rv670-a-dalsi-stripky-od-ati
Novinka RV670 a další střípky od ATi

RV670 a další střípky od ATi

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

11. 7. 2007 00:00 6

Grafické jádro s kódovým označením RV670 se má stát vyšší střední třídou řady Radeon HD2000. Kdy jej můžeme očekávat na trhu?

Reklama

Upozornění: Následující text může obsahovat oficiálně neověřené informace a spekulace.

Podle starších zpráv měly karty s čipy RV670 nést označení Radeon HD2900Pro a nahradily by Radeony X1950Pro/XT v segmentu vyššího mainstreamu. Předpokládalo se, že ATi zvolí 65nm proces, kterým jsou již úspěšně vyráběna GPU nižšího mainstreamu a low-endu, RV630 a RV610. Fudzilla dnes píše, že vydání je plánováno na čtvrtou čtvrtinu roku 2007 (což většinou znamená prosinec/december), dodává však, že podle zdrojů uvnitř AMD se RV670 opozdí až do příštího roku, jelikož AMD chce pro tento čip použít nejnovější 55nm výrobní technologii.

Určitě nejsem sám, koho kombinace slov "Radeon" a "zpoždění" po nedávných zkušenostech ani nepřekvapují. Ale také určitě nejsem sám, koho zajímá, kdy se objeví nějaká náhrada za stárnoucí Radeony X1950XT, případně konkurence pro GeForce 8800GTS 320MB. Víme, že nVidia kuchtí cosi pod kódovým označením G92, což by měl být čip vyráběný 65nm procesem, s 256bitovou sběrnicí a specifikacemi celkově podobnými GeForce 8800GTS, ale datum jeho vydání je neznámé. RV670 je zatím ze hry, takže ATi se pravděpodobně bude snažit segment mezi 5-6 tisíc Kč oslovit duálními kartami s čipy RV630. Pokud si vzpomenete na zprávy z doby před vydáním Radeonu HD2900, kromě verze XT se hovořilo také o pomalejší variantě XL. Pro ATi je typické, že z jednoho čipu vymyslí alespoň 2 karty lišící se takty. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude vydána nějaká další karta s čipem R600. Ať už to bude XTX s 1GB GDDR4 pamětí a taktem čipu přes 800MHz, nebo XL s nižšími takty a lidovější cenou, měla by to být jen otázka času.

V pondělí jsme se zmiňovali o možnosti CrossFire se třemi kartami na čipsetu AMD 790X. DailyTech k této informaci dodává, že vylepšené CrossFire bude fungovat se třemi i čtyřmi kartami. A pokud si ještě vzpomínáte na zprávy o Lassu, řešení externí grafiky v podání ATi, v souvislosti s ním se hovořilo o CrossFire s pěti kartami. Už tenkrát jsem to komentoval tak, že žádný současný systém multi-GPU nefunguje s počtem karet, který není mocnina dvou. Jedno je však jisté - ATi pro toto řešení bude muset dodat sakra dobré ovladače. Částečně také proto, že velmi brzy se multi-GPU stane masovou záležitostí, ať se vám to líbí nebo ne.

A to už jsme u R700, high-endové kartě ATi(AMD) nové generace. Mnoho o ní zatím nevíme. Starší zprávy naznačovaly, že R700 bude používat 55nm výrobní proces a bude se skládat z několika malých grafických jader (mini-GPU) zapojených v čemsi jako CrossFire. Nyní Fudzilla dodává, že krycí jméno čipu je Wekiva, datum vydání je prý plánováno ještě na první polovinu roku 2008 a prý se R700 pochlubí vylepšeným paměťovým řadičem. Původně jsme předpokládali, že počet mini-GPU bude moci být pouze mocnina dvou, avšak zdali se ATi podaří zprovoznit CrossFire s lichým počtem karet, pro další generaci získá větší flexibilitu. Za zmínku také stojí, že zatímco u dnešních multi-GPU systémů a duálních karet s počtem čipů roste dosažitelná úroveň antialiasingu, pro R700 a podobné to pravděpodobně platit nebude. Jak jsem psal již kdysi, bude výhodné některé části dnešního grafického čipu umístit na vlastní kousek křemíku, jako je tomu například u NVIO na GeForce 8800 (samozřejmě, k jeho vytvoření vedly nVidii poněkud jiné důvody).

A přidám ještě jednu zprávu o AMD/ATi. ASUS a MSI vypouštějí do oběhu nové BIOSy pro základní desky s čipsetem AMD 690G a slibují zvýšení grafického výkonu. Fudzilla naopak slibuje, že pravdivost tohoto tvrzení v blízké budoucnosti ověří.

Zdroj: Fudzilla 1 | 2 | 3, DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama