centrino-montevina-poodhaleno
Novinka Centrino Montevina poodhaleno

Centrino Montevina poodhaleno

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

31. 1. 2007 00:00 4

Centrino Santa Rosa sice ještě není na trhu, ale už se objevují střípky informací o nástupci jménem Montevina.

Reklama

Pro přehlednost si zrekapitulujme, jaké verze Centrina dosud známe. Procesory Core Solo/Duo (jádro Yonah) s čipsety i945GM/i945PM tvoří Centrino Napa, stejné čipsety ovšem s procesory Core 2 Duo (Merom) jsou základem Centrina Napa64 a Centrino Santa Rosa bude používat vylepšené verze Core 2 Duo (s 800MHz sběrnicí) a čipsety řady 965 (Crestline).

Centrino Montevina bude tedy nástupcem Santa Rosy. Jejím základem budou 45nm procesory Penryn a jelikož ty budou uvedeny až v příštím roce, představení Monteviny se očekává na druhou čtvrtinu roku 2008.

Centrino Montevina poodhaleno
i Zdroj: PCTuning.cz

Montevina bude používat zbrusu nové čipsety, zatím známé jako Cantiga (v množném čísle hovořím proto, že Cantiga bude mít dvě varianty, GM a PM). Dá se předpokládat, že Cantiga bude vycházet z čipových sad rodiny Bearlake, jejichž desktopové verze budou představeny letos na jaře. Jako jižní můstek bude sloužit ICH9M, který nahradí ICH8M ze Santa Rosy. Mezi standardní výbavu bude patřit gigabitový Ethernet. Integrované grafické jádro v Cantiga GM bude podporovat DirectX 9, HDCP ochranu pro přehrávání HD DVD/Blu-ray a výstupy DVI, HDMI a UDI.

Montevina jako první přinese na mobilní platformu virtualizaci a TXT (Trusted eXecution Technology). Technologie Robson pro ukládání OS a často používaných programů na Flash paměť se dočká druhé verze, která bude mimo jiné podporovat i rychlé zapnutí/vypnutí ve Windows Vista. Robson najde využití i v desktopu, na platformě Snowgrass, o které jsme se kdysi zběžně zmínili. Z dalších technologií, kterými bude Montevina disponovat, jmenujme iAMT 4.0 (Intel Advanced Management Technology) pro vzdálenou správu.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama