ati-i-nvidia-opravuji-ovladace-update
Novinka ATi i nVidia opravují ovladače (update)

ATi i nVidia opravují ovladače (update)

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

31. 7. 2007 00:00

Že má ATi ne úplně doladěné ovladače pro Radeony HD2000, je poměrně známá věc. Avšak i nVidia má i více než půl roku po vydání GeForce 8800 nějaké nevychytané mouchy.

Reklama
ATi i nVidia opravují ovladače (update)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejnovější generace Radeonů má problémy s hrami založenými na Source enginu od Valve - konkrétně se to týká nesprávného vykreslování mlhy. To je velmi smutné hlavně vzhledem k tomu, že k Radeonům HD2900XT se zpravidla dávají vouchery na trojici chystaných her od Valve a vůbec má ATi s Valve dlouhodobě přátelské vztahy. Nepříjemný bug bude podle Terryho Makedona, hlavního vývojáře ovladačů Catalyst, opraven v srpnové verzi 7.8. The Inquirer dodává, že balík ovladačů by měl být veřejnosti dostupný přibližně ve druhém týdnu měsíce.

Karty řady GeForce 8800 jsou na trhu už poměrně dlouhou dobu, ale jak se zdá, na ovladačích je stále co vylepšovat. Potíže se týkají pouze high-endové řady 8800 a konkrétně správy paměti (jak shodou náhod poznamenal čtenář jménem Kyle Simmons v diskuzi pod novinkou o Radeonu HD2900Pro). Majitelé karet s jádrem G80 si stěžují na náhodné trhání při hraní. To je způsobeno tím, že grafický akcelerátor neuvolní paměť od momentálně nepoužívaných textur. V momentě, kdy se zaplní videopaměť na kartě i operační paměť, systém musí swapovat na pevný disk a to pochopitelně způsobí pád framerate. Logicky tento bug nejvíce postihuje GeForce 8800GTS 320MB. nVidia o této chybě ví už nějaký čas, zdá se ale, že na jejím odstranění se začalo pracovat až nedávno. Podle The Inquireru ale již nVidia řešení má, pouze jej ještě potřebuje důkladně otestovat pod Windows XP i Vistou.

Na závěr tedy oběma společnostem popřejme, ať vyřeší problémy se svými ovladači ke spokojenosti zákazníků.

Update: Podle nVidie je problém s GeForce 8800 "komplexní povahy" a bude definitivně vyřešen přibližně v polovině září/septembra. Do té doby doporučuje The Inquirer v postižených hrách občas přepnout okno (Alt+Tab), což donutí systém přerovnat data v operační paměti.

Zdroj: The Inquirer 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama