amd-svrhne-na-intel-pumu
Novinka AMD svrhne na Intel Pumu

AMD svrhne na Intel Pumu

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 5. 2007 00:00 10

AMD chystá novou platformu pro přenosná PC, jejímž základem bude CPU s jádrem Griffin a která ponese název Puma. Puma nahradí současnou mobilní platformu AMD jménem Trevally.

Reklama
AMD svrhne na Intel Pumu
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD si je dobře vědomo, že Turiony na Core 2 nestačí. Proto chystá mobilní platformu nové generace, která dostala název 'Puma'. Jejím srdcem se stane dvoujádrový procesor, kódově označený Griffin. Griffin má být jakýmsi křížencem mezi architekturami K8 a K10 - výpočetní jednotky a L2 cache (1MB na jádro) vycházejí z K8, technologie úspory energie, paměťový řadič a sběrnice HyperTransport 3.0 jsou převzaty z K10.

AMD svrhne na Intel Pumu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako všechny procesory rodiny K10, Griffin bude mít oddělené napájení pro každé jádro a pro paměťový řadič, který bude také umět kontrolovat teplotu DDR2 pamětí a případně snížit jejich pracovní frekvenci. Co se týče HyperTransportu 3.0, asi je zřejmé, že jeho plný potenciál se v notebooku nevyužije. I s tím Griffin počítá a proto bude umět dynamicky vypínat HT linky. Údajně se HT bude dát dočasně deaktivovat úplně, když ho zrovna nebude potřeba a to i v případě, že procesor bude provádět nějaké výpočty.

Griffin bude stejně jako dnešní Turiony 64 X2 zařazen do TDP kategorie 35W. Bude používat Socket S1 jako dnešní Turiony, ale nebude pinově kompatibilní.

AMD svrhne na Intel Pumu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co by ovšem byla mobilní platforma bez čipsetu? Narozdíl od Intelu, který v mobilním segmentu vždy používá čipsety o generaci starší, než zrovna frčí v desktopu, AMD hodlá vybavit Pumu tím nejlepším, co bude mít k dispozici - tedy čipsety řady AMD 780. K dispozici bude verze s integrovanou grafikou i bez ní, ale první varianta (AMD 780G) bude běžnější. S těmito čipsety budou debutovat také dvě technologie: PowerXpress a HyperFlash. Ani jedna z nich není nic převratného. PowerXpress slouží k přepínání mezi integrovanou a samostatnou grafickou kartou za běhu a už jsme to viděli u nVidie (i když nevím o tom, že by se to nějak masově uchytilo). HyperFlash je naopak podpora Flash paměti jako mezistupně mezi RAM a HDD a tohle jsme pro změnu viděli u Intelu jako 'Robson' alias Turbo Memory.

Závěrem se sluší říci snad jen to, že platforma Puma přijde na trh někdy ve druhé čtvrtině příštího roku. Tou dobou už bude Intel dávno vesele prodávat 45nm Core 2 Duo s jádrem Penryn a zůstává otázkou, zdali letitá architektura K8 dokáže konkurovat podstatně mladší Core.

Zdroj: TGDaily, DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama