roadmapa-amd-cast-pata-ati-r7xx
Novinka Roadmapa AMD, část pátá: ATi R7xx

Roadmapa AMD, část pátá: ATi R7xx

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 7. 2007 00:00

Pátá a poslední část roadmapy AMD/ATi bude věnována grafickým čipům rodiny ATi R7xx.

Reklama

O příští generaci grafických čipů ATi toho zatím moc nevíme. Kdysi dávno se mluvilo o koncepci více mini-GPUs na jedné kartě (což by na jednu stranu dávalo smysl - aby u M-SPACE procesorů už AMD mohlo pouze dolaďovat a vylepšovat), ale nakonec by také všechno mohlo být jinak. Byl by to podobný případ, jako když ATi vyvíjela unifikovaný čip s podporou Shader Modelu 3.0 pod kódovým jménem R400, ale nakonec se rozhodla vydat R420 založenou na architektuře předchozí generace.

Oficiálně se o R700 ví to, že bude podporovat DirectX 10+ (zřejmě jde o verzi, kterou jsme si kdysi pracovně nazvali DX10.1), potvrzena je také 55nm výroba. AMD by vydání rádo stihlo ještě v první polovině příštího roku a zdá se, že kvůli R700 byla zrušena druhá půlgenerace odvozená od R600, přestože high-endovému čipu ATi by omlazovací kúra v podobě 65nm die-shrinku velmi prospěla. Nevíme však, do jaké míry se R7xx bude lišit od R6xx a dle mého skromného názoru by ATi udělala dobře, kdyby R6xx použila jako výchozí bod pro drobné změny. Co určitě zůstane (a bude vylepšeno) je Unified Video Decoder (UVD), ovšem stejně jako u současné generace, příslušná část čipu bude přítomna pouze u mainstreamových a low-endových modelů, a dále tesselator, který u dnešních Radeonů hraje roli pátého kola u vozu, avšak v příští verzi DirectX by měl najít využití.

Roadmapa AMD, část pátá: ATi R7xx
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek z prezentace AMD nám toho bohužel o příští generaci GPU moc neprozradil. Pokud R700 bude high-endové GPU a nikoliv mini-GPU, kterých se na karty budou lepit libovolné počty, střední třídou pro R700 bude alespoň zpočátku jádro RV670. To má být také vyráběno 55nm postupem a dočkat bychom se ho měli o několik měsíců dříve, než high-endu nové generace.

Roadmapa AMD, část pátá: ATi R7xx
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož jde o poslední kapitolu věnovanou roadmapám AMD/ATi odhaleným na konferenci AMD Tech Analyst Day, na závěr ještě malé shrnutí:

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama