bittorrent-cesta-od-piratstvi-k-prenosu-videa
Novinka BitTorrent: cesta od pirátství k přenosu videa

BitTorrent: cesta od pirátství k přenosu videa

Stančík Martin

Stančík Martin

9. 10. 2007 00:00 8

Společnost BitTorrent, jež byla založena jedním z programátorů, který se podílel na notoricky známé aplikaci pro sdílení pirátského softwaru, plánuje přesun na stranu médií.

Reklama

Americká firma dnes představila službu s názvem BitTorrent DNA; stalo se tak celých šest let po té, co její šéf Bram Cohen vytvořil známou P2P technologii. BitTorrent je jednou ze dvou technologií používaných na internetu ke sdílení dat - ten druhý, Gnutella pracuje s aplikacemi jako Limeware a MP3 Rocket. I když si většina lidí pod slovíčkem "torrent" představí nástroj k pirátství, Cohen prý strávil tři roky nad tím, jak technologii zkomercializovat. V únoru společnost na webu bitorrent.com otevřela obchod s videi licencovanými od hollywoodských studií, nyní nabízí tuto distribuční technologii jiným firmám.

BitTorrent: cesta od pirátství k přenosu videa
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první o technologii Bittorent DNA projevila zájem společnost Brightcove (v současnosti nabízí materiály od CBS, Fox, Viacom a New York Times), která ji použije k přenosu videa přes internet. Zatím není jasné, jaké programy budou přes BitTorrent distribuovány. DNA si samozřejmě ponechá všechny výhody klasických torrentů - když jeden uživatel bude stahovat či sledovat video soubor, software jej v tu chvíli umožní stáhnout (tj. uživatel bude video sdílet) pro jiné uživatele. "Váš počítač je tedy využíván - je to něco za něco - když vy stahujete, tak zároveň někdo stahuje od vás," řekl Ashwin Navin z BitTorrentu podle kterého tato technologie zefektivní provoz sítí sloužících pro sdílení videa.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama