bezdratove-hdmi-je-tu
Novinka Bezdrátové HDMI je tu

Bezdrátové HDMI je tu

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

30. 8. 2007 00:00 4

Mladá firmička jménem Amimon vynalezla bezdrátovou alternativu k HDMI, kterou nazývá WHDI (Wireless High Definition Interface).

Reklama

WHDI je schopné přenášet i nekomprimovaný obraz v plném 1080p (a.k.a. "Full HD") rozlišení s 60 snímky za sekundu, což je ekvivalentem datové propustnosti 3Gbit/s. Technologie pracuje v nelicencovaném pásmu 5GHz a ve výše zmíněném případě potřebuje 40MHz rozestupy mezi kanály. Při nižším rozlišení nebo framerate a maximální propustností do 1,5Gbit/s si vystačí s kanálem širokým 20MHz. Dosah WHDI je prý 30 metrů v zástavbě a jeho latence nižší než 1 milisekunda.

A co je ještě lepší, WHDI není pouze koncept na papíře, nýbrž hotové řešení. Amimon již nabízí výrobcům spotřební elektroniky čipy potřebné pro přenos HD signálu vzduchem; společnost doufá, že WHDI se prosadí u televizorů, set-top boxů, herních konzolí, projektorů, zkrátka všude, kde jím lze nahradit HDMI. V plánu je nabídnout také dongle pro zařízení, která již jsou vybavena HDMI výstupem.

Již zítra začne v Berlíně veletrh IFA Consumer Electronics (bude trvat až do 5. září/septembra). Funai a Loewe tam hodlají předvést své HD televizory podporující bezdrátové rozhraní WHDI. Noam Geri, viceprezident Amimonu, dodává, že zákazníci by první produkty s podporou WHDI měli vidět ještě letos, příští rok už by to měla být široká paleta produktů. No, uvidíme, jestli se WHDI prosadí. Já to rozhodně vidím optimisticky - vzhledem k avizovanému dosahu WHDI a nehorázným cenám HDMI kabelů by se WHDI mohlo stát dokonce levnější alternativou...

Zdroj: X-bit labs, Amimon

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama