nvidia-u-tsmc-vyrabi-65nm-gpu-s-edram
Novinka nVidia u TSMC vyrábí 65nm GPU s eDRAM

nVidia u TSMC vyrábí 65nm GPU s eDRAM

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 3. 2007 00:00

nVidia a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation oznámily, že TSMC začalo pro nVidii vyrábět 65nm grafický čip se zabudovanou DRAM pamětí.

Reklama

Co se týče oblasti desktopových grafických čipů, tam bude nVidia na 65nm proces přecházet spíše pozvolna. Ale rozhodně se nedá říci, že by kalifornská společnost nad nejnovější výrobní technologií ohrnovala nos; podle včerejšího oznámení již nVidia u TSMC vyrábí 65nm čipy s eDRAM.

nVidia u TSMC vyrábí 65nm GPU s eDRAM
i Zdroj: PCTuning.cz

eDRAM, neboli Embedded Dynamic Random Access Memory, znamená, že do čipu je integrováno něco mezi obyčejnou SRAM cache a externí DRAM pamětí. eDRAM je totiž sice pomalejší, než SRAM, ale na stejný počet tranzistorů lze vtěsnat vyšší kapacitu. eDRAM paměť je obsažena například v čipu ATi Xenos v Xboxu 360, ale také se využívá v grafických čipech pro handheld zařízení, kde nVidia nabízí své čipy jménem GoForce a kam bude nové jádro s největší pravděpodobností určeno.

65nm proces pro výrobu eDRAM u TSMC může mít až 10 kovových vrstev, používá měděné low-k propojení a propojení tranzistorů ze silicidu niklu (NiSi). Velikost eDRAM může být od 4 do 256 megabitů (512kB-32MB). Technologie úspory energie nabízejí možnost módu spánku nebo dočasného odpojení části čipu od napájení.

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama