roadmapa-amd-cast-ctvrta-fusion
Novinka Roadmapa AMD, část čtvrtá: Fusion

Roadmapa AMD, část čtvrtá: Fusion

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 7. 2007 00:00 3

Další dílek, který nám zatím chyběl do skládačky jménem roadmapa AMD, se jmenuje Fusion. Už jsme se o něm zmínili v ostatních částech, tak si pojďme vysvětlit, o čem je vlastně řeč.

Reklama

První procesor z rodiny Fusion dostal kódové označení Falcon. Falcon bude stejně jako Sandtiger používat jádra Bulldozer, budou však pouze čtyři a narozdíl od osmijádrového Opteronu by si Falcon měl počkat na 32nm výrobní proces. Fusion bude pravděpodobně existovat v několika variantách, minimálně však ve dvou - s jádry Bulldozer pro desktopy a laptopy a s jádry Bobcat (a případně jednodušším grafickým jádrem) pro subnotebooky, UMPCs a výkonné smartphones. O Fusion procesoru architektury Bobcat ale AMD zatím mlčí.

   
Klikněte na obrázek pro zvětšení

Charakteristická pro Fusion bude přítomnost grafického jádra a UVD. Pro akceleraci videa je UVD opravdu šikovná věc - na dnešních 65nm grafických jádrech zabírá pouze 4,7mm2 místa, a přitom snadno zvládne práci, při které by se x86 procesor docela nadřel. Ohledně samotného grafického jádra, to bude vycházet buď z architektury R6xx nebo R7xx a bude podporovat výstupy DVI, HDMI i DisplayPort. Falcon také obsahuje řadič PCI Express, a jelikož to je asi jediná věc, kterou nyní zajišťují severní můstky, Fusion si vystačí se southbridgem.

Podle AMD bude Fusion disponovat minimálně 16 PCIe linkami, takže o počet se snad bát nemusíme. Přes toto PCI Express rozhraní bude možné připojit samostatný grafický akcelerátor a podle potřeby bude možno za běhu přepínat mezi integrovaným a samostatným GPU a se softwarem, který využije GPGPU, bude možno dynamicky přiřazovat instrukce k výpočtu CPU nebo GPU. Bylo by také hezké, kdyby AMD okopírovalo Hybrid SLI od nVidie, kdy integrované a samostatné jádro spolupracují v multi-GPU zapojení. Zatím to ale nevypadá, že by se něco takového chystalo.

Zdroj: DailyTech, Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama