xenos-prejde-na-65nm
Novinka Xenos přejde na 65nm

Xenos přejde na 65nm

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

1. 5. 2007 00:00 7

Několik serverů přineslo zprávu, že grafický čip ATi Xenos v konzoli Xbox 360 začne brzy být vyráběn 65nm procesem.

Reklama

Xenon, tříjádrový procesor architektury PowerPC, se pomocí 65nm postupu začal vyrábět již před několika měsíci a nyní postupně nahrazuje starší 90nm verzi. Spekulovalo se, zdali na novější výrobní technologii přejde i grafický čip Xenos z dílny ATi a tato spekulace se nakonec potvrdila.

Počínaje tímto měsícem začne Taiwan Semiconductor Manufacturing Company vyrábět 65nm procesem čipy Xenos, ale dost možná zároveň také Embedded DRAM čipy (to je ten menší čip, který uvidíte, sejmete-li z Xenosu chladič). Paměť eDRAM o velikosti 10MB, díky které může Xenos například provádět vyhlazování bez ztráty výkonu, zatím pro Microsoft vyrábí 90nm postupem japonský NEC. Pokud se zpráva potvrdí, tak kromě toho, že Microsoft sníží výrobní náklady na svou konzoli, si na die-shrinku polepší ještě TSMC.

Když už mluvíme o čipech ATi, TSMC a 65nm procesu, zmíním další zprávu ze serveru Fudzilla. Ta tvrdí, že stejně jako RV630, i low-endový RV610 má problémy ve 3D módu a s přehráváním HD videa a to prý je důvodem zpoždění. Netroufám si však odhadovat, nakolik se této zprávě dá věřit, vzhledem k tomu, že Fudzilla poslední dobou mění svá stanoviska každý den.

Zdroj: DigiTimes, Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama