novinky-o-k10
Novinka Novinky o K10

Novinky o K10

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 6. 2007 00:00 25

Server Fudzilla přinesl nové zprávy o chystaných procesorech AMD architektury K10, kam patří také nejznámější čtyřjádrový Opteron Barcelona.

Reklama

Jak už to tak bývá, mám pro vás jednu zprávu špatnou a druhou dobrou. Tedy nejdříve tu špatnou: vydání CPU řady K10 se opozdí, první kousky se objeví ve čtvrtém kvartálu tohoto roku a na větší část si počkáme až do roku příštího. AMD totiž muselo vychytat nějaké chyby a do prodeje půjde až revize B2.

Máme ovšem naději, že čekání se nám vyplatí. Barcelona a Agena neboli Phenomy X4 budou prý zpočátku nabízeny na frekvencích do 2,4GHz, AMD si však nechává ještě minimálně 400MHz rezervu. I na 2,8GHz je podle Fudzilly spotřeba Phenomů v přijatelných mezích, takže při přetaktování bychom se měli dostat nad 3GHz. V nedávném článku o Core 2 Quad Q6600 jste se mohli dočíst o omezeních při jeho přetaktování. Nadšence jistě potěší, že čtyřjádrové procesory AMD tímto problémem netrpí, jednoduše proto, že jsou monolitické (všechna 4 jádra na jednom kousku křemíku). Snad není příliš odvážné konstatovat, že pro AMD se blýská na lepší časy?

Jak jste si již možná všimli, AMD zavádí nové schéma značení, ne nepodobné tomu, jaké používá Intel. Pojďme si tedy rozebrat, co které písmenko a cifra znamená. Pro názornost použijeme již existující procesor používající nové značení - Athlon X2 BE-2300. (Číslo 64 se AMD rozhodlo ze jména vypustit, neboť od minulého roku podporují AMD64 (EM64T) již všechny procesory od AMD i Intelu).

  • První písmeno, v tomto případě B, značí třídu produktu. B odpovídá střední třídě, G je high-end (obdoba X u Intelu) a L značí value segment neboli low-end.
  • Písmeno druhé, zde E, vyjadřuje spotřebu daného procesoru. P značí TDP vyšší než 65W, S je pro TDP kolem 65W a E znamená hodnotu nižší.
  • Prvním cifra modelového čísla označuje řadu procesorů. Do série 2000 spadají dvoujádrové Athlony X2, řada 1000 obsahuje jednojádrové Semprony a Athlony. Procesory řady Phenom X2 (tedy dual-core) budou označeny šestkou, high-endové Phenomy X4 pak sedmičkou.
  • Zbytek čísla je odvozen od frekvence daného procesoru, poslední dvě číslice mohou v budoucnu posloužit pro různorodé účely - např. odlišení 45nm modelů od 65nm, podobně jako je tomu u Pentií 4 630 (90nm

    Prescott

    ) a 631 (65nm

    Cedar Mill

    ).

Nutno také poznamenat, že toto značení s největší pravděpodobností AMD použije jen pro desktopové procesory a pro Opterony připraví trochu jiné schéma (nebo možná nechá to stávající). Intel naopak používá jednotné značení pro všechny své procesory včetně Itanií, avšak někde už mu v tom zase vzniká nepořádek (například řady 5000 a 7000 existují u Xeonů a u mobilních Core 2 Duo zároveň). Nové značení AMD je dozajista informativně obsáhlejší, než značení Intelu, ale podle výrobců základních desek je také složitější a pro některé zákazníky možná matoucí. Dodávají, že přechodné období potrvá tak půl roku.

Zdroj: Fudzilla, DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama