iipa-16-zemi-sveta-spatne-potira-piratstvi
Novinka IIPA: 16 zemí světa špatně potírá pirátství

IIPA: 16 zemí světa špatně potírá pirátství

Stančík Martin

Stančík Martin

18. 2. 2007 00:00 18

Americká aliance zastupující organizace, jež se starají o dodržování autorských zákonů, si chce "posvítit" na 16 zemí po celém světě.

Reklama

International Intellectual Property Alliance (IIPA) zastupující například MPAA, RIAA, BSA a ESA poslala Bushově administraci zhodnocení problémů na poli softwarového pirátství a dodržování autorských práv v dokumentu s názvem Special 301.

Tak jako v minulosti, klíčovými problémovými zeměmi zůstávají Rusko a Čína, avšak překvapující je to, že v tomto roce se IIPA chce zaměřit na 14 dalších zemí. "Mnoho trhů po celém světě je infikováno vysokým stupněm pirátství," řekl Eric Smith z IIPA. "Nečinnost zmíněných zemí, ve kterých je míra pirátství největší, pak vede k poškozování americké ekonomiky."

"Například Kanada zůstává jedinou zemí z OECD, jež nepodnikla žádné kroky k modernizaci svých zákonů," píše se ve zprávě Special 301 s tím, že USA od svého souseda a jednoho z největších partnerů očekávají více. Piráti prý využili nedostatků v kanadských zákonech a udělali z něj například "vedoucího vývozce" filmů, které jsou ilegálně točeny kamerami v kinech.

Dále pak IIPA na svůj seznam zařadila Mexiko, které se umístilo hned za Čínou a Ruskem. Ztráty, jež americké organizace utrpěly v Mexiku v minulém roce se pohybují okolo jedné miliardy dolarů - u Číny a Ruska je to 2x tolik, v Kanadě jsou pak ztráty oproti Mexiku poloviční. Překvapením seznamu může být také Izrael, který sem byl zařazen kvůli absenci zákonů, jež by potíraly pirátství. Dalšími zeměmi na seznamu jsou Argentina, Chile, Kostarika, Dominikánská republika, Egypt, Indie, Saúdská Arábie, Thajsko, Turecko, Ukrajina a Venezuela.

Zdroj: Daily Tech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama