cinsti-vedci-vyvinuli-lepsi-vyhledavac
Novinka Čínští vědci vyvinuli lepší vyhledávač

Čínští vědci vyvinuli lepší vyhledávač

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2007 00:00 6

Vyhledávací stroje jsou velmi užitečná věc, jejich přesnost však má své meze. Vědci z Číny tento problém alespoň částečně vyřešili. Ale za jakou cenu?

Reklama

Problém dnešních vyhledávačů je, že na určitý dotaz vrátí různé výsledky, z nichž zdaleka ne všechny jsou relevantní. Každý uživatel přitom za relevantní považuje něco jiného. Proto by základem search enginu vědců z Technologické univerzity v Taiyuanu byly uživatelské profily. Podle osobních údajů, které uživatel poskytne při registraci, by pak vyhledávač vybíral, které výsledky by takový uživatel mohl pokládat za potřebnější a posouval by je na přední místa.

Nová technologie vlastně není tak úplně vyhledávač, jako spíše nadstavba pro vyhledávače současné. Jak píše server TGDaily, technologie prohledá výsledky z vyhledávačů pomocí "agentů". Ti kromě klíčových slov sledují také metadata a na základně celkového kontextu se pokusí vrátit přednostně ty výsledky, které by uživatele mohly zajímat nejvíce.

Například, pokud zadáte dotaz "apple" a podle profilu jste farmář, vyhledávač usoudí, že vás zajímají jablka a ne počítače a podle toho sestaví výsledky. Druhým klíčovým bodem technologie je paměť - vyhledávač si pamatuje, na které odkazy z výsledků často klikáte, a podle toho je posouvá na přední místa.

Zdali bude čínský vyhledávač někdy nasazen v praxi, je zatím ve hvězdách. Mnoho uživatelů by jistě nemělo dobrý pocit z toho, že někdo zaznamenává jejich dotazy na vyhledávače. Nicméně, principy technologie by se mohly uplatnit jako offline aplikace, která žádná data nebude odesílat do sítě.

Zdroj: TGDaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama