pripravuje-se-nova-umpc-platforma-postavena-na-linuxu
Novinka Připravuje se nová UMPC platforma postavená na Linuxu

Připravuje se nová UMPC platforma postavená na Linuxu

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

5. 10. 2007 00:00 4

Skupina sedmi společností se rozhodla obohatit trh o novou UMPC platformu postavenou na operačním systému Linux.

Reklama

Skupina složená ze společností Mozilla Corp., Arm Ltd., MontaVista Software Inc., Texas Instruments Inc., Samsung Electronics America Inc., Movial Corp. A Marvell Technologies Group Ltd. spolupracuje na nové UMPC platformě, která zahrnuje procesor, operační systém a aplikace. Nová platforma by se měla svou velikostí a použitelností zařadit mezi smartphony a notebooky a nejvíce podobná bude tabletu N800 od společnosti Nokia. V platformě se nepočítá s možností komunikace pomocí mobilních telefonních sítí, ale přítomna bude technologie Wi-Fi.

Připravuje se nová UMPC platforma postavená na Linuxu
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma by se měla skládat z distribuce Linuxu postavené na Debianu pro ARM architekturu, prostředí Gnome Mobile, prohlížeče Mozilla a dále by měla zahrnovat přehrávač multimédií a další komponenty, jako např. integrovaný hardwarový power-management, přizpůsobitelné uživatelské rozhraní a několik možností bezdrátového připojení. Počítá se, že softwarová základna nebude tak široká, jak jsme dneska zvyklí, ale aplikace budou provozovány prostřednictvím internetu. Ke slovu se tak dostanou hlavně aplikace jako Google Docs apod.

První funkční modely by se měly objevit začátkem příštího roku a na trh by se nová platforma měla dostat začátkem roku 2009.

Zdroj: PC World

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama