energeticky-usporna-pc
Novinka Energeticky úsporná PC

Energeticky úsporná PC

Michal Mitrega

Michal Mitrega

18. 4. 2007 00:00 12

HP bude na trhu první s počítači které budou odpovídat přísným normám Energy STAR 4.0 agentury EPA. Podmínky normy jsou opravdu tvrdé - zdroj v sestavě musí pracovat s účinností nejméně 80% a v klidovém zapnutém stavu nesmí spotřeba překročit 50W u jednojádrových procesorů.

Reklama

Konkrétně se jedná o podnikové stolní počítače, založené jak na řešení společnosti Intel (čipové sady Intel 963Q Express a Intel 965Q Express) - sestavy dc5700 a dc7700, tak AMD (čipová sada ATI Radeon Xpress 1150 Professional) - sestava dc5750. Řešení je navrženo zejména pro malé a střední podnikání a zákazníci si mohou konfiguraci upravit dle vlastní libosti (dostupné jsou všechny modely procesorů od Intelu i AMD, rozšiřitelnosti paměti RAM z 512MB až na 4GB DDRII SDRAM PC5300 či pevných disků s kapacitami 80 až 250GB).

Energeticky úsporná PC
i Zdroj: PCTuning.cz


dc5700/5750, varianta tower

Maximální spotřeba se pohybuje kolem 300W, počítače jsou vybaveny upraveným způsobem řízení spotřeby a uživatelské chlazení, čímž je dosaženo úspory až 52%. Sestavy díky tomu splňují náročné požadavky pro získání loga Energy STAR 4. Podmínky jsou opravdu tvrdé - zdroj v sestavě musí pracovat s účinností nejméně 80% při jakémkoliv zatížení a spotřeba počítače musí být do 2W ve vypnutém a do 4W při sleep modu, v klidovém zapnutém stavu 50W, pro PC s vícejádrovým procesorem a s 1GB RAM pak 65W. Počítače s vícejádrovým procesorem, více než 128MB nesdílené grafické paměti a splňující alespoň 2 ze 3 podmínek (jimiž jsou 2GB RAM, TV tuner a/nebo jiné zařízení pro nahrávání HD videa, dva a více pevných disků) pak musí spotřebovat v klidovém stavu méně než 95W.

Norma Energy STAR 4.0 začne platit v 20.července tohoto roku a vystřídá tak již sedm letou starou normu 3.0. Vydávat se bude pro kategorie stolní počítače, herní konzole, integrované počítačové systémy, notebooky/tablet PC, servery postavené na bázi desktopů a pracovní stanice.

Zdroj: Computerworld, Hewlett-Packard

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama