radeon-x800pro-otevirani-pipelines-biosem
Článek Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

9. 9. 2004 00:00 37

Seznam kapitol

1. X800Pro na XT, původní postup 2. Odblokování - kouzla s BIOSy

Na téma úprav grafických karet série Radeon X800 Pro na verzi X800 XT (odemknutí 4 zablokovaných pipelines) už bylo popsáno mnoho webových stránek - není divu, koho by nebavilo koupit nižší model a upravit si na nejvýkonnější grafickou kartu? Dříve bylo nutné provést na čipu jisté HW úpravy (vodivé propojení můstků na povrchu čipu), dnes se objevila metoda, jak vše provést změnou BIOSu...

Reklama

Poznámka: tento článek je napsán na základě informací polského serveru TwojePC.pl - zde objevili nový postup pro novou řadu grafických čipů R420.

X800: Základní informace

Rodina grafických karet X800 (čip R420) je rozdělena do tří řad. Nejslabší karty X800 SE se ještě nezačaly vyrábět, další je řada Pro a špičkovým modelem je řada XT. Řada Pro (která nás bude dnes zajímat) se vyskytuje ve dvou variantách: Pro a Pro ViVo (s Video vstupem). XT se pak dělí na klasickou verzi XT a XT Platinum Edition (liší se pouze taktováním).

Řada X800Pro se od X800XT liší:

  • taktováním (klasické X800 Pro používají 2ns paměti),
  • X800Pro nemají ViVo (obvod Rage Theater),
  • blokování 4 výpočetních pipelines (řada X800XT má 16 pipelines).

Vypnutí pipelines se provádělo přepálením laserem malého můstku na povrchu PCB grafického procesoru R420.

Karty X800 Pro a XT se pochopitelně lišily také BIOSem.

čip katy X800Pro (bez ViVo) - levý můstek je přerušený
i Zdroj: PCTuning.cz
čip katy X800Pro (bez ViVo) - levý můstek je přerušený


originální čip karty X800XT - můstky jsou neporušené

Původní postup (platí pro přerušený můstek)

Pro odblokování chybějících 4 renderovecích výpočetních "vedení" (dále mluvme o pipelines), kterými se liší modely X800Pro (12 pipelines) a o 3-4000Kč dražší Radeon X800XT (16 pipelines) byla dříve nutná změna úprava HW i SW grafické karty.

Jistě jste už slyšeli o nutnosti vodivého propojení laserem přerušeného můstku na grafickém čipu a o následném nahrání nového BIOSu...

Nevýhodou tohoto postupu byl především zásah do HW: 2x1mm "velkou" plochu spoje na čipu bylo nutné před zakápnutím vodivým lakem nejdříve upravit škrábáním. Mimo jistého rizika poškození karty (což je u tak drahé karty samo o sobě infarktová záležitost) zde byla ještě jistota nevratného "poznamenání" čipu a z toho plynoucí automatická ztráta záruky.

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz


foto www.svethardware.cz

Situace se však časem ještě zkomplikovala: objevily se čipy, které nebylo možné výše zmíněným postupem otevřít (krátký seznam vhodných i nevhodných čipů je zde). Zjednodušeně bychom mohli říci, že původním postupem lze modifikovat čipy vyrobené v 16. týdnu + některé z 11. týdne. Ostatní nechtějí příliš spolupracovat (stačí si přečíst diskuze na overclockerských forech). Aby bylo vše komplikovanější, objevily se čipy, kde můstky nebyly přerušené a modifikace se přesto nepovedla.

Radeon X800Pro ViVo

Výjimkou, která hovoří o zablokovaných pipelines a přerušených můstcích, jsou překvapivě karty řady Radeon X800Pro s video vstupem (verze ViVo).

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz


čip ATI Rage Theater (ViVo, Video IN / Video OUT) je na zadní části plošného spoje...

Zjistilo se, že většina těchto karet X800Pro s ViVo mají grafický procesor, který nepotřebuje propojování můstků - oba můstky jsou spojené (i když karta využívá jen 12 pipelines).

Radeon X800Pro - otevírání pipelines BIOSem
i Zdroj: PCTuning.cz


u X800Pro ViVo není nutná úprava čipu...

Možná si řeknete, že když jsou můstky propojené, stačí výměna BIOSu... Vtip je v tom, že nestačí...

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama