kompaktnim-diskum-je-25-let
Novinka Kompaktním diskům je 25 let

Kompaktním diskům je 25 let

Filip Eckstein

Filip Eckstein

17. 8. 2007 00:00 19

Přesně před 25 lety se "narodilo" jedno z dnes nejpoužívanějších datových médií - kompaktní disk znamý také pod zkratkou CD.

Reklama

Je tomu už čtvrt století, co spatřil kompaktní disk světlo světa. Stalo se tak 17.srpna roku 1982 v německém Hannoveru. První kus nesl nahrávku slavného Richarda Strausse. Za tento vynález moderní doby se zasloužili společnosti Sony a Philips. Společnost Sony vyvinula digitální kódování, které je dodnes považováno za standart, zatímco Philips se zasloužil o sestrojení samotného kompaktního disku a vynalezení laserové tachnologie. Ta je nám dodnes nápomocná v CD mechanickách.

Kompaktním diskům je 25 let
i Zdroj: PCTuning.cz

Devadesátá léta byla ve znamení CD. V obchodech šly tyto nosiče "na dračku" a hudební průmysl je miloval. Pár let na to, kdy se na světě objevila první přepisovatelná CD, zažil světový trh (zejména ten hudební) tvrdý rozmach pirátství. Dnes na hudební CD narazíte leda v kamenných obchodech nebo na stojánku vedle starého CD přehrávače. Proslulý digitální formát MP3 a paměťové moduly typu flash v dnešní době totiž značně dominují.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama