budoucnost-amd-od-sanghaje-po-suzuku
Novinka Budoucnost AMD: od Šanghaje po Suzuku

Budoucnost AMD: od Šanghaje po Suzuku

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 9. 2007 00:00 1

Server Fudzilla odhalil roušku tajemství nad procesory, které AMD chystá na léta 2008 a 2009.

Reklama

Jádro Shanghai by pravidelným čtenářům mělo být důvěrně známé. Shanghai je nástupcem Barcelony v serverovém segmentu a přinese kromě 45nm výrobního postupu a HT3.0 údajně lepší poměr výkon / takt. Fudzilla proto nazývá Shanghai jako generaci "K10.5".

Zatímco Intel se vydal cestou velké cache druhé úrovně, která je sdílená mezi dvojice jader, Shanghai bude stejně jako dnešní procesory (včetně K10) disponovat oddělenými 512kB L2 cache pro každé jádro a jednou sdílenou pamětí L3. Ta oproti Barceloně naroste o trojnásobek na pěkných 6 megabajtů.

Budoucnost AMD: od Šanghaje po Suzuku
i Zdroj: PCTuning.cz

Nástupcem Opteronu Shanghai by se měl stát procesor s kódovým jménem Montreal. Fudzilla jej označuje jako "K11", i když není známo, jak Montreal souvisí s jádrem Bulldozer, o kterém se doteď také mluvilo jako o K11. Montreal má totiž být čtyřjádrový čip, přičemž dva takové půjdou slepit dohromady a vytvořit tak osmijádro. Zároveň přibyde podpora pro paměti typu DDR3 (mluvíme o serverových CPU, takže konkrétně DDR3 ECC Registered) a aby se to nepletlo, procesory budou používat nový Socket G3. Procesorů pro tuto patici bychom se měli dočkat ještě v příštím roce, desktopové procesory pro Socket AM3 by měly následovat nejpozději počátkem roku 2009. Montreal bude stejně jako Shanghai vybaven 6MB L3 cache (u octo-core procesorů tedy celkem 12MB).

Do zmíněného Socketu AM3 budou pasovat procesory známé jako Suzuka. Prý se dočkáme dvou- i čtyřjádrových variant a procesory budou používat obyčejné paměti DDR3. Jednotlivým výpočetním jádrům by měla narůst L2 cache a to na celý 1 megabajt; 6MB L3 cache bude přítomna u dual-core i quad-core verzí. Společnou charakteristikou je 45nm výrobní postup.

Zdroj: Fu dz il la

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama