45nm-procesory-od-amd-pristi-rok
Novinka 45nm procesory od AMD příští rok

45nm procesory od AMD příští rok

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 2. 2007 00:00 11

Zatímco AMD přešlo na 65nm výrobu poměrně pozdě ve srovnání s Intelem, u 45nm technologie nebude zpoždění tak velké. 45nm procesorů od AMD bychom se měli dočkat již ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

AMD již údajně experimentuje s výrobou pomocí 45nm procesu, nicméně zatím bez vylepšení v podobě high-k dielektrika a kovové báze tranzistoru. Není nicméně jasné, zdali AMD opravdu použije tuto technologii, nebo se spolehne na klasický SOI proces s low-k dielektrikem. Podle toho, co řekl Douglas Grose, viceprezident AMD, v rozhovoru pro Reuters, to však vypadá, že první 45nm procesory budou vyráběny postupem stejným jako dnes, s tím, že výše zmíněná vylepšení budou použita později, nebo až u 32nm procesu.

Důležité ovšem je, že 45nm výroba bude u AMD zahájena ve druhé čtvrtině příštího roku a ve velkém množství se rozjede ve druhé polovině roku 2008. Podle DailyTechu bude prvním 45nm procesorem Shanghai, o kterém byla řeč už v minulé aktualitě. Změna se tedy nebude týkat pouze verze HyperTransportu, ale také výrobní technologie. Shanghai bude také oproti svému předchůdci disponovat větší L3 cache - celých 6MB.

Zdroj: DailyTech, X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama