esa-enthusiast-system-architecture
Novinka ESA - Enthusiast System Architecture

ESA - Enthusiast System Architecture

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

5. 11. 2007 00:00 4

NVIDIA připravuje pro počítačové nadšence novou architekturu, která přinese kontrolu nad celým systémem včetně zdroje a vodního chlazení.

Reklama

Pomocí nové architektury ESA, která je určena zejména pro počítačové nadšence, bude možno monitorovat počítačovou skříň, zdroj a vodní chlazení, tedy komponenty, které zatím byly od možnosti kontroly víceméně odříznuty.

ESA - Enthusiast System Architecture
i Zdroj: PCTuning.cz

Podmínkou je, aby každá komponenta, která by měla být do ESA zařazena, byla vybavena senzorem pro monitoring a analogovým a digitálním ovládacím prvkem. Součástí architektury ESA bude také softwarová složka, která umožní integraci informací do utility nTune. Podle zástupců společnosti NVIDIA bude propojení všech tří částí realizované pomocí USB HID kabelů. Předpokládá se, že počítačová skříň bude vybavena USB hubem, do kterého budou jednotlivé USB kabely zapojeny.

ESA - Enthusiast System Architecture
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vše bude pracovat jak má, uživatel bude díky ESA schopen monitorovat tok vzduchu, osvětlení a teplotu v počítačové skříni, výkon a teplotu zdroje a také teplotu vody, rychlost čerpadla a odpor vody ve vodním chlazení. Podle společnosti NVIDIA na technologii spolupracují společností HP, Dell, Asus, Gigabyte, MSI, CoolIt, Tyan, Thermaltake a Cooler Master.

NVIDIA tvrdí, že první komponenty, které budou splňovat ESA požadavky, jsou očekávány ještě v listopadu (november) tohoto roku.

Zdroj: TG Daily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama