mpaa-porusuje-autorska-prava
Novinka MPAA porušuje autorská prává

MPAA porušuje autorská prává

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

5. 12. 2007 00:00 15

Organizace, jejímž posláním je ochrana práv duševního vlastnictví v Americe, je sama porušuje.

Reklama

Celý problém se točí kolem GPL (General Public License), tedy licence, která umožňuje volné šíření software. Jako součást boje proti pirátství oslovila Americká Filmová Asociace (MPAA - Motion Picture Association of America) celkem 25 amerických univerzit s žádostí o instalaci toolkitu založeného na linuxové distribuci Ubuntu. Ten má umožnit lepší odhalování a stopování studentů, kteří se podílejí na nelegálním sdílení souborů.

MPAA porušuje autorská prává
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě předchozí kritiky, která míří zejména na možnost porušování soukromí při použití toolkitu, nyní čelí MPAA dalšímu problému. Každý distributor software je podle GPL povinen zveřejnit také zdrojový kód a veškeré jeho změny. Pokud distributor tyto povinnosti nesplní, sám se vystavuje možnosti postihu za porušování autorských práv.

A právě toto se stalo pro MPAA osudné, protože požadovaný zdrojový kód a seznam změn nezveřejnila. Z hlediska MPAA je tento postup samozřejmě pochopitelný. Zveřejněný zdrojový kód by byl velkou pomůckou pro celé skupiny hackerů, kteří by lépe dokázali porozumět systému odhalování a stopování osob nelegálně sdílejících soubory a následně tyto techniky obcházet.

Zdroj: BetaNews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama