opravdu-odolna-flash-od-corsair
Novinka Opravdu odolná flash od Corsair

Opravdu odolná flash od Corsair

Filip Eckstein

Filip Eckstein

1. 5. 2007 00:00 12

Společnost Corsair uvádí na trh nejodolnější USB flash disk na světě. Corsair Survivor (v překladu "přeživší") vydrží prý bez problému až 200m pod vodou.

Reklama

Přední výrobce počítačových pamětí, společnost Corsair, představila na letošním březnovém CeBITU nejodolonější flash disk na světě. Nyní je firma připravena tento model uvést na trh. K sehnání bude hned ve 2 verzích, a to s kapacitami 4GB a 8GB. Tato nová řada odolných flash disků navazuje na legendární Corsair Flash Voyager, jež byli svojí odolností pověstný (více zde). Avšak ještě než si řekneme něco o specifikacích podíváme se na to, čím je tato flash asi nejzajímavější - odolnost.

Jak jsem se již v úvodu zmínil, paměť vydrží bez problému až 200m pod vodou pod tlakem až 20 atmosfér. Za tuto voděodolnost můžeme děkovat především EPDM těsnění (ethylene propylene diene monomer), což je, zjednodušeně řečeno, velmi odolná guma (více zde). Co se ovšem týká nárazuvzdornosti, Survivor disponuje třemi ochranými faktory, které společnost Corsair nazývá "triple-point protection technology". Jedná se o již zmíněnou speciální EPDM gumu a hliníkový obal chránící samotnou flash paměť, který má být údajně obráběn (CNC) stejným způsobem, jaký je vyžadovám při konstrukci letadel - třetí faktor. Je tu ale ještě jeden ochranný faktor, tentokrát však softwarový. Jedná se o integrovanou aplikaci, jež uživateli umožňuje svá data uložená na flash disku zaheslovat. Aplikace vložené heslo zašifruje 256-bit AES enkrypcí, což je zatím nejbezpečnější a nejsofistikovanější dostupný šifrovací algoritmus.

Opravdu odolná flash od Corsair
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovšem odolnost modelu Survivor není to jediné, na co bych se měl zaměřit já i sám spotřebitel. Mluvím o výkonu. Jak jsem se již na začátku zmínil, Corsair Survivor bude dostupný ve 2 verzích. Rychlejší verze GT disponuje 8GB pamětí s rychlostí čtení/zápius až 34/28MB za sekundu, zatímco klasická verze je dostupná o kapacitě "pouhých" 4 GB.

Oba modely jsou dostupné okamžitě. Corsair Survivor GT pořídíme za 130 dolarů (asi 3250 Kč) a za klasické provedení zaplatíme v přepočtu asi 1500 Kč (60 dolarů).

Zdroj: Corsair, X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama