druha-generace-physxu-na-obzoru
Novinka Druhá generace PhysXu na obzoru?

Druhá generace PhysXu na obzoru?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

31. 8. 2007 00:00 28

Na internetu se objevily fotografie karty, která nese druhou generaci čipu PhysX od Ageiy.

Reklama

První samostatné fyzikální akcelerátory nedosáhly téměř žádného rozšíření mezi hráči, Ageia má ale blízko k vydání nové generace. Bohužel, "PhysX 2" se vydal cestou vyššího výkonu za cenu spotřeby a hluku, i když mnoho hráčů by PPU ve svém počítači bylo schopno překousnout jen tehdy, pokud by šlo o pasivně chlazenou kartu, která by se jen málo zahřívala a v první řadě byla levná.

Jenže, plošný spoj je o poznání složitější, čip je docela pořádný bumbrlíček a karta potřebuje přídavné napájení i přes to, že se osazuje do PCI Express x8 slotu (spotřeba karty se tedy minimálně blíží 75 wattům). Všimněte si také konektoru, který se podobá konektorům pro SLI/CrossFire můstky. A dokonce slouží ke stejnému účelu - pro zapojení dvou akcelerátorů do jakéhosi multi-PPU systému. (Zdá se to jenom mně, nebo jsou v Ageie úplně padlí na hlavu?)

Únik fotografií na internet je známkou toho, že Ageia a její partneři již karty testují. Vypuštění karet na trh bychom se tedy mohli dočkat v horizontu několika měsíců.

Fyzikální akcelerátory od Ageiy ale stále trápí jeden problém: nejsou pro ně hry. A co hůř, ze strany vývojářů se ozývají i takové hlasy, že PhysX nemá budoucnost. Dokud se na nás ze všech stran nebudou valit tituly, ve kterých přítomnost PPU v systému umožní viditelně lepší požitek ze hry, PhysX se jen tak nerozšíří. Aby to nakonec neskončilo v začarovaném kruhu, kdy na jedné straně budou uživatelé, kteří nebudou chtít kupovat nepotřebné hardware, a na druhé straně vývojáři, kteří nebudou chtít vyvíjet hry používající karty, které nikdo nemá...

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama