amd-odhalilo-detaily-o-amd-780g
Novinka AMD odhalilo detaily o AMD 780G

AMD odhalilo detaily o AMD 780G

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

31. 7. 2007 00:00 1

RS780 alias AMD 780G je prvním severním můstkem AMD, jehož integrované grafické jádro bude podporovat DirectX 10. Novinek ale bude více.

Reklama

Že se chystá něco jako AMD 780G, jsme věděli již před několika měsíci. A necelé dva týdny víme také to, že řada AMD 780 přinese podporu technologie zatím zvané Remote IT. I o té bude tak trochu dnešní zpráva.

U AMD 780G se můžeme těšit na integrovanou grafiku na bázi Radeonů HD2000 s UVD a podporu výstupů HDMI a DisplayPort, přičemž stejně jako u Radeonů HD2000 bude díky zabudovanému zvukovému kodeku možno přes kombinovaná rozhraní přenášet i zvuk. U mobilních verzí bude v nabídce také varianta s možností připojení vlastní videopaměti. Další vychytávkou, která najde využití zejména u notebooků, je technologie jménem HyperFlash. HyperFlash je vlastně Intel Turbo Memory přes kopírák, čili jde o využití Flash paměti ve jménu zrychlení systému a úspory energie (i když první výsledky Turbo Memory jsou přinejmenším rozporuplné).

Jako jižní můstek bude novým čipsetům sloužit SB700, který se pochlubí celkem 12 USB2.0 porty a dvěma dalšími USB1.1 porty, 6 SATA porty s podporou RAIDu a IDE portem. Ten bude zpravidla sloužit pro připojení mechanik a pevných disků, u notebooků však bude využit pro připojení již zmíněné Flash paměti. Narozdíl od SB600, SB700 nemá žádné volné PCI Express linky pro připojení dalších zařízení. Všechny přídavné řadiče a karty používající PCI Express budou připojeny přímo k severnímu můstku, zatímco jižní můstek bude obsluhovat zařízení s rozhraním PCI.

Ohledně "Remote IT", neboli konkurenci pro Intel Active Management Technology. Desky určené pro podnikový segment budou vybaveny Ethernet adaptérem Broadcom BCM5761, který umožňuje vzdálenou správu po vzoru iAMT. AMD také doporučuje osadit Trusted Platform Module 1.2, což je čip, který zajišťuje různé činnosti pro zvýšení bezpečnosti počítače.

Čipsety řady AMD 780 budou uvedeny na trh někdy příští rok. Ještě před nimi se dočkáme AMD 740G s integrovanou grafikou podporující DirectX 9.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama