sony-rusi-spolupraci-s-nec-a-toshibou
Novinka Sony ruší spolupráci s NEC a Toshibou

Sony ruší spolupráci s NEC a Toshibou

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 4. 2007 00:00

Sony prohlásilo, že odstupuje z projektu společného vývoje nové výrobní technologie.

Reklama

Tři japonské společnosti - Sony, Toshiba a NEC - v únoru/februári minulého roku oznámily, že společně vyvíjejí 45nm proces pro výrobu mikročipů. Letos v březnu smlouvě vypršela platnost. Toshiba a NEC hodlají spojenectví prodloužit, Sony však nikoliv. Čtete-li nás pravidelně, zřejmě tušíte, proč. Sony už před nějakou dobou zvažovalo možnost výroby u jiné společnosti, konkrétně tedy u nějakého nezávislého smluvního výrobce. A zdá se, že pro toto řešení se Sony nakonec rozhodlo.

Procesory Cell, které Sony vyvinulo společně s IBM a Toshibou, v současné době vyrábí Sony ve vlastních továrnách pomocí 65nm a 90nm postupů. Výroba 45nm die-shrinků však už bude téměř s jistotou v režii smluvního výrobce. Nabízí se tchajwanská TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), která je obvykle o něco napřed před svým tchajwanským soupeřem UMC (United Microelectrics Corporation), v úvahu by ale připadal také singapurský Chartered Semiconductor, který na vývoji nových výrobních technologií spolupracuje s IBM.

Co se týče partičky Sony - IBM - Toshiba, ti mají kromě vývoje Cellu společnou ještě další dohodu ohledně vývoje 32nm výrobní technologie. Zatím není jasné, zdali Sony vystoupí i z této aliance, avšak nebylo by to nijak překvapivé.

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama