dalsi-stripky-o-r600-odpoved-nvidie
Novinka Další střípky o R600 & odpověď nVidie

Další střípky o R600 & odpověď nVidie

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

20. 3. 2007 00:00 46

Objevily se opět nějaké nové střípky o R600, mezi nimi také informace, co hodlá nVidia nasadit proti novému high-endu ATi.

Reklama

Určitě jste již slyšeli, že nové Radeony budou obsahovat i dekodér audia a budou to vlastně takové multimediální karty. High-endové Radeony X2900 se navíc pochlubí i funkcí VIVO. Čip, který vidíte na obrázku výše, není nic jiného než starý známý Theater 200, který ATi používala už u Radeonu 9600XT ve verzi All-in-Wonder. Theater 200 umí nahrávat video z S-Video, kompozitního nebo komponentního vstupu, obsahuje dva 12bitové analog-digital převodníky a pro zlepšení kvality videa z kompozitního vstupu zvládá třířádkový 2D comb filter. ATi má také novější Theatre 550, který navíc umí hardwarové ripování do MPEG2, pětiřádkový 2D comb filter a 3D comb filter. Theatre 550 je však vyhrazen pro samostatné TV tunery.

Další informace navazuje na zprávu o R600 a 65nm výrobě. Co si budeme povídat, 65nm proces je poměrně nový a rozhodnutí vyrábět high-endový čip R600 jeho pomocí nebyla zdaleka sázka na jistotu. To se možná AMD/ATi vymstilo - server VR-Zone píše, že výtěžnost 65nm R600 je velmi nízká, do dubna prý ATi stihne vyrobit jen kolem 20 tisíc čipů pro verzi XTX a co se verze XT týče, ta prý možná do obchodů dorazí ještě později než v květnu/máji. Toto info ovšem berte s rezervou, neboť něco podobného kdysi VR-Zone rozhlašoval o R520, přičemž to byla prachsprostá lež.

Také jsem vám slíbil něco o konkurenci od nVidie. Že se něco chystá, napověděl waterblok, který firma AlphaCool vystavuje na CeBITu:

Podle tvaru kontaktní plochy není pochyb, že skutečně jde o vodní blok pro duální kartu s čipem G80. nVidia tedy zřejmě chystá další sendvič ve stylu GeForce 7950GX2. VR-Zone tvrdí, že "GeForce 8950GX2" bude konkurencí pro Radeony X2900. Někdo by si totiž mohl myslet, že oním esem v rukávu má být GeForce 8800 Ultra, která se objeví současně s mainstreamem a low-endem GeForce 8, tedy 17.4. Zpráva VR-Zone však spekuluje také o die-shrinku jádra G80 právě pro účely duální karty, podle starších informací však žádný die-srink není v plánu a dalším high-ednem bude až čip G90.

A na závěr ještě jedna zajímavost: na eBay byla po několik dní nabízena OEM verze R600. Aukce s vyvolávací cenou pouhých 50 dolarů ovšem stihla skončit, než si jí kdokoliv všiml...

Zdroj: VR-Zone, The Inquirer
PCTuning fórum: R600 pre-release thread

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama