Pokud nainstalujete utilitu RivaTuner (ke stažení je zde - linky hledejte ve spodní části stránky) tak ke grafu se dostanete následovně:

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf vypadá přibližně tak (v průběhu měření musí být RivaTuner pochopitelně stále otevřený):

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

Horní graf ukazuje takt grafického čipu (Core clock), prostřední taktování paměti (normálně je konstantní, zde je graf po úpravě BIOSu), spodní graf ukazuje napájecí napětí grafického čipu VID (je možné vidět stupně "1"=1.2V, "2"=1.3V a "3"=1.4V).

A jak se dostanete ke správné frekvenci? Spustíte si graf, taktujete a kontrolujete jeho průběh. Co se týče paměti, musíte prověřovat, jestli se v obraze neobjeví "smetí", tzv. artefakty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama