microsoft-vymaha-poplatky-za-open-source
Novinka Microsoft vymáhá poplatky za open source

Microsoft vymáhá poplatky za open source

Filip Eckstein

Filip Eckstein

16. 5. 2007 00:00 26

Společnost Microsoft chce razantně zakročit proti open source softwaru. Údajně jsou prý porušovány patenty náležící společnosti Microsoft.

Reklama

Napjaté vztahy mezi přívrženci Linuxu a uživateli Windows existují již po mnoho let. Masivní rozvoj open source* softwaru za poslední léta donutil největší softwarový monopol na světě, společnost Microsoft, jednat. Další vývoj softwaru je prý údajně velmi významě ohrožen. Jakou taktiku na obranu proti OSS ovšem plánuje Microsoft použít tentokrát?

Volně šiřitelný software porušil údajně dosud stovky patentů, které by měli právem patřit společnosti Microsoft. Jako příklad jsou uvedeny operační systémy běžící na bázi Linuxu (Red Hat, Fedora, Ubuntu a mnoho dalších). Samotné jádro tohoto open source systému (kernel) porušuje na 42 patentů, které Microsoft vlastní. Grafické rozhraní KDE, jenž Linux používá porušuje dalších 65 patentů. Podobných závěrů se dočkáte i u desítek dalších freewarových programů a aplikací.

Microsoft požaduje po distributorech a vývojařích open source softwaru dohodu. Tu lze popsat jedním slovem - poplatky. Novell, jeden z předních propagátorů jedné z nejznámějších distribucí SUSE Linux, již na podmínky kladené Microsoftem přistoupil. Je ochoten platit za své zákazníky na 40 milionu dolarů. Podle nejnovějších expertíz je tedy Microsoft v této kauze skutečným vítězem. Podařilo se mu totiž úspěšně započít boj proti "zákony porušujícímu" Linuxu a ostatnímu open source software.


Linus Torvalds

Otec nejvýznamějšího open-source operačního systému Linux reagoval na požadavky Microsoftu těmito slovy: "Je jistě daleko pravděpodobnější, že spíše než Linux porušuje patenty Microsoft. Lze najít spousty případů, kdy Microsoft 'obral' jiné společnosti o chytrý nápad." Ochrana mnoha základních patentů byla podle Torvaldse pozastavena již v šedesátých letech. Microsoft by měl tedy všechny tyto skutečnosti přehodnotit a teprvé poté přednést u soudu.

*) 'Open source' nebo také 'open source software' (OSS) je počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem. Otevřenost zde znamená jak technickou dostupnost kódu, tak legální dostupnost. Některé licence také umožnují software z programového hlediska různě upravovat.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama