santa-rosa-a-penryn
Novinka Santa Rosa a Penryn

Santa Rosa a Penryn

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

16. 7. 2007 00:00

Naše "dopoledne s VR-Zone a Intelem" může pokračovat roadmapou mobilních procesorů s jádrem Penryn, které Intel chystá na počátek roku 2008.

Reklama

Nejdříve vysvětlím, proč v nadpise mluvím o platformě Centrino Santa Rosa, která je přece záležitostí letošního jara. Je to jednoduché - Centrino první čtvrtiny příštího roku se totiž bude skládat z nových 45nm procesorů a starých čipsetů Intel PM965/GM965. Intel tedy použije stejný postup, jako při představení mobilních Core 2 Duo s jádrem Merom - tyto procesory byly zpočátku párovány s čipsety řady 945, které používalo i původní Core Duo (Yonah) a až později přišly nové čipsety, s nimi nový Socket P a rychlejší 800MHz sběrnice. Nejinak tomu bude i u Penrynu - i pro něj chystá Intel nový čipset jménem Cantiga (pravděpodobně na bázi P35) a platforma se bude jmenovat Centrino Montevina, to už ale předbíhám. Nejdříve se pojďme podívat na procesory, které Intel představí v prvním kvartálu roku 2008.

Světle modrou barvou jsou vyznačeny procesory vyráběné 65nm postupem, tmavě modře pak novější modely používající 45nm technologii. Jejich značení sice zatím neznáme, ale známe frekvence a velikosti L2 cache. Do segmentu absolutního high-endu se nastěhuje Core 2 Extreme s taktem 2,8GHz, které nahradí 65nm C2E se stejným taktem. Jediným rozdílem bude větší L2 cache (6MB) a pravděpodobně také menší spotřeba. Tabulka dále hovoří o čtyřech modelech standardního Core 2 Duo řady T7000/T5000, tedy s šesti nebo třemi megabajty L2 cache. Všimněte si, že dva z nich mají "lichý" takt, tedy takový, který s 800MHz sběrnicí nelze dosáhnout s celočíselným násobičem. Z toho lze usuzovat, že na jádře Penryn půjdou nastavit desetinné násobiče (kroky po 0,5), podobně jako na procesorech AMD rodiny K8.

Nyní si povíme něco o chystané platformě Centrino Montevina. Ta se objeví již ve druhé čtvrtině příštího roku. Jejími hlavními aktéry budou procesory s 1066MHz sběrnicí (mimochodem, Intel prozradil, že na příští rok také chystá mobilní čtyřjádro), severní můstky jménem Cantiga ve verzích PM a GM (pravděpodobně na bázi P35/G35), které budou podporovat jak DDR2 (667/800MHz), tak DDR3 (800/1066MHz) a jižní můstek ICH9M s podporou Intel Turbo Memory 2.0 (to je ta Flash paměť na základní desce, kdyby někdo nevěděl).
Mezi další podporované technologie a výbavu patří Enhanced Intel AMT 4.0 (Intel Active Management Technology), síťovou konektivitu bude zajišťovat řadič gigabitového ethernetu Boazman a bezdrát bude v režii WiFi adaptéru Shirley Peak nebo řadiče Echo Peak, který zvládá WiFi (802.11) a WiMAX (802.16) zároveň.

Ve třetí čtvrtině roku Intel představí ještě čipsety Cantiga-GS a Cantiga-GL, které budou určeny pro malé a úsporné desktopové počítače (tedy hlavně HTPC).

Zdroj: VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama