qimonda-nabizi-2ghz-1gbit-gddr3-cipy
Novinka Qimonda nabízí 2GHz 1Gbit GDDR3 čipy

Qimonda nabízí 2GHz 1Gbit GDDR3 čipy

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

29. 8. 2007 00:00 5

Qimonda, jeden z předních výrobců DRAM pamětí, přidal do své nabídky GDDR3 čipy s kapacitou 1Gbit a časováním 1,0ns. Společnost také prozradila něco o pamětech GDDR5, jejichž výroba začne již příští rok.

Reklama

Laicky řečeno, výrobce nacpal 128 megabajtů do jednoho čipu, který je schopen pracovat až na 2GHz (efektivně). To je dosud nevídaná kombinace kapacity a rychlosti a těm bystřejším z vás je jistě jasné, kde takové čipy najdou uplatnění. Ano, kdekoliv, kam se více čipů nevejde - tedy zejména u grafických akcelerátorů pro notebooky. Dále jsou čipy vhodné pro použití v profesionálních grafických kartách nVidia Quadro FX a ATi FireGL; tyto karty často nesou dvojnásobek paměti - a tudíž dvojnásobek čipů - oproti svým standardním protějškům a čipy s vyšší kapacitou by tedy mohly být lepším řešením jak z hlediska ceny, tak spotřeby elektrické energie.

Do budoucna plánuje Qimonda přejít na výrobu pamětí GDDR5. Společnost již dnes nabízí 2,4GHz GDDR3 čipy s kapacitou 512Mbit a vzhledem k nižším latencím GDDR3 oproti GDDR4 lze tvrdit, že tyto budou rychlejší než GDDR4 na stejném taktu. Paměti GDDR4, které jsou u dnešních grafických akcelerátorů vyloženě okrajovou záležitostí, možná skončí jako slepá vývojová větev...

Qimonda bude mít vzorky GDDR5 pamětí ještě letos, výroba by se měla naplno rozjet v příštím roce. Mercury Research předpokládá, že nový standard ještě tentýž rok zaujme 7% trhu GDDR pamětí a v roce následujícím by se podíl měl zvýšit na 44%. Jen pro úplnost, tato čísla nezahrnují standardní DDR2 čipy, které mnoho levnějších grafických karet používá jako paměť grafickou - jak jinak bychom totiž mohli vysvětlit, že GDDR3 mají momentálně podle Mercury Research podíl 90%? V každém případě, Qimonda si je velmi jistá v kramflecích a tvrdí mimo jiné, že GDDR5 jsou ideálním nástupcem GDDR3 také v herních konzolích, kde jsou dnes GDDR3 hojně využívány. Tedy, pokud nějaké nové herní konzole v době největší slávy GDDR5 vyjdou.

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama