desktopova-roadmapa-amd-k10-na-65-a-45-nanometrech
Novinka Desktopová roadmapa AMD - K10 na 65 a 45 nanometrech

Desktopová roadmapa AMD - K10 na 65 a 45 nanometrech

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

21. 6. 2007 00:00 16

Server VR-Zone zveřejnil velkou tabulku současných i budoucích procesorů AMD. Výrobce procesorů na poslední chvíli trochu míchal sestavou, tak se pojďme podívat, co nového víme.

Reklama

Desktopová roadmapa AMD - K10 na 65 a 45 nanometrech
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve sloupci úplně vlevo vidíte současnou nabídku AMD ve všech segmentech trhu. Zde snad není moc co vysvětlovat. Na třetí čtvrtinu roku, tedy rozmezí červenec/júl až září/september chystá AMD do vyšší třídy pouze Athlon 64 X2 6000+ s TDP sníženým na 89W, hlavní změny se však odehrají v low-endu: na trh přijdou 65nm Semprony s jádrem Sparta. Ty budou mít 256 nebo 512kB L2 cache (tedy jako dnešní Athlony 64) a proto z roadmap zmizelo jádro Lima. Lima měla být 65nm die-shrink jádra Orleans a měl zaplnit prostor mezi Semprony a nejlevnějšími dvoujádrovými procesory. Jenže dvoujádrové procesory jsou dnes již tak levné, že není moc co vyplňovat.

Opterony s jádrem Barcelona je AMD odhodláno vydat již v srpnu, v desktopovém segmentu si procesory řady K10 počkáme do čtvrtletí čtvrtého. Vlajkovou lodí se stane Phenom FX-80 (jejich TDP bude ještě upřesněno), pro platformu Socket AM2(+) pak Phenom X4 GP-7100 s taktem 2,2 nebo 2,4GHz. Ještě letos stíhá AMD vydat také první dvoujádrové procesory rodiny K10 s jádrem Kuma, podle VR-Zone to bude Phenom X2 GS-6550.

Desktopová roadmapa AMD - K10 na 65 a 45 nanometrech
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina dvoujader řady K10 však přijde na trh až počátkem příštího roku. To se objeví nové výše taktované modely Phenomu X2 a také jeho úspornější varianty. Zároveň přijde nový high-end pro Socket F, Phenomy FX-90 a FX-91 a také low-end v podobě jader Spica a Rana. První zmíněný čip bude single-core a zaujme nejnižší část trhu, Rana pak bude lidové dvoujádro bez cache třetí úrovně.

Na druhou polovinu příštího roku je plánován přechod na 45nm výrobní proces. Očekávána je podpora pamětí DDR3 a zvětšení L3 cache ze 2 na 3 megabajty. Do low-endu je mířen jednojádrový Sargas, pozici lidového dvoujádra (opět bez L3 cache) zaujme Regor, dražší dvoujádra budou čipy jménem Propus a quad-core procesory se budou jmenovat Deneb a Deneb FX.

Zdroj: VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama