trojite-crossfire-na-amd-790x
Novinka Trojité CrossFire na AMD 790X?

Trojité CrossFire na AMD 790X?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2007 00:00 11

Server HKEPC tvrdí, že na chystaném high-endovém čipsetu AMD/ATi bude fungovat CrossFire se třemi kartami.

Reklama

Myšlenka na CrossFire se třemi kartami nás napadla, už když ATi přešla z externích propojek na interní můstky, které jsou na každé kartě dva. Dlouho to ale nevypadalo, že by AMD/ATi něco takového chystala. Až doteď.

Trojité CrossFire na AMD 790X?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prototyp základní desky s čipsetem AMD 790X

AMD 790X CrossFire rozhodně nebude chudý na PCI Express linky. Dohromady jich má 41 a podporuje standard PCIe 2.0, takže s odpovídajícími kartami bude osm linek stejně rychlých jako dnešních 16. Ostatně, dnešní karty si s rezervou vystačí i s osmi PCIe 1.0 linkami, takže propustnost sběrnice by v žádném případě neměla být problém.

HKEPC píše, že efektivita CrossFire se dvěma kartami znamená přibližně 80% nárůst výkonu (ve skutečnosti je to v některých hrách i více) a spekuluje, že třetí karta by mohla zvýšit výkon na 260% jedné karty. Dodává, že takto by tři Radeony HD2900XT mohly porazit dvě GeForce 8800Ultra ve SLI, přičemž by byly levnější. Bohužel pro AMD, tři Radeony HD2900XT by se spíše mohly uplatnit v oblasti ústředního topení, takže tudy cesta nevede. AMD potřebuje grafické čipy pro vyšší mainstream, ideálně vyráběné energeticky úsporným 65nm procesem. Údajně se takový čip chystá, kdy však RV670 spatří světlo světa, je zatím ve hvězdách.

Otazníky visí i nad efektivitou "Triple CrossFire". nVidii se nikdy nepodařilo vydat skutečně funkční ovladače pro Quad SLI se dvěma GeForce 7950GX2, takže je toto řešení ve výsledku pomalejší, než klasické SLI se dvěma GeForce 7900GTX. Bude ATi v tomto ohledu úspěšnější? Na odpovědi na tyto otázky si ještě budeme muset počkat.

Trojité CrossFire na AMD 790X?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím si můžeme povědět něco o samotném severním můstku. Ten je prý vyráběn 65nm procesem u TSMC a na high-endový čipset má extrémně nízkou spotřebu: 3W v nečinnosti a v zátěži maximálně 10W. Pro srovnání, high-endový Intel X38 spapá v nečinnosti 14,4W a v zátěži až 35W. Na northbridge je to poměrně vysoká hodnota. Na obranu X38 musím říci, že narozdíl od čipsetů pro AMD obsahuje paměťový řadič. Při srovnávání spotřeby procesorů se však zpravidla paměťový řadič v procesorech AMD K8 ignoruje a proto je i toto srovnání fér.

Testovací vzorky desek by se měly objevit již v srpnu/auguste, do obchodů by motherboardy měly dorazit někdy v září/septembri. První desky budou osazeny starším jižním můstkem SB600, protože SB700 bude vydán až v listopadu/novembri.

Čtěte také: Základní desky z Computexu, část druhá: AMD 790X a to ostatní

Zdroj: HKEPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama