prvni-virus-pro-ipod
Novinka První "virus" pro iPod

První "virus" pro iPod

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

5. 4. 2007 00:00 1

Společnost Kaspersky Lab ohlásila existenci prvního viru, který infikuje přehrávač iPod.

Reklama

Virus známý jako Podloso ale nepředstavuje opravdovou hrozbu. Je možno ho na iPodu spustit pouze v případě, že na přístroji je nainstalován operační systém Linux. Samotný virus také nemůže být spuštěn bez přičinění uživatele.

Po spuštění Podloso skenuje obsah pevného disku a infikuje všechny spustitelné soubory. Při každém spuštění takto infikovaného souboru se na displeji objeví text „You are infected with Oslo the first iPodLinux Virus.“

První "virus" pro iPod
i Zdroj: PCTuning.cz

Použití termínu „virus“ ale není úplně na místě, protože bez nainstalovaného Linuxu se virus do iPodu nedostane. Je to tedy stejné jako tvrdit, že existuje virus pro Mac OS X, ale je funkční pouze v případě, že je současně na hardwaru Apple spuštěn Windows.

„Jedná se pouze o jakýsi koncept viru,“ uvedla Kaspersky Lab. „Takové viry jsou vytvořeny pouze za účelem demonstrace, že danou platformu je možno infikovat. Podloso v sobě nenese žádný nebezpečný kód a nepředstavuje tak žádnou hrozbu.“

V minulosti se ale podařilo iPod úspěšně využít k šíření viru, který neinfikoval přístroj samotný, ale počítač s Windows, ke kterému byl iPod připojen.

Zdroj: CNET News.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama